Bovendien zijn tot 4% van de vetzuren giftige transvetten. Arachideolie is dus relatief ook gezonder om mee te frituren dan zonnebloemolie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Onverzadigde vetzuren in arachideolie
De vetzuren in arachideolie zijn grotendeels onverzadigd. Dit is goed voor de vethuishouding van het lichaam. Voorbeelden van onverzadigde vetten zijn omega 3- en omega 6-vetzuren. Beiden zijn essentieel voor ons lichaam.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Raapzaadolie is gezond door het hoge onverzadigd vetgehalte
Zonnebloemolie: 10% verzadigd vet, 90% onverzadigd vet. Raapzaadolie: 7% verzadigd vet, 93% onverzadigd vet.
Arachideolie kan je dan weer wel verhitten tot zeer hoge temperaturen. Het is de perfecte olie om mee te wokken of te frituren. Arachideolie bevat veel onverzadigde vetten en omega 6, een gezonde olie dus.
Plantaardige oliën
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Zeer geraffineerde oliën zoals canola-olie, maïsolie en sojaolie ondergaan een raffinageproces om hun houdbaarheid te verlengen en ze een neutralere kleur en smaak te geven. Dit proces, dat bleken en deodoriseren omvat, ontdoet de olie van nuttige verbindingen zoals polyfenolantioxidanten en vitamine E.
Pindaolie bevat veel enkelvoudig onverzadigd "goed" vet en weinig verzadigd "slecht" vet. Dit zou hartziekten helpen voorkomen en het cholesterol verlagen . Pindaolie zou kunnen helpen de vetophoping in bloedvaten te verminderen.
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Beide oliën hebben hetzelfde voedingsprofiel, maar houtgeperste pindaolie heeft een betere verhouding van essentiële vetzuren dan zonnebloemolie . Pindaolie voegt ook smaak toe aan gerechten, terwijl zonnebloemolie perfect opgaat in gerechten zonder dat het opvalt. Ze hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen en zijn ideaal voor koken op hoge temperatuur.
Arachideolie. Deze olie wordt gewonnen uit pinda's en wordt vaak genoemd als geschikte vervanger voor zonnebloemolie. Hij is redelijk neutraal van smaak en redelijk goed betaalbaar. Ook is deze olie geschikt voor zowel koud als warm gebruik.
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht (24, 25).
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Impact van smaak: Mosterdolie biedt een intensere smaak dan de mildere, nootachtige smaak van sesam- en pindaolie . Gezondheidsvoordelen: Hoewel alle drie goed zijn voor de gezondheid van het hart, valt mosterdolie op vanwege de ontstekingsremmende voordelen, sesamolie vanwege de antioxiderende eigenschappen en pindaolie vanwege het vitamine E-gehalte.
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K. Welke olie gezonder is, verschilt per individu.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Arachideolie is geraffineerd en lichtgeel van kleur en neutraal van smaak. Je kunt arachideolie in dressings gebruiken, in marinades en mayonaise en ook voor bakken, braden en frituren. De olie kan tot 210°C worden verhit.
Sesamolie. Een andere zeer smaakvolle olie is sesamolie. Deze olie kan veel toevoegen aan gerechten. Als je een pinda-allergie hebt (of gewoon niet dol bent op de smaak van pinda), is dit een geweldig alternatief voor arachideolie, het is koud geperst en niet chemisch verwerkt.
Arachideolie, ook wel pindaolie genoemd, wordt verkregen uit zaden van de Arachis hypogaea.
Uit een onderzoek onder 15 gezonde volwassenen bleek dat degenen die gedurende 10 weken een dieet aten dat rijk was aan zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte, aanzienlijk lagere bloedwaarden van LDL (slechte cholesterol) en triglyceriden hadden , vergeleken met degenen die een dieet aten met een vergelijkbare hoeveelheid verzadigd vet ( 13 ).
Pinda bevat resveratrol, wat hoge bloeddruk verlaagt en de bloeddruk in het hart verlicht. Pinda-olie heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en helpt bij een goede stofwisseling.
Rookpunt: Pindaolie heeft over het algemeen een hoger rookpunt, waardoor het beter is voor kookmethoden met hoge temperaturen, zoals frituren . Kokosolie heeft een lager rookpunt en is beter voor koken met lage temperaturen of als finishing-olie. Voedingswaarde: Kokosolie heeft een hoger satur.