In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Blauwe bessen zijn het hele jaar te koop. Van eind juni tot september komen ze gewoon uit Nederland. In andere periodes komen ze uit Chili of Nieuw-Zeeland.
De blauwe bes is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt sinds de jaren vijftig ook in Europa gekweekt. Het is geen veredelde bosbes, zoals wel eens wordt beweerd. De blauwe bes is een andere soort, ze smaakt anders en ze heeft bijvoorbeeld kleurloos sap. Terwijl het sap van de blauwe bosbes dieppaars is.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Floron verspreidingskaart voor 'Blauwe bosbes'
Deze bosbessoort komt voor op vochtige tot droge, zure grond. Door deze altijd groene sterk vertakte takken en twijgen kan de Blauwe bosbes ook in de winter assimileren. De smalle vleugels of lijsten langs de takken en twijgen vergroten het assimilerende oppervlak.
Wereldwijd is de teelt van blauwe bessen relatief nieuw. De vraag naar het product groeit nog altijd, vooral vanwege de gezonde eigenschappen die aan het fruit worden toegeschreven. De prijs voor blauwe bessen ligt daarmee hoog en dat is ook de reden dat veel landen een potentiële markt in het product zien.
In Nederland wordt de blauwe bes vooral in Noord-Limburg, het oosten van Noord-Brabant en in Drenthe geteeld. De blauwe bes wordt geteeld op een luchtige zand- of veengrond met een lage pH (pH = 4 tot 5). Bij een hogere pH groeien de struiken bijna niet, vertonen gebrekverschijnselen en sterven uiteindelijk.
Deze kleine, inheemse Amerikaanse vrucht die in Maine groeit, wordt binnen 24 uur na de oogst ingevroren. Sterker nog, 99% van de wilde bosbessenoogst wordt bevroren verkocht.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
De USDA-gegevens tonen 52 verschillende pesticideresten op een verse bosbes versus slechts 21 op een bevroren bosbes. Hoewel wij bij Northwest Wild Foods pleiten voor het eten van zoveel mogelijk wilde of biologische bessen, is het duidelijk dat bevroren bessen de beste keuze zijn voor het behoud van een optimale gezondheid als ze niet beschikbaar zijn.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
De Bluecrop is ontzettend populair door zijn grote jaarlijkse opbrengst. Deze blauwe bessen zijn vrij groot, hebben een zoete smaak en zijn plukrijp in augustus. Geniet daarnaast van zijn fraaie bloei in het voorjaar én zijn prachtige oranjerode herfstverkleuring in het najaar.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Laat het fruit 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
De uitloging die optreedt bij bevriezing verhoogde feitelijk de anthocyaanconcentratie , zegt Plumb. "De ijskristallen die zich vormen tijdens het bevriezen verstoren de structuur van het plantenweefsel, waardoor de anthocyanen beter beschikbaar worden."
Het haalt zijn bosbessen nog steeds uit familiebedrijven zoals Lazy D Farms in Oregon , waar een boer van de vierde generatie, Doug Nofziger, zeven verschillende soorten van het fruit kweekt. Dus als u zin hebt in lokale Pacific Northwest bevroren bosbessen, hoeft u alleen maar naar uw dichtstbijzijnde Costco te gaan.
Omdat blauwe bessen boordevol vitamines en mineralen zitten, heeft het eten ervan super veel gezondheidsvoordelen. Toch kun je ze beter niet in combinatie met zuivel eten.
Maar er zit echt een verschil tussen! De blauwe bes en de bosbes groeien aan verschillende struiken. De blauwe bes groeit aan een hoge struik, bloeit in trossen en de bes is wit-crème tot roze gekleurd. Terwijl de bosbes aan lage struiken groeit, donkerblauw gekleurd is en niet in grote trossen hangt.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Bosbessen hebben koelere temperaturen nodig om succesvol te groeien . Omdat de VS afhankelijk is van Peru voor ongeveer een derde van de totale bosbessenvoorraad van 1,3 miljard pond, is het lastig geworden om bosbessen te vinden voor Amerikaanse supermarkten. De schaarste heeft geleid tot een aanzienlijke prijsstijging.
Hoe weet ik of de bessen niet goed meer zijn? De bessen zijn dan beschimmeld of slap. Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven. Bessen zijn teer.