Bij wortelen eet je de wortel van de plant, net als bij rode bietjes, die zitten onder de grond. Knollen zitten ook onder de grond. Knolgroenten zijn bijvoorbeeld aardappelen of knolselderij.
De plant werd oorspronkelijk gekweekt om zijn bladeren en zaden. Het meest gegeten deel van de plant is de penwortel, hoewel de stengels en bladeren ook worden gegeten. De gekweekte wortel is selectief veredeld om het minder houterig, maar juist zoeter te doen smaken.
Het meest gegeten deel van de plant is de penwortel , hoewel ook de stengels en bladeren worden gegeten.
De organen van de plant zijn: wortels, stengels, bladeren, bloemen, vruchten met zaden. Wij eten natuurlijk wortels als we worteltjes (peentjes)eten . Verder eten we niet zo vaak wortels. Bij sommige planten zie wortels als een bundel alle maal dezelfde wortels onder aan de plant.
Het was: Blaadjes, stengels, wortels, de vrucht, bloemen en het zaad.
Eetbare ondergrondse delen, zoals wortels, knollen en bollen . Eetbare bovengrondse delen, zoals stengels, bladeren en bloemen. Eetbare vruchten en zaden, zoals meestal onrijpe vruchten en zaden.
De peul is het hoesje waar de erwt in zit. Het peultje is het eigenlijke vruchtje van de plant en het erwtje het zaadje. De peultjes zijn jong ook erg lekker (als er nog geen erwtjes in zitten). Als de erwtjes al gevormd zijn wordt het peultje vaak wat draderig en taai en is het minder lekker om te eten.
Vaak is het wel duidelijk dat we zaden eten: allerlei soorten bonen, mais, rijst, haver en tarwe bijvoorbeeld. Noten: hazelnoten, walnoten, sesamnoten zijn ook zaden. Ook een kokosnoot en een pinda (geen noot maar een zaad van een peulgewas) zijn zaden.
Duidelijk te zien op het werkblad zijn de eetbare onderdelen: wortel, stengel, blad, vrucht, bloem, zaadje of noot (bij de vrucht op de grond). Niet in beeld zijn eetbare onderdelen zoals knol en bol.
Sperziebonen zijn biologisch gezien een vrucht, maar worden culinair gezien als een groente. Het geheel van schil en zaden wordt gekookt en dan pas geconsumeerd. Het koken is nodig omdat sperziebonen van nature de gifstof lectine bevatten. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika.
Tomaat: De vruchten van tomatenplanten worden gegeten als voedsel. Tomaat is rijk aan vitamine C, kalium, foliumzuur en vitamine K. Aardappel: De stengel van aardappelplanten wordt gegeten als voedsel.
De ondergrondse stengel van de aardappel is een eetbaar deel van de plant. De stengel van de aardappel wordt ook wel de knol genoemd. Aardappelen zijn rijk aan vezels, kalium, vitamine C, vitamine B6.
Het eetbare deel van spinazie zijn de bladeren .
De wortel is het ondergrondse gedeelte van de plant, waarmee deze water en opgeloste voedingsstoffen uit de bodem opneemt.
Waarom is de winterpeen goed voor je gezondheid:
De winterpeen bevat volop bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje waar wortels hun opvallende oranje kleur aan te danken hebben. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine is betrokken bij de goede werking van je ogen.
Welk deel van een plant kun je eten? Bij eetbare planten is het niet zo dat je standaard de steel of het blaadje of de zaden kunt eten. Het verschilt per plant. Zo kun je van de teunisbloem bijvoorbeeld bijna alles eten: de bloemen, de bloemknoppen, maar ook de bloemzaden, bladeren en zelfs de wortel is eetbaar.
Cacao (Theobroma cacao)
Cacaobonen zijn de grondstof voor chocolade en zitten in vruchten met een verfrissende pulp die aan de stam van de cacaoboom groeien.
Zo eet je bij bloemkool bijvoorbeeld de bloem van de plant. Net als bij broccoli en artisjok. Bij wortelen eet je de wortel van de plant, net als bij rode bietjes, die zitten onder de grond. Knollen zitten ook onder de grond.
De bladeren en stengels ervan kun je echt niet eten. Soms komen er aan de plant (boven de grond) besjes, en die zijn ook heel giftig. De knollen, de echte aardappels, zijn natuurlijk wel gewoon eetbaar, maar ze moeten wel eerst gekookt, gebakken, gefrituurd of gepoft worden.
Broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia).
Zoals de naam al doet vermoeden behoort bloemkool tot de koolsoorten. De plant behoort tot de kruisbloemenfamilie, deze plantenfamilie verschaft veel soorten eetbare wintergroenten. De niet ontwikkelde bloemknoppen zijn het eetbare deel (de bloemkoolroosjes) maar eigenlijk kun je de gehele bovengrondse plant eten.
We eten de wortel, stengel, bladeren, bloesems en vruchten , naast andere delen van de plant. Fruit, groenten, granen, zaden en kruiden zijn voorbeelden van plantaardige voedingsmiddelen die we consumeren.
Peulvruchten zijn de zaden van de vlinderbloemige plant die in peulen van de plant groeien. Soms worden alleen de zaden gegeten (doperwten, bonen, pinda's) en soms worden de zaden in de peul als geheel gegeten (sperziebonen, snijbonen, peultjes).
Eetbare peulerwten
Peulen en zaden worden gegeten als ze heel jong zijn. Snap peas of sugar snap peas hebben ronde peulen met dikke peulwanden. Peulen en zaden worden gegeten voordat ze volgroeid zijn.