De legdatum van de eieren wordt meestal niet op het ei maar wel op de doos vermeld.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Check op de verpakking de legdatum. In de wet is vastgelegd dat een ei vanaf de legdatum 28 dagen houdbaar is. Hou ook de houdbaarheidsdatum in het oog. Naarmate het ei langer wordt bewaard, vergroot de luchtkamer tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies.
Blijft het op z'n zijkant op de bodem liggen, dan is het vers. Staat het schuin rechtop, dan is het één à twee weken oud. Een ei dat twee tot vier weken geleden gelegd is, blijft rechtop staan op de bodem van de bak. Dan zijn je eitjes dus bijna over datum.
Eicodes en nummers
Op ieder ei staat een code afgedrukt. Eicodes beginnen met een cijfer van 0 tot en met 3. De regel is grofweg: hoe lager dit nummer hoe hoger het welzijn voor de kippen. Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei.
Data op eierdozen en alle andere voedselverpakkingen weerspiegelen de kwaliteit van het voedsel, niet de veiligheid van het voedsel . Een "verkoopdatum" of "houdbaarheidsdatum" zorgt ervoor dat eieren niet langer dan een bepaalde datum in de schappen blijven liggen.
Sinds 2004 is het volgens een EU-verordening verplicht dat commercieel geproduceerde eieren voorzien zijn van een nummer dat de productiemethode van de boerderij aangeeft . Hierdoor kunnen consumenten onderscheid maken tussen biologisch (O) Free Range (1) Barn (2) en Cage (3).
Op eierdozen met het kwaliteitsschild van het Amerikaanse ministerie van Landbouw moet de verpakkingsdatum staan ( de dag waarop de eieren zijn gewassen, gesorteerd en in de doos zijn gedaan ).
Eieren moeten voorzien zijn van een 'ten minste houdbaar tot'-datum. Deze datum mag maximaal 28 dagen zijn nadat de eieren gelegd zijn. Eieren moeten binnen 21 dagen na het leggen aan de consument verkocht worden ; dit betekent dat ze 7 dagen voor het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot'-datum verkocht moeten worden.
Alle eieren van klasse A moeten worden gemarkeerd met een code die het type houderijsysteem, het land van herkomst en de productie-eenheid van het bedrijf aangeeft .
Uw Farm Code is de code die we gebruiken om aan te geven van welke lokale familieboerderij uw specifieke dozijn eieren afkomstig is . U kunt deze Farm Code op twee plaatsen vinden: Gedrukt op het ei zelf. Gedrukt op de eierdoos, samen met de verkoopdatum en de gebruiksdatum.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Volgens de Britse en Europese wetgeving zijn er twee klassen van eikwaliteit: A & B. Klasse A. Dit is de hoogste klasse. Het zijn van nature schone, verse eieren, van binnen perfect met intacte schalen en een luchtzak die niet dieper is dan 6 mm . De dooier mag niet van het midden van het ei af bewegen bij het draaien.
US Grade A: Dit is de klasse die het vaakst in winkels wordt verkocht. Eieren van klasse A hebben dezelfde externe kwaliteit als eieren van klasse AA, maar hun interne kwaliteit is iets lager, omdat hun eiwitten niet zo stevig zijn . Maak je geen zorgen, ze zijn volkomen veilig om te eten! Ze hebben alleen niet de bijna perfecte presentatie van eieren van klasse AA.
USDA-klasse AA – De meest verse en kwalitatief hoogwaardige eieren krijgen een klasse AA. USDA-klasse A – Eieren van zeer hoge kwaliteit krijgen een klasse A. USDA-klasse B – Eieren van klasse B worden meestal gebruikt om bouillon (vloeibare eieren) te breken en te bakken, afhankelijk van het aantal defecten.
Het korte antwoord is nee, het is niet helemaal veilig om rauwe eieren te eten .
Een vers ei is tot 28 dagen na legdatum houdbaar in de koelkast. Om het de consument gemakkelijk te maken wordt de uiterste houdbaarheidsdatum op elk ei gestempeld. Na de afkorting “THT/DCR” volgen de dag en de maand. Gezien de beperkte houdbaarheid van eieren is de vermelding van het jaartal niet nodig.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Dat ei komt uiteindelijk uit de cloaca van een kip. De cloaca, afgeleid van het Latijnse woord voor 'riool', is de opening in het kippenlijf waaruit zowel de ontlasting als de urine en de eieren komen.
Deze driecijferige code geeft de verpakkingsdatum aan, beginnend met 1 januari als 001 en eindigend met 31 december als 365. Deze nummers vertegenwoordigen de opeenvolgende dagen van het jaar. Bijvoorbeeld, een eierdoos met een verpakkingsdatum van 032, betekent dat de eieren op 1 februari zijn verpakt.
Het stempel op een ei geeft informatie zoals de houdbaarheidsdatum , een identificatienummer van het sorteerstation, een identificatiecode van uw lokale eierboer en, indien van toepassing, een code voor het speciale type ei.
Eiermarkering is een vorm van eieretikettering waarbij een eiercode op het ei zelf wordt gestempeld. In de EU is er sinds 2004 een producentencode die wettelijk is geregeld. Hiermee kunnen consumenten scharreleieren en biologische boerderijeieren onderscheiden van de industriële kooikippenproductie.
Elke verpakking eieren die in de winkel wordt verkocht, moet een klasse krijgen om de kwaliteit aan te geven . De drie commerciële klassen zijn AA, A en B. De meeste eieren die schoon, onbeschadigd en vers zijn (d.w.z. verpakt binnen 30 dagen na het leggen) voldoen aan de klasse A-normen.