Het eten van veel rood en bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker. Daarom adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Maar kip en gevogelte zijn voorbeelden van mager, wit vlees. Daarom past kip in een gezond voedingspatroon.
Op rauwe kip en gevogelte kunnen ziekteverwekkers voorkomen. De belangrijkste zijn de bacteriën salmonella en campylobacter. Deze komen regelmatig voor. Ook al is maar een deel van de kip ermee besmet, je kunt er wel flink ziek van worden.
Kipproducten bevatten cholesterol, carcinogenen en verontreinigingen . Cholesterol, carcinogenen, pathogenen en zelfs ontlasting in kipproducten verhogen het risico op hartziekten, borst- en prostaatkanker, urineweginfecties en door voedsel overgedragen ziekten.
Kip bevat belangrijke voedingsstoffen
Kip bevat minder ijzer en zink dan rood vlees zoals rund- en varkensvlees, maar biedt deze mineralen wel aan in een goed opneembare vorm. 100 g kippenborst zonder vel levert gemiddeld ongeveer: 67 % van de benodigde hoeveelheid vitamine B3 per dag.
In andere vleessoorten is het percentage verzadigd vet hoger: het vet in rund en varkensvlees is tussen de tussen die 35 en 45 procent verzadigd vet. Juist het verzadigd vet is ongunstig voor het ongezonde LDL-cholesterolgehalte van je bloed. Kip is dus een gezonde vleeskeuze.
Mensen krijgen extra cholesterol binnen via hun dieet. Zuivel en vlees, inclusief gevogelte, bevatten allemaal cholesterol, wat de niveaus potentieel kan verhogen tot ongezonde waarden .
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
U kunt zich moe en zwak voelen als u vlees uit uw dieet schrapt. Dat komt omdat u een belangrijke bron van eiwitten en ijzer mist, die u allebei energie geven. Het lichaam neemt meer ijzer op uit vlees dan uit andere voedingsmiddelen, maar het is niet uw enige keuze.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Kip bevat geen schadelijk transvet. Hoewel er geen specifieke aanbevolen limieten zijn voor cholesterolconsumptie, is het nog steeds belangrijk om een gezond niveau in uw lichaam te behouden. Een halve kip bevat 217 milligram, dus als u zich zorgen maakt over uw cholesterolgehalte, wilt u misschien niet de helft van de kip eten .
Kip is rijk aan gezondheidsbevorderende voedingsstoffen , waaronder eiwitten, verschillende B-vitamines, selenium en choline. Deze verbindingen kunnen spiergroei, gewichtsbeheersing en hersengezondheid ten goede komen.
Neem Campylobacter, een door voedsel overgedragen ziekte die volgens de Centers for Disease Control (CDC) naar schatting 1,3 miljoen mensen per jaar treft. De wereldberoemde hoogleraar dierwetenschappen Temple Grandin merkt op dat kippen in de bio-industrie een ideale omgeving vormen voor de verspreiding van Campylobacter .
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Minder dan 200 gram per dag - 200 gram kip levert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan eiwitten: 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan variëren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht en activiteitsniveau.
Kipfilets
De aanbevolen portiegrootte van kip is 3 tot 4 ounces , ongeveer de grootte van een pak speelkaarten. Sommige mensen gebruiken de palm van hun hand als richtlijn. Afhankelijk van de verkoper zijn sommige kipfilets twee of drie keer zo groot als de aanbevolen portiegrootte.
Tips om zelf je cholesterol te verlagen / laag te houden:
Gezonde voeding: Eet maximum 100g vlees per dag. Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees.
Onderzoeken hebben ook aangetoond dat een hogere eiwitinname helpt om de botmineraaldichtheid te behouden. Kip eten kan helpen om sterkere spieren op te bouwen en gezondere botten te bevorderen, waardoor het risico op verwondingen en ziektes zoals osteoporose afneemt . Onderzoek suggereert dat 25-30 gram eiwit per maaltijd ons kan helpen om ons voller te voelen.
De waarheid is dat kip van nature een lager cholesterolgehalte heeft dan elk ander stuk vlees , en minder vet dan de meeste stukken vlees. Het deel van de kip dat wordt gebruikt voor het koken en de bereidingswijze bepalen de cholesterolverhogende effecten. De borst van een kip heeft het minste cholesterol, gevolgd door de dijen, vleugels en poten.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Eén groot ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan alle in de dooier zit. Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken een prima keuze om maximaal één ei per dag te eten . Als u van eieren houdt, maar niet van de cholesterol, gebruik dan alleen het eiwit.
Een stukje kip past prima in een gezonde voeding: het is mager wit vlees en brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan zoals hoogwaardige eiwitten en vitamine B12. Kip is ook super veelzijdig. Je kan het gemakkelijk combineren met andere basisvoedingsmiddelen en op talloze manieren bereiden.