Haring, makreel, paling en sprot zijn de vetste witvissoorten. Omdat de Gezondheidsraad vette vis adviseert boven magere vis, zou je dus kunnen concluderen dat deze vissoorten het meest gezond zijn. Deze bevatten de meeste omega 3-vetzuren EPA en DHA, die zo gezond zijn.
Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd. Kijk op de verpakking naar het zoutgehalte.
OMEGA-3 VETZUREN
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
In een studie van Nature Food concluderen wetenschappers dat de vis die normaliter door zalm wordt gegeten, meer gezonde voedingsstoffen bevat dan de zalm zelf. Hieronder valt naast makreel en ansjovis ook onze eigen Hollandse haring. Alle drie de visjes zitten bomvol eiwitten, calcium, ijzer en vitamine D, A en B12.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
De juiste keuzes maken. De kunst is daarom om vissoorten uit te zoeken die zo min mogelijk gif bevatten maar je wel goede vetten bieden. Een vuistregel is dat je de volgende vissen beter zo veel mogelijk kunt vermijden als het om kwik gaat: makreel, tonijn, zwaardvis, haai en marlijn.
Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om één tot twee keer per week vis of schaal- en schelpdieren te eten (3). Er worden geen hoeveelheden in aantal gram geformuleerd. Meer dan twee keer per week vis eten wordt niet aanbevolen, onder andere wegens het kwikgehalte.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
De FDA raadt aan om vis te eten die minder kwik bevat, zoals zalm, garnalen, zwarte zeebaars, kabeljauw, sint-jakobsschelpen, tilapia, kreeft en sardines . Hier is een volledige lijst met vis die weinig kwik bevat.
Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis. Maar het is wel mogelijk om EPA en DHA vetzuren binnen te krijgen via een (plantaardig) supplement. EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren.
De NHS raadt aan om minstens twee porties vis per week te eten, waarvan één portie vette vis is. Hieronder vallen zalm, makreel, ansjovis, sardines en haring , die allemaal omega-3-vetzuren bevatten – deze zijn essentieel voor een gezond hart en hersenen, en voor stemmingsregulatie.
Welke vis is het goedkoopst? Open Close. Vis in blik, zoals sardientjes, zalm en tonijn, of uit de diepvries, is vaak goedkoper dan verse vis en even voedzaam.
Vette vis bevat speciale onverzadigde vetten, de zogenaamde omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn goed voor het cholesterolgehalte en vooral ook voor het hart. Eet daarom 1 tot 2 keer per week vis. Kies bij voorkeur voor vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel.
Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis. Deze wat onbekendere vissoort is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. De vette makreel is rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine B12.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
Dat komt omdat vis en schelpdieren goede bronnen zijn van veel vitaminen en mineralen . Vette vis – zoals zalm en sardines – bevat ook bijzonder veel langeketen omega-3-vetzuren, die kunnen helpen om uw hart gezond te houden. De meesten van ons zouden meer vis in ons dieet moeten hebben, waaronder meer vette vis.
Vette vis. Met stip op 1: vette vissen zoals zalm, haring, sardine en makreel. 'Vet' is niet altijd een synoniem voor 'ongezond'! Vette vissoorten bevatten de hoogste concentratie aan omega-3-vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen.
Vis is goed voor je gezondheid. Maar te veel is nooit goed. Onderzoekers stelden vast dat mensen die dagelijks vis eten (43 gram/dag) iets vaker een kwaadaardige huidkanker ontwikkelen. Mogelijk komt dat door zware metalen in vis, zoals kwik en arseen.
Kies vis en schelpdieren die minder kwik bevatten, zoals zalm, forel, tilapia, kabeljauw, tong, sardines, garnalen, oesters en andere schelpdieren . Voor de meeste gezondheidsvoordelen kiest u vette vis, zoals zalm, forel, haring, kopvoornmakreel en sardines. o Deze vissoorten bevatten gezonde omega-3-vetzuren.
Koningsmakreel
Koningsmakreel is een van de vissen met de meeste kwik in de zee. Vermijd koningsmakreel ten koste van alles, kwik en zware metalen toxiciteit veroorzaken zulke ernstige schade aan het lichaam op de lange termijn. Aan de andere kant hebben Noord-Atlantische en kopvoornmakreel een zeer laag kwikgehalte.
Kogelvissen (familie Tetraodontidae) zijn de giftigste soorten ter wereld en, na de pijlgifkikker, de op één na giftigste gewervelde dieren.
De geelvin- grootoog-, en blauwvintonijn worden alle drie ernstig overbevist. Die laatste twee worden vooral verkocht in landen als Japan, waar één vis duizenden euro's op kan leveren. Geelvintonijn daarentegen, vind je juist in veel Nederlandse restaurants.