Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Stap 1: Wassen, koken en afschuimen
Voor een zelfgemaakte erwtensoep was je de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig, maar kan wel. Laat de spliterwten en het vlees met 2 liter water (op ca. 500 g spliterwten) aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan.
Breng voor elke kop linzen of spliterwten ongeveer 1,5 kopje water of bouillon aan de kook .
De spliterwten wassen en 6 a 8 uur laten weken in ruim water. Aan de kook brengen en ca 90 tot 120 minuten zachtjes laten koken.
Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen
Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip. Daarnaast kan het schuim andere vervuilingen bevatten en in het geval van vlees ook bloedresten. Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak.
Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Een zak spliterwten van 450 gram bevat ongeveer 2 kopjes , genoeg voor twee porties van deze soep, en kost ongeveer $ 1.
Spliterwten zijn halve erwten. Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht.
Hoe je spliterwtensoep dikker maakt. De aardappel zou je spliterwtensoep perfect dik en romig moeten maken. Als de soep echter nog te dun is naar jouw smaak, kun je hem dikker maken met volle room (hoewel dit de smaak een beetje kan veranderen) of een maïzenapapje .
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Als je erwten te lang kookt, wordt de soep eerder bruin dan groen.
Zo doe je dat: Spoel je peulvruchten en spliterwten grondig af voordat je ze gebruikt . Dit helpt om de suikers aan de buitenkant van de boon te verminderen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Als je extra tijd hebt, kun je je spliterwten een nacht in water laten weken, wat de verteerbaarheid zal blijven ondersteunen.
Herkomst: Toepassing: De groene spliterwt wordt vooral in erwtensoep verwerkt. Omdat spliterwten geen velletjes meer hebben, is de soep wat egaler. Aan het einde van de kooktijd veranderd de spliterwt in een stevige puree met een aardeachtige smaak.
Spliterwten zijn bijzonder rijk aan thiamine (vitamine B1). Thiamine speelt een belangrijke rol bij je energiestofwisseling en is bovendien betrokken bij de goede werking van je hart. Ook niacine (vitamine B3), vitamine B6 (pyridoxine) en vitamine K zijn in goede hoeveelheden aanwezig.
Onzuiverheden. Maak je zelf vlees- of visbouillon, dan kan er ook een witte schuimlaag ontstaan. Dat schuim doe je wél weg want het bevat gestolde eiwitten en andere afvalstoffen. Schep het zo snel mogelijk voorzichtig weg met een schuimspaan en herhaal tot er geen schuim meer opduikt.
Of je ze nu weekt of niet, spliterwten moeten worden afgespoeld, gewoon om stof of vuil te verwijderen. Je kunt ze ook in water weken om ze op steentjes te controleren, maar de kans dat je er eentje vindt is klein .
Het kan zijn dat er te weinig vloeistof aanwezig is en dat de erwten dan niet gelijkmatig kunnen garen. Het is net als bij het koken van bonen beter om achteraf zout toe te voegen dan tijdens het kookproces. Door het zout zouden de spliterwten harder kunnen blijven.
Vervolgens kunnen de spliterwten in een pan met ruim koud water. Wanneer je 1 kilo erwten wilt weken, houdt rekening met ongeveer met anderhalf tot twee liter water. Week de erwten ongeveer 12 uur. Na het weken kan je de spliterwten afgieten en verwerken in een gerecht.
Hoe bewaar en vries je deze soep. Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren . Om in te vriezen, laat je de soep helemaal afkoelen en doe je hem in diepvriescontainers of -zakken. Laat hem een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis ...
Groene spliterwten zijn minder zetmeelrijk en hebben een zoetere smaak dan gele spliterwten . De gele erwten hebben een aardse, nootachtige smaak. Ze zijn milder en subtieler dan groene spliterwten. Gele spliterwten zijn de beste variëteit om te gebruiken als je geen intense erwtensmaak wilt in wat je ook kookt.
3 kopjes water voor 1 kopje spliterwten. de gewenste textuur. Voor spliterwten die hun vorm behouden, kook gedurende 20 minuten. Voor een gladde puree, kook gedurende 40 minuten of langer.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.