De voeding moet zacht zijn, zonder harde stukjes. Dit kunt u doen door gerechten goed te mixen of te malen (een keukenmachine of staafmixer kan hierbij een handig hulpmiddel zijn). Probeer voor voldoende afwisseling in de voeding te zorgen. Warm-koud, zoet-zuur, hartig- fris, et cetera.
Gebruik een blender of keukenmachine : Wanneer u een blender of keukenmachine gebruikt om voedsel te pureren, is het belangrijk om een apparaat van goede kwaliteit te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor pureren. Zorg ervoor dat de apparatuur schoon is en goed werkt om de beste resultaten te garanderen.
Hoe pureer je voedsel? Elk voedsel dat je kunt blenden tot een gladde, puddingachtige textuur zonder klontjes is geschikt voor deze manier van eten. Hak grotere stukken voedsel in kleinere stukken en doe ze in een blender of keukenmachine . Mogelijk moet je vloeistof toevoegen, zoals sap of bouillon, om de juiste dikte te krijgen.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Gepureerd voedsel is helemaal glad, waardoor het makkelijker te slikken en te verteren is dan vast voedsel . Dit is het belangrijkste voordeel van een gepureerd dieet. Daarom raden professionals in de gezondheidszorg vaak een gepureerd dieet aan voor mensen met medische aandoeningen waardoor het voor hen moeilijk is om vast voedsel veilig te slikken.
De meeste mensen blijven een gepureerd dieet volgen totdat ze weer vast voedsel kunnen eten . Het dieet kan echter ook een oplossing voor de lange termijn zijn als u helemaal geen vast voedsel kunt verdragen of eten. Maaltijden hoeven niet op een vast schema te worden gegeten als u een gepureerd dieet volgt.
Zo kan je puree van heel wat groenten maken: bloemkool, knolselder, wortelen, pastinaak, pompoen,... Origineel, licht en minstens even lekker! We inspireren je met 6 heerlijke gerechten met groentepuree, zónder aardappelen. 2 groenten combineren en pureren kan trouwens ook perfect ;-).
#3 Tip: PUREE
Puree eet gemakkelijk weg, dus handig om lekker veel groente in te verstoppen. Probeer eens puree van zoete aardappel met broccoli, of pompoen met wat rode biet en prei. Ook de bekende aardappelpuree doet het altijd goed. Voeg wat haverroom toe voor een extra smeuïge puree.
Brood is niet geschikt om te mixen. Pap, vla, yoghurt, kwark en soep zijn alternatieven voor de broodmaaltijd.
Gekookte granen (geen noten of zaden): havermout, rijst- of tarwegriesmeel Gebruik jus, bouillon of saus om rijst of pasta te pureren. Gebruik melk of room om pindakaas- en jamsandwiches, muffins of andere gebakken producten te pureren.
Met behulp van een keukenmachine
Doe het voedsel in een keukenmachine. Gebruik de pulse-functie om het voedsel geleidelijk in kleinere stukken te breken. Stop met pulseren wanneer het gehakt 4 millimeter of dunner is.
Kies voedsel dat gemakkelijk te pureren is. Vermijd voedsel dat vezelig is, zoals selderij en uien; voedsel met noten of zaden; en voedsel met een taaie schil . Verwijder alle pitten, botten, zaden, schillen of andere taaie of oneetbare delen voordat u uw voedsel pureert.
Roerbak in een koekenpan of in de magnetron tot het mengsel de consistentie van zachte vla heeft; ongeveer 1 min. in de magnetron. 3. Doe het eimengsel in een blender of keukenmachine met witbrood; pureer tot het een gladde vla-achtige consistentie heeft, maar niet droog of kruimelig is .
Kies voor zachte granen (pap, Weetabix, Ready brek). Week ze in warme melk tot ze zacht zijn en mix ze tot ze glad zijn. Meng met voldoende melk om een droge of klonterige mix te voorkomen. Passeer ze indien nodig door een zeef om een volledig gladde massa te garanderen .
Stoom of kook uw groenten tot ze zacht zijn, breng ze licht op smaak en pureer ze . Afhankelijk van hoe dik of dun uw puree moet zijn voor uw geliefde, voegt u voldoende water of bouillon toe tot de juiste consistentie is bereikt. Als ze een zoutarm dieet volgen, gebruik dan ongezouten groente- of kippenbouillon om de puree op smaak te brengen.
Doe alle in blokjes gesneden groenten in een stoommandje en kook tot ze zacht genoeg zijn om met één vinger te pletten, en niet verder. Kook groenten niet tot ze melig of doorweekt zijn. Doe de gekookte groenten in een blender of keukenmachine en voeg de boter en room toe, indien gebruikt. Breng op smaak met zout en peper.
Door purees te gebruiken, profiteert u op een extra manier van alle voedingswaarde van groenten, zoals vitaminen, mineralen en gezondheidsbevorderende fytonutriënten, maar ook van vezels!
Zacht fruit, zoals banaan en rijpe mango of meloen, kun je direct met een vork prakken tot een puree. Ook kun je fruit eventueel raspen. Harder fruit, zoals appel, kun je beter eerst stomen of koken, zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het prakken of met een staafmixer of keukenmachine pureren.
Doe de groentebouillon in een grote pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Voeg alle groenten en zout toe en kook gedurende 40 minuten, tot ze heel gaar zijn . Giet af. Pureer de groenten in een keukenmachine of blender.
Het pureren van groenten kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je een staafmixer, roer- of draadzeef, pureeknijper of een keukenmachine gebruiken. Om de gepureerde groenten een lekkere smaak te geven kun je ervoor kiezen om er een beetje boter, olie of kruiden aan toe te voegen.
Prak de groente fijn met een vork of rasp het. Je kunt het ook pureren met een staafmixer of keukenmachine. Verdeel in gelijke porties en zet 1 portie van een paar lepeltjes apart voor je baby. Je kunt ook een portie in de koelkast bewaren voor de dag erna.
Verwijder de schil, zaden, botten en andere taaie delen van ingrediënten die moeilijk glad te blenden zijn. Kook alle ingrediënten tot ze zacht zijn en makkelijk in kleine stukjes te hakken zijn die beter blenden. Verwerk het voedsel met een keukenmachine tot het een fijne textuur heeft. Voeg indien nodig kleine hoeveelheden vloeistof toe.
Mogelijk is u een gepureerd dieet aanbevolen als u moeite heeft met kauwen of slikken op advies van uw logopedist . Een gepureerd dieet omvat voedingsmiddelen die glad en klontvrij zijn, maar een korrelige kwaliteit kunnen hebben. Voedingsmiddelen moeten vochtig zijn en hun vorm op een lepel behouden.