In een appel zitten stoffen die makkelijk reageren met zuurstof. Die stofjes komen vrij als het vruchtvlees stukgaat, bijvoorbeeld door erin te bijten of te snijden. Als ze in contact komen met zuurstof — dat in de lucht zit — veroorzaken ze een bruine kleur.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Dit onaantrekkelijke fenomeen is eigenlijk te wijten aan een reeks biochemische reacties die bekend staan als "enzymatische bruining ". Wanneer een appel beschadigd raakt (of in stukken wordt gesneden), wordt het plantenweefsel blootgesteld aan zuurstof. Dit activeert een enzym dat bekendstaat als polyfenoloxidase (PPO) om - wacht even - polyfenolen in het vruchtvlees van de appel te oxideren.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Wanneer de appel een actief gen heeft en dus anthocyanen aanmaakt, krijgt de appel een rood kleurtje. Denk aan rassen als Kanzi of Gala. Hoe rood de appel nu precies wordt, dat wordt bepaald door de hoeveelheid anthocyanen.
Bij natuurlijk voorkomende appels met rood vruchtvlees lijken hoge niveaus van MdMYB10-expressie de oorzaak te zijn van dit opvallende fenotype (Figuur 9). Verder geeft genetische mapping van een van MdMYB10 afgeleide moleculaire marker aan dat deze locus co-segregeert met het fenotype van de appel met rood vruchtvlees (D.
Rode appels krijgen hun kleur van anthocyanen . Dit zijn pigmenten, of natuurlijke kleurstoffen, die zich ontwikkelen naarmate de appel groeit. We vinden deze pigmenten ook in veenbessen, frambozen, kersen, kool en andere rode of paarse voedingsmiddelen.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining.
De hoeveelheid zonlicht die je huid krijgt, zorgt voor de hoeveelheid melanine die je huid aanmaakt. Hoe meer zonlicht je huid ontvangt, hoe meer melanine er wordt gemaakt. Dit zorgt voor een diepere bruine huidskleur. Onthoud wel dat te veel zonlicht schadelijk kan zijn voor je huid.
Beschimmelde kern (ook bekend als droge kernrot) begint zich te ontwikkelen terwijl het fruit aan de boom hangt. Het wordt veroorzaakt door Alternaria en andere soorten schimmels , die het fruit binnendringen en in de zaadholte groeien.
Wanneer je in een verouderende appel bijt, buigt het celweefsel en breekt het uiteen in afzonderlijke, ongebroken cellen . Het resultaat is een zandachtige, papperige textuur in de mond. Oudere appels zijn ook vaak droger omdat hun vacuolen minder sap bevatten en niet snel scheuren.
Snij je nou zo'n appel of je bijt erin, dan gaat die celwand stuk en komt er zuurstof bij. Doordat die zuurstof erbij komt en de polyfenolen en enzymen bij elkaar komen, krijg je die bruine kleur. Dat noem je oxidatie. Je appel is als het ware aan het roesten.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
De tip is vrij simpel : week je appels, peren of ander fruit dat je niet wilt laten bruinen 30 seconden in een mengsel van 2 eetlepels honing en 1 kopje water . Je fruit blijft tot wel 8 uur lang vers en helder, perfect als je het nu wilt snijden en later wilt serveren.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Bananen . Handig en vol met voedingsstoffen zoals kalium en vitamine B6, bananen zijn een favoriet in lunchboxen. Net als appels blijven ze ook langer vers en kunnen ze je een echte energieboost geven om je de hele middag door te helpen.
Hoewel het gebruik van vers citroensap en gemalen kaneel vaak wordt aangeraden om verkleuring te voorkomen, werkt zout water even goed! Zout is een natuurlijk conserveringsmiddel en gaat als het ware je appels pekelen, vooraleer ze in de brooddoos belanden.
Dit is de korte versie: de beste manier om verkleuring te voorkomen, is om het gesneden fruit 10 minuten te laten weken in een zoutwateroplossing (een halve theelepel koosjer zout per kopje water). Daarna laat u het uitlekken en bewaart u het tot u het gaat gebruiken .
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Adequate hoeveelheden kalium zijn nodig voor een goede kleurontwikkeling . Dus als bomen een tekort aan kalium hebben, kan het aanbrengen van kalium de kleurontwikkeling verbeteren. Als de voedingsniveaus adequaat zijn voor een goede boomgroei en vruchtvorming, dan zal de toevoeging van een element waarschijnlijk niet de kleurontwikkeling verbeteren.
Ten slotte is anthocyaan het pigment dat rode appels hun levendige kleur geeft . Net als gele appels bevatten rode appels chlorofyl, maar uiteindelijk breekt het af. In plaats van geel te blijven, beginnen rode appels vervolgens het pigment anthocyaan te produceren.
Verschillende dingen kunnen de kleur van de appelhuid beïnvloeden, waaronder watergeefpraktijken en bemesting, maar de meest waarschijnlijke boosdoener is onze relatief hoge nachttemperaturen . Als ze te hoog zijn, werkt de ademhaling van de bomen overuren, en dit kan de vrucht beroven van wat suikergehalte en gewicht, evenals kleur.