Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Voordat je gaat slapen, koelt je lichaam juist af. Ook hieruit blijkt dus dat je lijf helemaal niet toe is aan slaap na een uitgebreide maaltijd. Daarbij hebben suikers en geraffineerde koolhydraten ook nog eens een stimulerende werking. Dus na zo'n maaltijd, voel je helemaal even geen zin om te gaan slapen.
Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur. En dat kan op de langere termijn zelfs leiden tot een slecht sluitende maagklep.
dossier Wandelen vlak na een maaltijd kan gerust, het is zelfs een uitstekend idee. Het bevordert de spijsvertering en het helpt je lichaam bij het regelen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het verbetert ook de gezondheid van het hart en het kan leiden tot een betere nachtrust.
De richtlijn is om twee tot drie uur voor het slapengaan je laatste grote maaltijd te nuttigen. Als je toch nog iets wil snacken, doe je dit het beste een uur voordat je naar bed gaat. Neem een licht verteerbare hap, zoals een schaaltje yoghurt, kwark of fruit.
Slaaptip #4: Ga niet naar bed met een volle maag
Veel eten voor het slapen gaan, gaat ten koste van de kwaliteit van de slaap en kan ook ten koste gaan van de duur van de slaap.
Na het eten gaan liggen kan het verteringsproces vertragen . Het kan ook een opgeblazen gevoel geven en leiden tot brandend maagzuur. Wacht ten minste 2 uur voordat u naar bed gaat. Gedurende deze tijd kunt u een wandeling maken, de afwas doen, dingen voorbereiden voor de volgende dag of tijd doorbrengen met uw kinderen.
2 Water drinken
Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen.
Antwoord: Rusten is niet hetzelfde als slapen. Slaap is nodig voor het goed functioneren van de hersenen. Het kan wel zo zijn dat wat achteraf als rusten aanvoelt, toch deels slaap is geweest. Niet iedereen ervaart slaap als 'buiten westen' zijn.
Wacht met douchen
Douche vooral niet net na je avondeten. Je lichaamstemperatuur zal stijgen, waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om terug af te koelen. Er zal daarom geen bloed meer overblijven voor de vertering. Hierdoor vertraagt de spijsvertering en krijg je last van een opgeblazen gevoel.
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Wandelen na het eten ondersteunt gewichtsverlies
Voldoende bewegen (i.c.m. met een goed voedingspatroon) speelt natuurlijk een onmisbare rol in het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Door te wandelen na de maaltijd nodig je de calorieën die je hebt gegeten uit om naar je spieren te gaan.
Gemiddeld verbrandt een persoon die 150 pond weegt ongeveer 100 calorieën per mijl die hij in een rustig tempo loopt. Langer of sneller lopen kan dat aantal verhogen. De gemiddelde persoon doet er ongeveer 20 minuten over om een mijl te lopen, dus een wandeling van 30 minuten na een maaltijd in een rustig tempo kan je helpen om tot 150 calorieën te verbranden, zo niet meer .
Voor de meeste mensen is 1-2 uur voldoende na een matige maaltijd, terwijl het prima is om na een snack minstens 30 minuten te wachten. Op dat moment is het eten voldoende verteerd om maagklachten te voorkomen. Dat gezegd hebbende, naarmate de intensiteit van de oefening toeneemt, neemt ook het risico op bijwerkingen toe.
Een korte rustsessie in de middag na de lunch kan helpen om de spijsvertering te verbeteren . Slapen ontspant je lichaam en alle energie is gericht op het afbreken van het voedsel en het absorberen van de voedingsstoffen die door het lichaam moeten worden verspreid.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Systematisch gaan liggen na een maaltijd “kan de kans op gastro-oesofageale reflux vergroten en zelfs leiden tot slokdarmontsteking”, waarschuwt de gezondheidsdeskundige.
Hoe gezond is een uur wandelen? Een uur wandelen per dag kan bijdragen aan een betere gezondheid op verschillende manieren. Het kan helpen bij het versterken van het hart en de bloedvaten, het verlagen van het risico op chronische ziekten en het verbeteren van de stemming.
Vooral niet voor je bloedsuikerspiegel, die stijgt snel en kan soms urenlang verhoogd blijven. Om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren is het goed om gelijk na een maaltijd te bewegen. 15 of 20 minuten wandelen is al voldoende om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Bewegen zorgt voor een betere spijsvertering
Je kunt dan zelfs last krijgen van brandend maagzuur. Rechtop blijven zitten is dus de boodschap. Nog beter is om te bewegen na het eten.
Van culturele tradities tot mensen die op dieet zijn en ouderen die hun spijsvertering wat willen versnellen : koffie na de maaltijd is niet alleen een nachtelijke traditie geworden, maar heeft ook een breed scala aan gezondheidsvoordelen.
'Simpel gezegd wordt onze bloedsuikerspiegel verstoord als we beginnen met een kop koffie, vooral na een nacht van verstoorde slaap,' vertelt professor James Betts. 'We kunnen dit verbeteren door eerst te eten en daarna pas koffie te drinken, als je daar behoefte aan hebt natuurlijk.
Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je ontbijt.