Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes. Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen.
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Gebruik de glazen ovenschaal met deksel om nog langer te genieten van jouw favoriete gerecht. Bewaar het in je koelkast of vriezer en warm het eenvoudig opnieuw op in de magnetron. Zo geniet je waar en wanneer je maar wilt van jouw favoriete gerecht.
Om je soep koel te houden in de vriezer, moet je de beste manier vinden om ze in te vriezen. Hier zijn drie soorten containers die je kunt gebruiken: 1. Glazen containers: Je kunt glazen containers zoals weckpotten gebruiken om soep in te bewaren, zolang je de inhoud beschermt met plasticfolie .
Soep bewaren in een glazen pot
Een goed idee als je geen diepvries hebt, of als deze al vol zit met andere soepjes. In plaats van soep in te vriezen, kun je ze ook inmaken in steriele potten. Zo maken bacteriën geen kans en blijven ze tot twee maanden goed. Eerst steriliseer je propere glazen potjes in kokend water.
Potten, minder waterige dingen en stukken met meer oppervlakte, ontdooien sneller in de koelkast. Als je minder georganiseerd bent en iets sneller wilt ontdooien, haal het dan uit de vriezer en doe het in een kom met koud water . Het is belangrijk dat het koud is, want warm water zal je pot doen barsten.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
De meeste voedingsmiddelen kunnen goed worden ingevroren in glas, waaronder fruit, groenten, soepen en sauzen, babyvoeding, restjes, koekjes en groenteschillen en -resten (ideaal voor het maken van bouillon).
Weckpotten, Mason Jars of andere glazen containers
Een weckpot, Mason Jar of andere glazen container zijn ideaal om soep of bouillon in te bewaren; zowel in de koelkast als vriezer.
Hete vloeistoffen kunnen worden toegevoegd aan weckpotten als de pot is voorverwarmd met warm water om het risico op thermische schokken te minimaliseren . Weckpotten zijn niet geschikt voor bakken in de oven op hoge temperatuur, maar kunnen worden gebruikt voor sous vide koken, maaltijden zonder koken en als bewaarcontainers.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Om te voorkomen dat glazen potten in de vriezer breken, moet u voorkomen dat u glazen potten op, naast of boven het koelelement van de vriezer bewaart . Voor een staande vriezer of een side-by-side koelkast/vriezer is dit de achterkant. Voor een diepvrieskist is dit de onderkant.
Dit kunt u doen met glazen potjes
U kunt het bijvoorbeeld gebruiken als bakje voor knutsel- of kantoorspullen zoals scharen, pennen en potloden. Ze zijn ook goed bruikbaar als voorraadpot voor pasta, rijst, koffie en andere lang houdbare producten. Er zijn nog creatievere manieren om het glaswerk in te zetten.
Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Het invriezen van salsa in glazen potten wordt afgeraden , omdat je geen kapotte potten in je vriezer wilt hebben. Als je echter geen andere containers hebt, zorg er dan voor dat de pot drukloos is en laat ruimte over aan de bovenkant (vul de pot niet tot de rand).
Het korte antwoord is ja, maar er zijn een paar regels die u moet volgen. Wanneer u Pyrex of glazen bak- of kookgerei gebruikt, moet u extreme temperatuurschommelingen vermijden . Zeer koude gerechten mogen niet in een hete oven worden geplaatst, en omgekeerd. Plotselinge temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de gerechten barsten of breken.
Deze schalen kan je zelfs ook in de vriezer gebruiken om je gerecht langer houdbaar te maken. In een glazen ovenschaal zie je mooi wat je aan het bereiden bent en zie je de verschillende laagjes. Deze ovenschalen zijn dan ook perfect voor een lasagne, maar ook een koude bereiding met laagjes zoals een tiramisu.
Dan kun je ervoor zorgen dat je dit altijd in de vriezer hebt. Nee, stop de fles maar niet in de diepvries. Glas knapt in de vriezer, voor als je dat nog niet wist.
Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen. Kies voor dikke, robuuste, dikwandige glazen potten met een brede opening zodat voedsel er makkelijk in en uit kan. Perfect hiervoor zijn bijvoorbeeld lege jam- of honingpotjes.
Glas kan gedurende het gehele jaar buiten blijven staan. Het kan tegen hitte en strenge vorst. Afdekken is dan ook niet nodig. Beschermen tegen krassen is belangrijker.
Vriezer Jam Containers
Gebruik stevige plastic containers met goed sluitende deksels, of korte, brede glazen potten die speciaal voor de vriezer zijn gemaakt . Het is het beste om containers te kiezen die niet groter zijn dan een pint-formaat; de jam zal niet zo goed opstijven in grotere containers.
Vul je containers, en laat genoeg ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest. Een voordeel van het gebruik van glazen potten om in te vriezen is dat ze meestal luchtdichter zijn . (Laat gewoon ongeveer een inch ruimte over voor de soep om uit te zetten als het bevriest, zodat de pot niet breekt.)
Kliekjes invriezen
Zelf gekookte peulvruchten, soep, bouillon, saus, en kliekjes vries ik allemaal in gerecyclede glazen potten. Ik hergebruik bijna alle potten die ik in huis haal: van groenten, jam, saus of spread. Allemaal prima opnieuw te gebruiken.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.