Je kunt kwark uiteraard eten als ontbijt, bijvoorbeeld met fruit en granola. Maar je kunt er ook de hartige kant mee op. Meng het met ei en wat groenten en bak er een stevige frittata van. Of gebruik het als basis voor deeg voor een hartige taart of maak een lekkere frisse tzatziki met komkommer en knoflook.
Wat je meeneemt in verpakkingen van 100 ml maakt niet uit, dus als jij 5 bakjes kwark mee wil nemen kan dat gewoon.
Bakje kwark of yoghurt van 250 ml. Neem in een los zakje wat granola of muesli mee die je op je werk of school aan de kwark kan toevoegen. Gekookt eitje. Als je wat extra voorbereidingstijd hebt dan zijn zelfgebakken tussendoortjes supermakkelijk voor mee in je tas.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Andere toevoegingen die jij nog in je kwark kan doen om er echt een lekker hapje van te maken zijn: kokos snippers, jam, dadels, rozijnen, bessen, fruit (frambozen, blauwe bessen), muesli, honing of superfoods. Verwacht van de superfoods geen wonderen, het is een mooie toevoeging.
Als jij te veel calcium binnenkrijgt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook hartproblemen zoals hartritmestoornissen.
Je kunt kwark uiteraard eten als ontbijt, bijvoorbeeld met fruit en granola. Maar je kunt er ook de hartige kant mee op. Meng het met ei en wat groenten en bak er een stevige frittata van. Of gebruik het als basis voor deeg voor een hartige taart of maak een lekkere frisse tzatziki met komkommer en knoflook.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Griekse yoghurt biedt meer calcium en minder vet . Maar je kunt gemakkelijk vetvrije, vetarme en volle opties vinden voor zowel kwark als Griekse yoghurt, die de vetgehalte-weegschaal kunnen laten doorslaan. Zorg er wel voor dat je de etiketten leest: een vetvrije optie bevat soms toegevoegde suiker, omdat het verminderen van vet ook de smaak kan verminderen.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
YOGHURT TO GO
Simpel maar heel lekker om zelf te maken: yoghurt! Tijdens warme dagen is een frisse variant heel lekker. Maak bijvoorbeeld een frisse sinaassappelyoghurt en neem het mee in deze yoghurtbeker. Die overigens ook geschikt is voor het meenemen van nachos met een dipje of brood/groente reepjes met hummus!
Om dit herstel optimaal te laten verlopen is het essentieel om de juiste bouwstoffen beschikbaar te hebben, eiwitten dus! Dit maakt een bakje kwark eten 30-60 minuten voor het slapengaan de perfecte snack om je herstel in de nacht te bevorderen.
Melkproducten zoals boter, yoghurt, room, kwark, kaas… bewaar je dus altijd in de koelkast. Een ongeopende fles of karton met lang houdbare melk kan je buiten de koelkast bewaren. Hou wel de houdbaarheids- of THT-datum (Ten minste Houdbaar Tot) in het oog om verspilling te vermijden.
Eet een beetje kwark
Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan. Dat helpt je om je vol te voelen en het weerhoudt je ervan hongerig wakker te worden – dus het houdt je ook tegen groots te ontbijten.
Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, en voor sporters zijn ze van cruciaal belang voor spieropbouw, herstel en het behoud van spiermassa. Kwark is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Met een aanzienlijk hoog eiwitgehalte per portie helpt kwark sporters om hun dagelijkse eiwitbehoefte te halen.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Een portie cottage cheese biedt voedingsstoffen, calcium en eiwitten. Het is gemakkelijk te verteren en kan op zichzelf worden gegeten of met plakjes banaan, bosbessen of ander fruit erdoorheen. Deze factoren maken het een go-to snack die op elk moment van de dag kan worden gegeten en een van de beste voedingsmiddelen om te slapen .
Laag in vet: Volvette kwark bevat minder vet dan sommige andere kazen (4% vet versus 30% vet in cheddar), en het hoge eiwitgehalte maakt het een uitstekende optie met weinig vet . Biedt calcium: Studies tonen aan dat het verhogen van calcium u kan helpen gewicht te verliezen in combinatie met een caloriebeperkt dieet.
Cottage cheese is rijk aan eiwitten en is een uitstekende bron van calcium . Door een magere cottage cheese te kiezen, kunt u de inname van verzadigd vet verminderen wanneer u deze vervangt door andere voedingsmiddelen met een hoger vetgehalte, zoals roomkaas, zure room, mayonaise of ricotta. Het zit ook vol met vitaminen en mineralen die een gezond dieet ondersteunen.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!
De beste magere kwark in de supermarkt is Biogarde kwark van Albert Heijn. Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Magere Biogarde kwark (€1,43 voor 500 gram) is een lekkere kwark waarop weinig is aan te merken. Het is de enige kwark in de test waarbij zowel de dikte als de zure smaak precies goed zijn.
Wanneer je een bakje kwark of yoghurt niet helemaal opeet, maar weer terugzet in de koelkast kom je de volgende dag vaak een laagje water tegen in het bakje. Dat gelige laagje ziet er misschien niet heel erg smakelijk uit, maar het kan geen kwaad. Bij het produceren ontstaat wei, dat is een melkeiwit.
De makkelijkste manier om kwark wat lekkerder de maken, is door er zelf fruit doorheen te doen. Kwark is dus aan de zure kant, en daarom kan zoet fruit qua smaak een fijne tegenhanger zijn. Denk aan een banaan, aardbeien, blauwe bessen, mango of een gebakken appeltje met wat rozijnen.
Kwark heeft een wat stevigere en iets korrelige textuur. Het is ook rijk aan eiwitten en meestal nog lager in vet en calorieën dan Griekse yoghurt, vooral als je voor de magere variant kiest. Dit maakt kwark een perfecte keuze als je probeert af te vallen, omdat het je helpt om vol te blijven met minder calorieën.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.