Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
Soms staat dit op de verpakking, soms op het object zelf, soms kun je het beste online opzoeken wat verstandig is bij het betreffende materiaal. Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden.
Voor ovens met een rooster of bakplaat kan je eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Beschik je over een oven met een draaiplateau (meestal in combinatie met een magnetron), dan zou een ronde vorm de voorkeur hebben. Een andere vorm kan ook, maar dan zal je ovenschaal altijd kleiner moeten zijn dan het draaiplateau.
Ovencontainers. Het is gebruikelijk te kiezen voor metalen mallen van staal en aluminium, omdat die garanderen dat het voedsel goed kan garen en de bak niet wordt beschadigd. Er zijn echter mallen die in de oven kunnen, gemaakt van andere materialen dan metaal.
Nee, karton mag niet in de oven.
Het is veiliger om ovenvaste materialen zoals glas, keramiek of metaal te gebruiken voor het opwarmen van gerechten in de oven. Kartonnen bakjes of dozen, zoals pizzadozen, mogen absoluut niet in de oven geplaatst worden vanwege het brandgevaar.
Je kunt kiezen uit RVS, aluminium, glas of aardewerk. Alle materialen hebben zo hun voor- en nadelen. Denk hierbij aan gebruiksvriendelijkheid, warmtegeleiding en of het in de vaatwasser kan. RVS is het meest gebruikte materiaal en ook het meest veelzijdige en gebruiksvriendelijke.
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Enkele voorbeelden van de soorten materialen die ovenbestendig zijn, zijn: Metalen zoals roestvrij staal en gietijzer . Vermijd items met niet-metalen onderdelen zoals houten of plastic handgrepen. Keramiek is over het algemeen prima om in de oven te gebruiken.
- Materiaal: De meeste keramische schalen zijn veilig voor gebruik in de oven, vooral als ze geglazuurd zijn . Borosilicaatglasschalen, zoals die van Pyrex, zijn over het algemeen ovenbestendig. Pannen van roestvrij staal of gietijzer zijn ovenbestendig. Hittebestendige siliconenschalen zijn over het algemeen ovenbestendig tot ongeveer 230°C.
Veel borden kunnen veilig in de oven gebruikt worden, maar hierbij moet je wel met een aantal zaken rekening houden, zoals de temperatuurslimiet. Vaak staat deze onder op het bord met een symbooltje dat aangeeft of het bord geschikt is voor gebruik in de oven en/of magnetron.
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek). Of gebruik twee kleinere ovenschalen in plaats van één grote. Kies voor een goede grip een ovenschaal met handgrepen of een extra hoge schaal.
Daarnaast is gebruik in de magnetron en oven ook geen probleem voor dit materiaal. Om aardewerk sterker te maken wordt het vaak geglazuurd, daardoor is het ook bestand tegen geur-, kleur- en zuur.
Ja, de ovenschalen zijn ovenbestendig tot 230 °C. Was dit artikel nuttig?
IKEA heeft ovenvaste schalen e.d. van keramiek en glas. Handig als je het voedsel in dezelfde vorm wilt bereiden en serveren. De vormen zijn bestand tegen hitte en kou, maar zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Zet ze daarom niet op een koude ondergrond als je ze uit de oven haalt, want dan kunnen ze barsten.
Aluminium bakjes kennen vele toepassingen als verpakking voor versproducten en andere voeding. Het grote voordeel is dat aluminium bakjes voor in de oven kunnen worden gebruikt. Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte.
Behalve wanneer aardewerk wordt gedecoreerd of beschilderd bovenop de extra glazuurlaag, is aardewerk of keramiek perfect geschikt voor de oven.
Het is veilig om uw fijne bone china en fijne china borden en serveerschalen op te warmen in het warmhoudvak van uw oven tot 65C (150F) . Plaats porselein nooit in contact met een directe vlam en stel het niet bloot aan extreme temperatuurveranderingen. Stukken met een gouden band of detail zijn niet magnetronbestendig.
Borden verwarmen in de oven
Naast de magnetron kun je je borden uiteraard ook even in de oven zetten. Let ook hier op dat je alleen ovenbestendige borden gebruikt. Zet een aantal borden op elkaar in een voorverwarmde oven (80 ºC) voor circa 10 minuten.
Rood aardewerk is geschikt voor gebruik in de oven. Artikelen die specifiek bedoeld zijn voor gebruik op gas (bijvoorbeeld een tajine) verhit je het best in combinatie met een vlamverdeler of sudderplaatje. Kies voor laag of matig vuur. Niet geschikt voor gebruik op inductie of keramische en elektrische kookplaten.
Wegwerpbakschalen zoals aluminium pannen en bakplaten kunnen een handig alternatief zijn voor metalen schalen. Net als aluminiumfolie kunnen ze elke temperatuur verdragen die de oven erop loslaat en hebben ze warmtegeleidende eigenschappen die helpen om warmte gemakkelijk over te brengen op uw eten.
De veelvoorkomende veronderstelling dat gerechten die magnetronbestendig zijn ook in de oven kunnen, is onjuist. Als de gerechten daadwerkelijk in de oven kunnen, staat daar een extra symbool voor.
Servies van porselein, aardewerk, new bone china en stoneware is in principe allemaal geschikt voor de vaatwasser, oven en magnetron.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Over het algemeen geldt dat alle kookgerei dat volledig van metaal is gemaakt, ovenbestendig is, en emaille (keramische) coatings zijn ook prima. Houten handgrepen moeten uit de oven blijven, net als plastic (tenzij het label ovenbestendig heeft). Voor pannen met een antiaanbaklaag moet u altijd controleren.
Kunnen DUCQ pannen in de oven? Zeker. Alle DUCQ pannen schuif je zo in de oven. Met name de grote braadpan is ideaal om grote stukken vlees of vis in te bereiden.