Zo kan je chocolademelk maken van cacao, maar ook bonbons, taarten, ijs, en nog veel meer. Chocolade wordt ook vaak in stukjes verwerkt in allerlei lekkernijen zoals koekjes, snoepjes, vla etc. Er zijn vele recepten te vinden met daarin chocolade, cacaopoeder of cacaoboter, allemaal producten van de cacaobonen.
Van chocolade zelf wordt bijvoorbeeld bonbons, pasta en chocolade figuren gemaakt. Smeltchocolade kun je heel goed gebruiken voor het maken van drip cakes, ganache en chocolade decoraties. Daarnaast kun je met stukjes chocolade weer allerlei lekkere koekjes, cakes en taart bakken.
Als u chocolade langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen. Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Donkere chocolade combinaties
Om deze diepte aan te vullen, zijn robuuste partners ideaal. Denk aan noten! Amandelen, hazelnoten en pecannoten zorgen voor een heerlijke crunch, die de diepte van de chocolade aanvult met hun rijke smaken. Voor een zoetere twist, voegen chocolatiers gedroogd fruit toe, zoals wilde kersen en abrikozen.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Kookchocolade, ook wel bak- of ongezoete chocolade genoemd, is meestal van lagere kwaliteit, bevat minder cacaoboter en meer cacaobestanddelen en heeft geen of minimale toegevoegde suiker. Het is ontworpen om gemakkelijk te smelten en te mengen in beslag en deeg, waardoor het ideaal is om te bakken en koken .
Daarnaast wordt chocolade ook gebruikt met churros, om aardbeien en ander fruit, koekjes, ijssandwiches en nog veel meer lekkernijen te coaten . Het wordt ook vaak gebruikt als saus bij lekkernijen zoals pannenkoeken, wafels en wentelteefjes.
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Spieropbouw en flavonoïden
In pure chocolade zit het stofje epicatechine. Dit is een organische verbinding en stimuleert de spiergroei op dezelfde manier als dat joggen dat doet. Epicatechine is een unieke flavonoïde en zit in cacao.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Prei, aardappelen, pastinaken, boerenkool, rapen en spruitjes zijn allemaal in het seizoen in de winter. Al deze groenten smaken heerlijk als ze samen in de oven worden geroosterd — en als je er een cacao twist aan toevoegt. Voeg gewoon twee eetlepels cacao nibs toe aan je bakplaat met groenten en rooster ze zoals je normaal zou doen.
Veelvoorkomende combinaties zijn aardbeien, frambozen, sinaasappels, bananen, kersen en gedroogd fruit zoals abrikozen of vijgen . Noten: Noten voegen crunch en smaak toe aan chocolade. Amandelen, hazelnoten, pinda's, walnoten, pistachenoten en pecannoten worden vaak gecombineerd met chocolade, hetzij als hele noten, gehakt of als notenpasta.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen. Dit kun je uitsluiten met gepaste maatregelen, zoals meer bewegen of andere voedingsmiddelen en/of dranken beperken.