Naast het geven van leefstijladviezen, schrijven huisartsen hun patiënten met verhoogde bloeddruk bloeddrukverlagende medicijnen (antihypertensiva) voor. Ze doen dit om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Eet gezond en let op zout
Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout. Maak je eigen verse maaltijden met lekker veel verse groenten en kruiden. Kies bij voorkeur volkoren producten.
Bloed- en urine-onderzoek is soms nodig om onderliggende oorzaken van uw hoge bloeddruk op te sporen. Eventuele orgaanschade kan worden opgespoord met bijvoorbeeld bloedonderzoek, urine-onderzoek, een echo van uw nieren en een hartfilmpje (ECG).
De internist doet onderzoek naar de eventuele oorzaak. In CWZ werkt de internist nauw samen met de verpleegkundig specialist. Door intensieve behandeling en begeleiding is het mogelijk de bloeddruk te verlagen naar de bij u passende streefwaarden.
Bloedonderzoek wordt gedaan om te achterhalen wat de oorzaak van de hoge bloeddruk is. Ook wordt gekeken naar de gevolgen van de hoge bloeddruk (op bijvoorbeeld de nierfunctie).
Het DASH-dieet werkt. Bij de meeste mensen kan het ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt, zonder medicijnen. Bij mensen met een hoge bloeddruk scheelt dit soms wel 20 mmHg! Daarnaast verlaagt het DASH-dieet ook het risico op hart- en vaatziekten.
Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid.
Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst. U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Uit recent onderzoek blijkt dat isometrische training het meest effectief is voor het verlagen van de bloeddruk in rust .
Het antwoord is ja. Een hoge onderdruk is zelfs nog gevaarlijker dan een hoge bovendruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in uw aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer uw hart geen bloed pompt en dus ontspant.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Bij een hoge bloeddruk kun je kiezen voor verschillende oplossingen, namelijk: bloeddruk omlaag door paracetamol of aanpassingen in je voedingspatroon. Het is zeker mogelijk om door paracetamol je bloeddruk omlaag te krijgen, echter zit je dan toch aan medicijnen vast en wordt je gezondheid zelf niet beter.
Als je bloeddruk extreem hoog is (boven de 170 of 180), kun je de volgende klachten hebben: Hoofdpijn. Vermoeidheid. Duizeligheid.
Als je een hoge bloeddruk hebt, is een gezonde leefstijl met voldoende bewegen heel belangrijk. Wandelen is een goede vorm van lichaamsbeweging.
In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak lager dan in de middag. Als u sport, beweegt, praat of heftige emoties ervaart, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De bloeddruk is voor de meeste mensen goed als de bovendruk lager is dan 135. De onderdruk moet lager dan 85 zijn.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Als je niet genoeg water binnenkrijgt, kan je bloed dikker worden en dat kan je bloeddruk verhogen. Probeer dagelijks ongeveer 8 grote glazen water te drinken (dat is ongeveer 2 liter) om je bloeddruk gezond te houden. Matig je zoutinname. Zout of natrium kan de bloeddruk verhogen.
Bij postprandiale hypotensie daalt de bloeddruk meestal binnen anderhalf uur na het begin van de maaltijd. Deze tijdelijke bloeddrukdaling komt met name voor bij oudere mensen.
Drink ook niet veel zoethout-thee. In drop en zoethout zit een stof die de bloeddruk hoger maakt (glycyrrizine). Drink geen alcohol. Drink je wel alcohol, doe het dan niet elke dag en niet meer dan 1 glas alcohol per dag.
Voedingtip #4 om jouw hoge bloeddruk te verlagen: Eet meer magnesiumrijke voeding. Magnesium verwijdt de bloedvaten en heeft dus een bloeddruk verlagend effect. Belangrijke bijkomstigheid: uit onderzoek blijkt dat mensen met voldoende magnesium in het bloed 40% minder kans hebben op hart- en vaatziekten.
Heeft het onderzoek risico's? Een 24-uurs bloeddrukmeting is een veilig onderzoek. Je kunt wel wat ongemakken ervaren tijdens het onderzoek: tintelingen in de arm tijdens het meten of het opblazen van de band om je arm, maar die trekken snel weer weg.