Het Voedingscentrum adviseert net als Mary om grote hoeveelheden te verdelen in kleinere porties, en om een pan of kom koud water te gebruiken om eten sneller af te laten koelen.
Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
Goedgekeurde en efficiënte manieren om voedsel te koelen zijn onder andere: IJsbad en het voedsel regelmatig roeren . Dit bevordert snellere en gelijkmatigere koeling. IJspeddels (plastic bak gevuld met water en bevroren) worden gebruikt om voedsel te roeren in een ijsbad.
Doe het eten in een luchtdichte doos en houd het onder koud, stromend water . Draai de container om, zodat het koude water er van alle kanten op komt. Open de container af en toe en roer het eten om. Dit verdeelt de kou en helpt het gelijkmatiger af te koelen.
Verminder de grootte van de massa van het voedsel. Grote porties, zoals een hele kalkoen, braadstukken of stoofschotels, moeten worden verdeeld in kleinere porties om het voedsel sneller te laten afkoelen. Hoe kleiner de porties, hoe sneller de afkoeltijd. Gebruik ondiepe pannen om voedsel te koelen, met name voedsel dat dik is, zoals refried beans.
Een ijswaterbad is gewoon een pan, of gootsteen, met ijs en water waar je de container in kunt zetten. Roer het eten zodat het nog sneller afkoelt. Eten moet binnen twee uur nadat je het van het fornuis of uit de oven hebt gehaald, afgekoeld zijn en klaar om in de koelkast of vriezer te zetten.
TCS-voedsel moet binnen 2 uur worden afgekoeld van 135°F naar 70°F en binnen 6 uur volledig worden afgekoeld tot 41°F of lager . TCS-voedsel bereid met ingrediënten op kamertemperatuur moet binnen 4 uur worden afgekoeld tot 41°F of lager. Goed gekookte chili wordt in 1 uur afgekoeld van 135°F naar 70°F.
Koel je lichaam af
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Goed laten afkoelen.
Verdeel voedsel in kleinere porties en doe ze in ondiepe pannen . Voedsel in elke pan of opslagcontainer moet 3 inch diep of minder zijn. Gebruik een ijsbad om voedsel zoals soepen en stoofschotels te koelen. Laat uw koelkast restjes koelen.
U kunt uw hete bouillon direct in ijsblokjesvormpjes gieten, ze even op het aanrecht laten afkoelen en ze vervolgens in de vriezer schuiven . Het grotere oppervlak van de hete bouillon zal helpen om het veel sneller af te koelen dan wanneer het in literpotten zit.
Voor vast/halfvast voedsel: vergroot eenvoudig het oppervlak door het op een geschikt oppervlak/keukengerei/aluminiumfolie te verspreiden en laat het afkoelen . U kunt de bouillon ook in een (aanzienlijk) grote pan bewaren en die pan onderdompelen in een andere pan met koud water.
Gebruik een ijswaterbad
Deze methode helpt om de temperatuur van het eten snel en veilig te verlagen. Vul een grote bak of schone gootsteen met ijs en een kleine hoeveelheid water. Plaats de ketel soep in het ijsbad. Roer de soep om warmte vrij te laten en af te koelen.
Het is niet nodig dat voedsel volledig is afgekoeld voordat het in de koelkast wordt gezet. Om voedsel iets te laten afkoelen voordat het in de koelkast wordt gezet, plaatst u een ondiepe bak met voedsel op een koelrek zodat er lucht rond het plan kan circuleren gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten . Beperk de diepte van het voedsel tot 2 inch.
Wil je je rijst extra snel afkoelen omdat je bijvoorbeeld zo weg moet? Doe het dan in een schaaltje, bakje of kommetje en zet die in koud water. Je kunt de korrels uitspreiden op een plaat om ervoor te zorgen dat ze sneller afkoelen.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Als de in de schil gekookte aardappelen klaar zijn, koel je ze meteen af ouder koud, stromend water, zodat ze niet verder garen. Had je de aardappelen wél geschild, spreid ze dan eens je ze afgegoten hebt open op een schaal, zodat ze snel kunnen afkoelen.
Even afkoelen
En dat is voor de andere producten die al in je koelkast staan – zoals melk, bijvoorbeeld – niet goed. Deze bederven dan sneller. Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen.
Je kunt de bekendste en makkelijkste methode proberen: wikkel een blikje frisdrank of een ander drankje in een vochtige doek of papieren handdoek. Plaats het vervolgens in de vriezer of dompel het onder in ijs . Het water op de handdoek verdampt en trekt de warmte weg van het drankje, waardoor het sneller afkoelt.
Nee, het is niet veilig om warm eten een nacht buiten te laten staan om af te koelen . Het eten zal te lang in de "gevarenzone" blijven, waardoor bacteriën kunnen groeien. Verdeel het eten in plaats daarvan in kleinere porties, doe het in ondiepe bakjes en zet het direct in de koelkast.
Net als watermeloen bevat komkommer enorme hoeveelheden water en is het een van de beste verkoelende voedingsmiddelen die er zijn. Komkommer bevat 97% water, dus het is de perfecte zomerpartner om af te koelen.
Eerst laten afkoelen
Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met restjes in een bak met koud water en ijs te plaatsen en regelmatig te roeren. Dek de restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld. Zo voorkom je condensatie op het deksel.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.