Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Zowel verhitte spinazie als rauwe spinazie is hartstikke gezond, en bevatten net andere voedingsstoffen. Varieer dus vooral tussen rauwe, gestoomde, gewokte en gebakken spinazie.
Heb jij er weleens over nagedacht om verse spinazie te vervangen voor diepvries spinazie? Dit heeft een aantal voordelen: je bespaart namelijk geld op je boodschappen, op deze manier heb je ALTIJD spinazie in huis én hoef je het nooit meer weg te gooien als je verse spinazie is bedorven.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen. Het ei helpt ook om de maaltijd completer te maken en geeft extra smaak aan de spinazie.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.
En elke dag dat het ongekookt blijft, verliest het voedingsstoffen. Bevroren spinazie wordt gekookt en ingevroren op het hoogtepunt, waardoor de voedingswaarde intact blijft . Ik zou willen stellen dat dit bevroren spinazie de consistent gezondere optie maakt, tenzij je natuurlijk je eigen spinazie kweekt of regelmatig op een boerenmarkt winkelt.
Prijsvergelijking. Het is opvallend voordeliger om groenten en fruit uit de diepvries te kopen. Gemiddeld zijn diepvriesgroenten 55% goedkoper dan hun verse tegenhangers. Bij spinazie loopt dit verschil zelfs op tot 71%.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Voedingsstoffen in groente
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd.
Nog beter is dat één kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen bevat, waaronder ijzer, vitamine C en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie.
Of je nu kiest voor bevroren of verse spinazie in je spinaziesmoothie, het maakt niet zoveel uit . Beide tellen mee voor je dagelijkse inname van fruit en groente, dus het is goed om een van beide te consumeren.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
Als u een vegetarisch dieet volgt, in de overgang bent of gewoon zeker wilt weten dat u calcium goed opneemt, kunt u het beste geen zuivelproducten mengen met oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, bieten, boerenkool, prei en peterselie.
Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat. Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines.
Antwoord: Groene groenten zijn bronnen van cellulosevezels die lang nodig hebben om te verteren. ... 's Nachts zal het verteringsproces van cellulosevezels vertragen . De enzymafscheiding wordt traag en de microben bederven het voedsel door gassen te produceren die kunnen leiden tot maagpijn en indigestie.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.