Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben de resultaten van alle studies verwerkt in een meta-analyse. Givens: 'Vergeleken met eenzelfde hoeveelheid verzadigd vet uit boter verlaagt kaas het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte significant.
De conclusie van de video is dat kaas geen risico vormt voor je gezondheid maar ook geen duidelijk positief effect heeft. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Het voedingscentrum adviseert daarom 10+, 20+ en 30+ kazen (laag vetgehalte) met niet te veel zout.
Een plakje kaas op brood, een tosti, geraspte kaas over je favoriete pasta of gewoon een paar blokjes uit het vuistje? Dan hebben we heel goed nieuws: hoewel het jarenlang een slecht imago had (te zout, te vet), toont recent onderzoek aan dat kaas juist wél gezond is.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Er is dus best nog wat onzekerheid over de gezondheidseffecten van kaas. Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
De kern van de zaak. Als u niet allergisch bent voor melkeiwitten, is het waarschijnlijk prima om elke dag kaas te eten — en kan het potentiële gezondheidsvoordelen bieden als u het met mate eet. Kies voor kaas met minder natrium als u vanwege een medische diagnose, zoals hoge bloeddruk, op uw natriuminname moet letten.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
De populaire cheddar kaas bevat echter veel verzadigd vet en zout . Te veel verzadigd vet eten wordt in verband gebracht met een hoog cholesterol en te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk, die beide het risico op hart- en vaatziekten vergroten.
Kaas kan een uitstekend onderdeel zijn van een afslankdieet vanwege de voedingswaarde . Proteïne is een effectief hulpmiddel bij gewichtsverlies omdat het helpt de eetlust te verminderen en u langer een vol gevoel te geven. Kaas bevat echter veel calorieën en verzadigd vet, dus u moet het met mate consumeren.
Verklaringen voor een beschermd effect
Kaas is bijvoorbeeld een goede bron van vitamines en mineralen die mogelijk beschermen tegen hart- en vaatziekten. Calcium uit voeding is bijvoorbeeld geassocieerd met een verlaagd risico op beroerte en sterfte aan hart- en vaatziekten.
Een rekenvoorbeeld: belegen 30+ kaas bestaat voor ongeveer 34 gram uit water. Van de overgebleven 66 gram is 30% vet: in totaal dus 19,8 gram vet. Hoe hoger het cijfer, hoe meer vet een kaas dus bevat. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan 30 te kiezen.
Een krentenbol bevat daarnaast veel suikers, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen wanneer je er veel op een dag eet. Je kunt er dus met een gerust hart een eten, maar overmatig gebruik is niet goed. Overigens bestaan de calorieën van een krentenbol amper uit eiwitten.
Beter pindakaas dan oude kaas
Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
Hoewel kaas een aantal belangrijke voedingsstoffen bevat, kan niemand alleen van kaas leven. Caspero zegt dat kaas, hoewel het voedingsstoffen als eiwitten en calcium bevat, ook verzadigd vet en natrium bevat, wat een negatieve invloed op het lichaam kan hebben als het in overmaat wordt geconsumeerd .
Gezonde gegrilde kaassandwiches
Volkoren, minimaal bewerkt brood zonder toegevoegde suikers is veel beter . En denk eens na over hoe je je kaas "grilt". Als je het in boter of mayonaise smeert, is het waarschijnlijk geen maaltijd waar je dagelijks van wilt genieten.
De tosti met kaas en tomaat is een uitgebalanceerde maaltijd die langdurig energie levert, voldoende eiwitten bevat en zelfs een portie groente bevat, samen met botversterkend calcium en vitamine C ter ondersteuning van uw immuunsysteem.
Fruitbrood
Het is rijk aan eiwitten en micronutriënten, en als het niet verrijkt is met suiker, is het een van de meest voedzame broden . Fruitbrood heeft een aantal gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van de bloedsomloop, het verbeteren van de mondgezondheid en het voorkomen van tandvleesaandoeningen, en het verlagen van het risico op hoge bloeddruk.