Deze voedingswaren helpen je alvast een handje bij het ontgiften van je lever: biologische producten: bevatten geen bestrijdingsmiddelen. zure groenten en fruit: citroen, appel, bessen, zuurkool, ... het gezonde kruid kurkuma (geelwortel)
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Zuurkool draagt bij aan de vorming van enzymen en vitaminen, versterkt de functie van de pancreas en bevordert het verteren van vet. Het voorkomt grote schommelingen in het zuur-base evenwicht, versterkt de zenuwen en het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van bloed.
Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten. Gelukkig kunnen we deze minder goede eigenschap minimaliseren door de zuurkool op de juiste manier te gebruiken in onze gerechten.
Eet niet teveel rauwe zuurkool
Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat.
Zuurkool bevat veel vitamine C, vitamine K en vezels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Bovendien is vitamine C van belang voor het in stand houden van de goede structuur van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden.
Overbelasting van de lever komt veel voor. Opgekropte, onverwerkte emoties en een ongezonde levensstijl zetten de lever stevig onder druk. En dat terwijl de lever al ruim 200 functies in het lichaam te vervullen heeft als opslag-, productie-, regulatie-, stofwisselings- en filterorgaan.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Zuurkool is rijk aan vezels en antioxidanten. Ze bevat de vitaminen C, K, B en foliumzuur en de mineralen natrium, ijzer, mangaan, koper en kalium. De antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd niet voor niets in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast vindt u in zuurkool ook redelijk wat vitamine B, ijzer, calcium en zink.
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
Kurkuma, vitamine b, vitamine c, vitamine e en bèta-caroteen zijn perfect geschikt om je lever een boost te geven zodat deze je voeding beter verteert en afvalstoffen uit je lichaam elimineert. Ook paardebloemwortel, mariadistel en groene thee zijn een goede zet.
Lever psyche
De leverenergie is gevoelig voor (psychische) stress: woede, verdriet, frustratie, boosheid en wrok bezorgen de lever extra werk door de productie (en vervolgens afbraak) van stresshormonen. Het niet uiten of onderdrukken van deze emoties is evenmin goed voor de lever.
Uien zijn een natuurlijk smaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever.
De hoofdregel is: NIET WASSEN. Het is nergens voor nodig om zuurkool te wassen. Integendeel, u wast een deel van de voedingswaardige vitamines en het aroma eraf. Een eventueel te zure smaak is af te zwakken door de zuurkool te koken in water met zoete witte wijn (50% water, 50% wijn).
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.