Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet het gerecht altijd proeven voordat u het opwarmt.
Zodra het is afgekoeld, giet u het in een bakje dat u kunt afsluiten met een deksel. Bewaren: Overgebleven zelfgemaakte groentesoep blijft 3 tot 4 dagen goed in de koelkast. Invriezen: De vloeistof in de soep zet uit bij het invriezen, zodat er een ruimte van 2,5 cm overblijft tussen het deksel en de soep voordat u het in de vriezer zet.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zijn soepen en stoofschotels met vlees en groenten drie tot vier dagen veilig om te eten, mits ze in de koelkast worden bewaard .
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als je denkt dat je restjes niet binnen vier dagen op kunt, vries ze dan meteen in.
Gekookte vis en andere zeevruchten kunnen veilig 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar voorkomt ze niet.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Na opening moet de soep binnen 3-5 dagen worden geconsumeerd als deze in de koelkast is bewaard. Als u de soep helemaal zelf hebt gemaakt, is deze veilig om binnen 5-7 dagen te consumeren als deze in de koelkast is bewaard.
De soorten bacteriën die wel ziektes veroorzaken, hebben geen invloed op de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel. Daarom is het belangrijk om gekoelde restjes binnen 3-4 dagen in te vriezen of weg te gooien. Als u niet zeker weet hoe lang uw restjes in de koelkast hebben gelegen, neem dan geen risico – gooi ze weg als u twijfelt!
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft , is dat een teken dat hij bedorven is. Proef een kleine hoeveelheid: Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven. Als het vreemd smaakt of een vreemde smaak heeft, kun je het beste voorzichtig zijn en het weggooien.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Kokende soep zorgt voor papperige groenten en taai vlees
Omdat het koken van voedsel het op een hogere temperatuur brengt, is het makkelijk om te denken dat het een goede manier is om je soep sneller te koken -- maar het koken van soep kan averechts werken. Volgens Patch kan het koken van soep ervoor zorgen dat je groenten uit elkaar vallen en je vlees te gaar en taai wordt.
Ingeblikte goederen met een laag zuurgehalte, zoals vlees, gevogelte, vis, jus, stoofschotels, soepen, bonen, wortels, maïs, pasta, erwten, aardappelen en spinazie, kunnen drie tot vier dagen bewaard worden. Hoewel het veilig is om het voedsel in blik te bewaren, behoudt het een betere smaak als het wordt overgebracht naar een glazen of plastic bewaarcontainer.
Geur: Als de bouillon een zure geur of een vreemde geur heeft , is deze waarschijnlijk bedorven en mag deze niet worden geconsumeerd. U weet meteen of de kippenbouillon zuur ruikt. Kleur: Als de bouillon van kleur is veranderd naar een gelige of bruine tint, kan dit duiden op bederf.
Soepen zijn een makkelijke en heerlijke maaltijd, maar het kan erg frustrerend zijn als ze te zuur zijn om goed van te genieten . Voordat je je gerecht helemaal weggooit, kijk dan even snel in je kruidenrek of voorraadkast!
Wordt je soep zuur van donder en bliksem? Het antwoord is: neen. Ook al werd dat vroeger vaak gezegd: “opgelet, bij onweer keert je soep gemakkelijk,” werd er wel eens gezegd.
Pompoensoep bewaren
Pompoensoep blijft 4 tot 5 dagen goed in de koelkast, of kan 3 maanden worden ingevroren – ontdooien en opwarmen met de door u gekozen methode. Als uw soep te dik is, kunt u deze bij het opwarmen losmaken met een beetje water.
Als je het van tevoren wilt maken, raad ik aan om de pasta apart te koken en deze door de soep te roeren als je klaar bent om te eten. Je kunt de pasta ook overslaan en een extra kopje bonen aan de soep toevoegen. Op deze manier bereid, blijft de soep tot vier dagen goed in de koelkast .
"Als je bouillon niet hartig genoeg is, probeer dan geroosterde ui, tomatenpuree, champignons, zeewier, sojasaus of miso toe te voegen. Deze ingrediënten voegen umami-smaak en diepte toe aan bouillon," zegt ze.