Houd de restjes van het afhaalmenu niet langer dan twee uur buiten de koelkast. Bewaar de restjes niet langer dan 1 à 2 dagen in de koelkast.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Bewaren. Bewaar het meegenomen eten in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in. Eet het meegenomen restauranteten of de resten van de afhaalmaaltijd binnen 1 dag op.
Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Bami kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de bami te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Hoe lang kun je foe yong hai bewaren? Het wordt aanbevolen om foe yong hai niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Het is het beste om het gerecht in een luchtdichte verpakking te bewaren en op te warmen tot het goed heet is voordat het opnieuw wordt gegeten.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Op dagen dat je geen tijd hebt om boodschappen te doen of geen zin hebt om te koken, warm je kliekjes heel eenvoudig op. Zo voorkom je voedselverspilling. Bereid eten bewaren in de koelkast kan ongeveer 2 dagen.
Over foe yong hai met ei, rijst en edamame boontjes
De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
In de vriezer is gekookte mihoen 3 maanden houdbaar. Laat de noedels voordat je ze invriest helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. De beste manier om noedels te ontdooien, is door ze kort mee te koken in een saus of water.
Je kunt de restjes niet zomaar klakkeloos opwarmen. Het gerecht moet een temperatuur van minstens 82 graden bereiken als je er opnieuw van wilt eten. Anders krijg je te veel bacteriën binnen. Dat betekent ook dat je het eten halverwege even goed moet omroeren zodat de hitte gelijk verdeeld wordt.
Ook oude chinees warm je eenvoudig op in de Airfryer met bakplaat. 8 minuten op 160 graden.
De bakjes van de chinees kunnen in de magnetron én in de vaatwasser.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Houd de restjes van het afhaalmenu niet langer dan twee uur buiten de koelkast. Bewaar de restjes niet langer dan 1 à 2 dagen in de koelkast. Wanneer je het restje opwarmt, dien je het door en door te verhitten tot het kokendheet is.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten 's nachts buiten de koelkast te laten staan. Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden.