“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden .
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Uit een onderzoek3 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry bleek dat het schoonmaken van appels met baking soda de fungicide met 80 procent en de insecticide met 96 procent verminderde . Als u echter geen baking soda meer hebt, is azijn een geweldig alternatief voor baking soda om appels schoon te maken.
Ons antwoord is klaar en duidelijk: appels bewaar je maar beter in de koelkast. Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten.
Eet de appel in zijn geheel op.
Als er een steeltje in de appel zit, draai het er dan af en gooi het weg . Het is gebruikelijk om helemaal tot aan de harde, plastic-achtige kern van de appel te eten, met zijn kleine groepje zaden, en het dan weg te gooien.
Er zijn twee belangrijke risico's als u fruit en groenten niet wast: pesticiden en bacteriële besmetting . Voedingsmiddelen zoals tomaten, sla, spinazie en meloen zijn vatbaarder voor het bevatten van door voedsel overgedragen bacteriën die ziektes veroorzaken. Producten worden voortdurend blootgesteld aan externe elementen die bacteriën overbrengen.
In horecagelegenheden worden verschillende methoden gebruikt om verschillende soorten producten te wassen, waaronder onderdompeling, sproeien, spoelen of een combinatie hiervan .
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Waar zitten pesticiden in? Er is een hele lijst is opgesteld met het meest en minst bespoten groenten en fruit (zie de afbeeldingen hieronder). Op 1 staan de aardbeien, gevolgd door spinazie en boerenkool.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Het schoonmaken van druiven is eenvoudig. Doe de druiven eerst in een vergiet of zeef en spoel ze voorzichtig af onder koud stromend water. Dit verwijdert alle resten pesticiden, vuil of was die op de schil kunnen zitten.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
1. Frambozen. Deze zoete bessen zijn bijzonder kwetsbaar, met een dunne schil die gemakkelijk vloeistof opneemt, waardoor ze vatbaarder zijn voor schimmel en bederf. De beste manier om ze vers te houden en hun houdbaarheid nog langer te verlengen, is om ze vlak voor het eten te wassen, en niet eerder .
Een appel is gezond, maar de fructose (vruchtensuiker) die erin zit zou je bloedsuikergehalte doen schommelen. Daardoor zou je nadien meer honger krijgen en meer eten. Fructose als snelle suiker zou de aanmaak van insuline stimuleren, waardoor je eetlust zou toenemen.
Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.