Als het nodig is, kan je deze schillen en vervolgens klein snijden en verwerken in pastasaus, wok gerechten of in soep. Net als de stronken kan je de bladeren van broccoli gebruiken in wok gerechten, curry's, ovenschotels en soepen. Je kan een kleine hoeveelheid bladeren ook mee blenderen in je smoothie.
Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. De stengels en bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen.
Vergeet de stronk niet
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Wat u moet weten Broccoli stengels en bladeren. De stengel is taaier dan de roosjes, maar heeft een heerlijk milde smaak die knapperig en krokant is als hij rauw is en zacht en bijna sappig wordt als hij gekookt is. De bladeren, die ook eetbaar zijn, zijn qua textuur en smaak bijna boerenkoolachtig en verwelken perfect als ze gekookt zijn .
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten. De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren het meest celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten .
De beste manier om de gezondheidsvoordelen van broccolini te ervaren, is door het rauw te eten. De stengels, bladeren en bloemetjes zijn allemaal eetbaar . Je kunt er ook voor kiezen om je broccolini te stomen en als bijgerecht te serveren om een smakelijke, voedzame maaltijd compleet te maken.
Zodra de centrale kroon van de plant is verwijderd, kunt u regelmatig een paar bladeren van de plant afknippen . Verwijder, net als bij Kale, eerst de onderste bladeren van de plant.
Net als bloemkool is elk deel van de broccoliplant eetbaar . Deze roergebakken broccoli combineert de bloemetjes, stengels en bladeren van de broccoliplant. Hierdoor blijft er niets over om te verspillen.
Broccolistelen bevatten dezelfde voedingsstoffen als de bloemetjes, wat ze tot een extreem gezond voedingsmiddel maakt . Broccoli is wat bekend staat als een 'nutriëntenrijk' voedingsmiddel, wat betekent dat het veel vitaminen en mineralen in relatief weinig calorieën verpakt, zodat u alles wat uw lichaam nodig heeft binnenkrijgt zonder dat u kilo's aankomt.
Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in de weefsels van jouw lichaam verminderen. Er wordt getheoretiseerd dat meerdere verbindingen synergetisch werken om dit effect te ondersteunen, hoewel sommige ook individueel lijken te werken.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi.
De hoofden groeien in het midden van een plooi van grote groene bladeren. Al deze delen zijn niet alleen eetbaar, ze zijn ook heerlijk en zeer voedzaam . Sommige eters (waaronder deze) geven de voorkeur aan de stengels en bladeren van broccoli- en bloemkoolplanten boven de vaker gegeten hoofden.
De stengels van broccoli kunnen gegeten worden, maar schil eerst de harde lagen eraf . Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet. Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Bladgroenten bevatten veel voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Dat zijn bijvoorbeeld kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook een goede keuze. Deze groente bevat sulforafaan, een stof die ontstekingen kan verminderen en het hart kan beschermen.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Kun je broccolibladeren eten? Jazeker! Eigenlijk is het gebruiken van broccolibladeren, net als andere bladgroenten zoals boerenkool of spinazie, een geweldige manier om salades en andere gerechten op te vrolijken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
A: Dat kan zeker, en dat moet je ook doen ! Broccolistengels zitten vol vezels en voedingsstoffen. Ik haal meestal de buitenste 'schil' eraf, omdat die nogal draderig kan zijn, snijd de stengel dan in dunne plakjes en voeg hem zo toe aan mijn gerechten. Broccolistengels zijn heerlijk in roerbakgerechten, curry's, pasta - waar je de rest van je broccoli ook voor gebruikt.
Reuze spruitjesbladeren? (Brassica oleracea var. gemmifera) Zoet en heerlijk! Simpel gezegd, je kunt alle bladeren van elke brassica die ik ken eten .
Broccoli wordt bij voorkeur 's morgens geoogst door met een scherp mes het hart van de plant uit te snijden. De plant zelf kan je in de grond laten zitten. Uit de zijknoppen zullen andere kleine bloemhoofdjes groeien die later geoogst kunnen worden.
We raden af om veel langer dan 6 minuten te koken, dan verliest de groente z'n smaak. Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel. Schil de steel tot vlak onder de roosjes.
Gebruik ziplock- of vacuümzakken om in de vriezer te bewaren . Een voordeel van invriezen is dat het de celwanden breekt, waardoor de bladeren malser worden als je ze kookt. Als je normaal gesproken dozen of zakken diepvriesspinazie koopt, zul je dit geweldig vinden.