Vooral bladgroente zijn rauw moeilijk te verteren omdat ons gebit dat niet kan kauwen. Daarom raden we iedereen aan om bladgroente, zoals diverse soorten sla, witloof, kolen enz. op het bord voor het gebruik fijn te snijden en er een oliesausje, vinaigrette of mayonaise aan toe te voegen.
Maar een salade met veel rauwe sla en groente, is moeilijk te verteren voor je lichaam. Ik ben zeker voorstander van meer groenten eten - maar ze hoeven niet allemaal rauw. Door je groente te koken, stomen of bakken maak je ze lichter verteerbaar en kun je de voedingsstoffen die erin zitten, beter opnemen.
Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren.
Licht verteerbaar voedsel waar je darmen blij van worden laat je dus ook je focus behouden. Hetzelfde geldt voor algemeen licht verteerbare maaltijden zoals salades. Het kost je lichaam in zijn geheel gewoon minder energie om een salade te verteren dan een vette rundersteak van 400 gram.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Over het algemeen is sla veilig voor de meeste mensen om te eten. Het is geen veelvoorkomend allergeen. Omdat het weinig calorieën bevat, is het geen groot probleem om te veel sla te eten .
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Sla bestaat bijna uitsluitend uit onoplosbare vezels. Daarom wordt het gezien als een low FODMAP-voedsel — en een goed alternatief voor high FODMAP-groenten, zoals artisjokken, kool, broccoli, bieten, spruitjes en asperges ( 3 ).
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Soms ziet u onverteerde voedselfragmenten in de ontlasting. Dit is meestal vezelrijk plantaardig materiaal, dat meestal niet wordt afgebroken en opgenomen in uw spijsverteringskanaal . Soms is onverteerd voedsel een teken van slecht kauwen en snel eten. Zorg ervoor dat u uw voedsel goed kauwt.
In sla zit namelijk nitraat. Deze stof komt van nature voor in sla. Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn.
Hoe zit het met de vertering van groenten? Groenten kunnen iets langer duren om te verteren dan fruit. Sla, komkommer, paprika's, tomaten en andere groenten die veel water bevatten, hebben echter maar zo'n 30 minuten nodig om 'maagland' achter zich te laten.
Sla het ontbijt niet over. Eet genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Voor veel mensen met een zwakker spijsverteringsvuur kunnen rauwe salades koud, ruw en moeilijk te verteren zijn . Ze verhogen de vata-energie en kunnen leiden tot indigestie, een opgeblazen gevoel, gasvormige uitzetting en ander lichamelijk ongemak. Geniet alleen van rauwe salades als uw spijsverteringsvuur sterk is.
Zwaarder verteerbaar zijn: - Grove tuinbonen, koolsoorten (behalve de hierboven genoemde), prei, ui, peulvruchten zoals witte en bruine bonen. - Als u het kunt verdragen mag u af en toe rauwe groenten eten zoals: sla, komkommer en tomaat (eventueel zonder schil).
Bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet, rucola, sla en boerenkool, zijn rijk aan vezels met laxerende eigenschappen . Ze zijn geweldige opties voor verlichting van constipatie, vooral als ze rauw worden gegeten. Deze groenten bevatten veel water, wat helpt bij de stoelgang.
Broccoli, uien, knoflook, spruitjes en bloemkool zijn allemaal voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte en moeten worden vermeden door mensen die vaak last hebben van een slechte darmgezondheid.
Meerdere keren vis en nitraatrijke groente geen probleem
Het Voedingscentrum stelt dat u met dat advies prima meerdere keren per week groente als spinazie of sla kunt combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen.
Om de dikke darm te reinigen, raden experts aan om 6 tot 8 kopjes warm water per dag te drinken. Daarnaast moet u ook veel voedsel eten met een hoog watergehalte, waaronder fruit en groenten zoals watermeloen, tomaten, sla en selderij .
Health Digest adviseert om dagelijks 85-90 gram sla te eten, maar waarschuwt er alleen voor om het niet dagelijks te eten als je het als je voornaamste voedingsbron beschouwt.
Om sneller van diarree af te komen, moet u kiezen voor groenten met weinig vezels, zoals sperziebonen, sla, tomaten of courgette, in plaats van opties met veel vezels, zoals pintobonen, limabonen of zwarte bonen. Vet voedsel kan diarree veroorzaken of verergeren, dus blijf weg van volle zuivelproducten zoals volle melk, kaas en yoghurt.
Soms lijkt het alsof wat je hebt gegeten, direct door je heen gaat. Over het algemeen duurt het ongeveer 24 tot 72 uur voordat voedsel door het spijsverteringskanaal is gegaan . Maar het kan sterk variëren, afhankelijk van het soort voedsel, metabolisme, onderliggende medische problemen en andere factoren, zegt Dr. Haddad.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.