Als je eet, duurt het een tijdje om de energie uit je voeding op te nemen. Daardoor is je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil. Hierdoor geeft het lichaam nog niet het signaal dat het genoeg heeft. Daardoor heb je behoefte aan snelle suikers, zoete dingen.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Het wordt niet voor niets stress eten genoemd. Chocolade valt in de categorie eenvoudige koolhydraten, wat betekent dat het snel wordt verteerd en het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Als een koolhydraat de tong raakt, komt een neurotransmitter dopamine vrij en dat maakt dat de hersenen beloning en plezier ervaren.
Snoep. Soms heb je ineens een ongelooflijke behoefte aan drop. Zin in suiker en zoetigheden wordt vaak veroorzaakt door een afname van chroom in ons lichaam, een mineraal dat belangrijk is bij de regeling van je bloedsuikerspiegel.
Je bloedsuikerspiegel is voordat je gaat eten erg laag. Als je eet duurt het een tijdje voor deze weer op peil is. Na de maaltijd is 'ie nog niet op pijl en dat resulteert in de behoefte naar zoet. Te snel eten zorgt voor een soortgelijk effect.
Bovendien bevat rode drop, ondanks de naam, zelden dropextract . In plaats daarvan wordt rode drop doordrenkt met chemicaliën die de kersen- of aardbeiensmaak geven. Producten die echte drop bevatten, worden meestal als zodanig geëtiketteerd en vermelden dropextract of glycyrrhizinezuur als een van de ingrediënten.
De belangrijkste reden achter het verlangen naar chocolade is dat het verbindingen bevat die de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine veroorzaken , die ervoor zorgen dat we ons goed voelen en minder gestrest zijn. Het is niet verrassend dat sommige mensen een verlangen naar chocolade krijgen tijdens stressvolle situaties.
De meeste chocoladelekkernijen zijn ook suikerrijk, dus als je een reep chocolade wilt, is het misschien de suiker waar je echt naar op zoek bent. Je hebt weinig energie . Een middagdip kan ervoor zorgen dat je naar chocolade grijpt, zowel vanwege de suiker als de cafeïne.
In eerste instantie moeten mensen werken aan het identificeren van de triggers die leiden tot chocoladecravings, zoals stress, verveling of specifieke emotionele toestanden. Het vervangen van chocolade door gezondere snacks zoals fruit, noten of yoghurt helpt om de cravings te beheersen en biedt nog steeds een gevoel van verwennerij.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
1 – Chocolade
Wanneer uw bloedsuikerspiegel snel daalt , zal uw lichaam behoefte krijgen aan zoete voedingsmiddelen zoals chocolade.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Hoewel chocolade, met name pure chocolade, zeker deel kan uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, is het cruciaal om het eeuwenoude gezegde te onthouden: matiging is de sleutel. Te veel chocolade eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, tandbederf en zelfs een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2 .
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Je persoonlijke chemie, eetpatronen en wat je die dag hebt gegeten, bepalen grotendeels je trek in de avond. Misschien heb je te weinig magnesium, calorieën of vet in chocolade . Misschien ben je licht gedehydrateerd en moet je de vloeistoffen in je systeem vasthouden, wat natrium zou doen.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Magnesium houdt niet alleen je chocoholicneigingen onder controle, het speelt ook een cruciale rol in je algehele welzijn . Als je denkt dat je suikerbehoefte een teken is dat je een laag magnesiumgehalte hebt, maak je dan geen zorgen.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
De smaakzin is genetisch, dus als iemand klaagt dat zwarte drop te bitter is, proeft hij/zij de glycyrrhizine, de verbinding in dropwortel die chemisch gezien lijkt op sacharine . Dit is misschien de reden dat hij/zij de bitterheid proeft.
Zoethout (Commonwealth Engels) of licorice (Amerikaans Engels; zie spellingsverschillen; IPA: /ˈlɪkərɪʃ, -ɪs/ LIK-ər-ish, -iss) is een snoepgoed dat meestal op smaak wordt gebracht en zwart wordt gekleurd met het extract van de wortels van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra .
Zoethout vertoont ook milde laxerende eigenschappen, wat helpt bij het verlichten van constipatie door stoelgang te bevorderen . Daarnaast is zoethout onderzocht op zijn rol bij het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom, met name met betrekking tot de uitroeiing van H. pylori-infectie.