Suiker in fruit niet slechter of beter Het geeft appels, peren en andere fruitsoorten een zoete smaak. Je lichaam verwerkt de suiker uit een appel op dezelfde manier als de suiker die wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld snoep en koek, omdat het niet kan herkennen waar de suiker precies vandaan komt.
Appels bevatten wel suiker, maar veel van de suiker in appels is fructose. Wanneer fructose in een hele vrucht wordt geconsumeerd, heeft het weinig effect op de bloedsuikerspiegel (6). Bovendien vertragen de vezels in appels de vertering en opname van suiker.
Maar wat is de appel met het minste suiker? Na wat research bij een grote supermarkt blijkt dat er in de Granny Smith 10 gram suiker op de 100 gram in zit, Goudreinette idem dito, evenals Elstar en JonaGold. Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit.
Conclusie: zijn suikers uit fruit gezonder dan toegevoegde suikers? Kortom: er zit geen verschil in de soort suiker voor je lichaam, wel bevat een vruchtensap meer vezel en vitamines dan bijvoorbeeld een frisdrank. Maar wanneer je een vrucht zou eten krijg je al het goede van een stuk fruit binnen.
Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker, maar verder weinig tot geen andere belangrijke voedingstoffen bevatten. Daarom is het advies om twee porties fruit per dag te eten.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Sommige hebben echter unieke gezondheidsvoordelen. Red Delicious-appels zijn het gezondst vanuit een antioxidantenstandpunt, zegt Crumble Smith. Hoe donkerder de kleur van de appel, hoe rijker hij aan antioxidanten zal zijn.
In een banaan zitten per 100 gram gemiddeld 88 kcal. Er zit bijna geen vet (0,3 gram) en geen eiwit (1,1 gram) in. Van de 23 gram koolhydraten zijn er ongeveer 12 gram suikers. Een banaan bevat dus best een hoge hoeveelheid koolhydraten en suikers.
Mensen die regelmatig appels, peren, blauwe bessen en druiven eten verlagen hun risico op diabetes type 2. Niet alleen het soort fruit telt, maar ook de hoeveelheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Tot nu toe was er geen duidelijk verband tussen fruit eten en het risico op diabetes type 2.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Eén middelgrote banaan, die ongeveer 126 gram (g) weegt, bevat 29 g koolhydraten en 112 calorieën. De koolhydraten zijn in de vorm van suiker, zetmeel en vezels. Een middelgrote banaan bevat ongeveer 15 g suiker . Bananen bevatten eenvoudige koolhydraten, die ervoor kunnen zorgen dat de bloedsuikerspiegel meer stijgt dan andere voedingsstoffen.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Hoewel uw voorkeur kan veranderen afhankelijk van uw stemming, is een knapperige, zoete variant uw beste keuze voor een snack. De beste appel voor een snack is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar u kunt niet fout gaan met een SweeTango ® , Honeycrisp, Piñata ® , Pink Lady of Fuji appel .
Bananen hebben over het algemeen een rijker profiel aan vitaminen , waaronder meer vitamine C, B6 en foliumzuur. Appels zijn echter rijker aan vitamine K.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Frambozen
De eerste plaats is voor de zoetzure framboos! De framboos kent veel gezondheidsvoordelen, frambozen kunnen celbeschadiging tegengaan, het immuunsystemen versterken en dragen bij aan een stabiele bloeddruk. Frambozen bevatten slechts 4,5 gram suiker per 100 gram en 52 calorieën.
Fruit met de hoogste hoeveelheden suiker : Naast gedroogd fruit bevatten sommige soorten fruit hoge hoeveelheden suiker die u beter kunt vermijden. Een kopje verse, gehakte dadels bevat bijvoorbeeld 101 gram suiker, een kopje rauwe lychee bevat 29 gram suiker en mango's bevatten 22,5 gram suiker.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.