Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Het advies is om 2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 a 4 eieren per week.
Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n drie eieren per week.
Gezonde mensen mogen een ei per dag eten. Diabetespatiënten en mensen die te veel cholesterol in hun bloed hebben, beperken zich wel het best tot drie eieren per week. Hou er wel rekening mee dat de milieubelasting van eieren vergelijkbaar is met die van gevogelte. Een eitje elke dag is dus niet zo duurzaam.
Voor de meeste gezonde volwassenen is het veilig om 1 à 2 eieren per dag te eten, afhankelijk van hoeveel andere cholesterol er in uw dieet zit. Als u al een hoog cholesterolgehalte of andere risicofactoren voor hartziekten heeft, kunt u het beste niet meer dan 4 à 5 eieren per week eten .
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet zit vooral in roomboter, in harde (plantaardige) margarine, diverse bak en braadvetten, frituurvet, vet vlees en vette vleeswaren, volvette kaas en volle melk(-producten), koffiewitmaker, snacks, gebak, koek, chocolade en kokos.
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk, waardoor uw risico op hart- en vaatziekten (HVZ) toeneemt.
Uit een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Nutrition is gebleken dat het eten van yoghurt het totale cholesterolgehalte met maximaal 4% kan verlagen . Yoghurt bevat probiotica, die kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Samen vormen deze twee voedingsmiddelen een bevredigende en voedzame snack waar je op elk moment van de dag van kunt genieten.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Voedingsmiddelen als eieren, vlees, vis, melk- en melkproducten en snacks bevatten cholesterol. Maar cholesterol uit voedsel heeft maar een beperkte invloed op de hoeveelheid cholesterol in bloed. De consumptie van verzadigde vetzuren en vooral transvetten zijn van veel grotere invloed.
Over het algemeen veroorzaken kortere kookmethodes en lagere temperaturen minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei vast te houden. Om deze reden kunnen gepocheerde en gekookte eieren (hard of zacht) het gezondst zijn om te eten . Deze kookmethodes voegen ook geen onnodige calorieën toe.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed.
Het consumeren van probiotica zoals Griekse yoghurt kan het vermogen van uw spijsverteringsstelsel om een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen te verwerken verbeteren. Het kan ook helpen de stoelgang te reguleren. Griekse yoghurt is in verband gebracht met een lager cholesterol- en triglyceridengehalte , wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen.
Hoewel koffie geen cholesterol bevat, kan het wel het cholesterolgehalte beïnvloeden . De diterpenen in koffie onderdrukken de productie door het lichaam van stoffen die betrokken zijn bij de afbraak van cholesterol, waardoor het cholesterol stijgt. Concreet kunnen koffiediterpenen een verhoging van het totale cholesterol- en LDL-gehalte veroorzaken.
Net als garnalen zijn sardines een krachtige bron van cholesterol in zeevruchten . Een ons sardines bevat maar liefst 40 milligram cholesterol, en het is gemakkelijk om meer dan een ons per keer te eten.
Nu het slechte nieuws: deze kazen bevatten voldoende verzadigd vet en cholesterol om het beperken of vermijden ervan te rechtvaardigen , zegt Routhenstein: Amerikaans: de volvette versie bevat 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per plakje. Brie: Deze Franse kaas heeft 28 mg cholesterol en 5 g verzadigd vet per ounce.
Tonijn is een koolhydraatarm en eiwitrijk voedsel dat kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en te beschermen tegen diabetes. De vitamine D is in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Als je last hebt van hoge bloeddruk of slechte cholesterol, is tonijn de juiste oplossing!