Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Als je van zo'n volle roombotersmaak houdt, is het heerlijk om er je sneetje brood mee te besmeren. Verder kun je ghee ook gewoon als koude boter smeren op bijvoorbeeld je boterham of cracker. Ook neemt ghee heel goed smaken op van kruiden en specerijen.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Volgens Ayurveda voedt ghee het spijsverteringsvuur, wat je helpt om voedsel beter te verteren en te assimileren – inclusief het brood en andere toppings waarmee je het eet . Ghee is een van onze favoriete toasttoppings.
Ghee is heel goed te verhitten. Zelfs tot wel 250 graden celsius, zonder dat er schadelijke stoffen ontstaan. Je kunt ghee dus heel goed gebruiken om in te bakken. Bijkomend voordeel is dat in ghee geen water meer zit.
Geklaarde boter bevat melkvetten en eiwitten, die als veilig voor de gezondheid van het hart worden beschouwd, wanneer ze met mate worden geconsumeerd. Volgens onderzoeken kan het dagelijks nemen van een kleine portie ghee de algehele gezondheid verbeteren, botten versterken en de gezondheid van de darmen verbeteren .
Neem een lepel GHEE. Verwarm de lepel met de GHEE voorzichtig, zodat de ghee vloeibaar wordt. 2. Drink de lepel ghee op .
Ghee is cholesterolvriendelijk, ook al behoort het tot voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Koeghee bevat CLA, wat goed vet is dat het lichaam nodig heeft om van de slechte cholesterol af te komen. De relatie tussen ghee en cholesterol mag niet als volledig negatief worden beschouwd als u de juiste hoeveelheid en het juiste proces kent om het te consumeren.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Je kunt ook ghee gebruiken in plaats van boter op gestoomde groenten of als smeersel op toast . Ghee voelt niet romig aan in de mond zoals boter. Het heeft een sterke, licht nootachtige smaak, wat de smaak van je maaltijd kan veranderen.
Vis met melkproducten Melk met uien Melkproducten met citrusvruchten zoals citroen, sinaasappel, etc. Alleen deze moeten worden vermeden.
Het is een combinatie van gezonde voeding, uitgebalanceerde maaltijden, levensstijl en beweging. Je kunt ongeveer 1-2 theelepels ghee per dag eten.
Smeer ghee op toast in plaats van boter of meng het in een kom havermout . De vitamines en antioxidanten die ghee bevat, zijn een geweldige aanvulling op je eerste maaltijd van de dag. De vitamine D in ghee helpt de geheugenfunctie te verbeteren, terwijl de andere vitamines antioxiderende eigenschappen hebben die het immuunsysteem helpen versterken.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Vata-types kunnen meer Ghee gebruiken (1 eetlepel per dag) als Kapha-types (1 theelepel per dag). Het koelende effect is zeer geschikt voor Pitta-types (1/2 eetlepel per dag). Ook te gebruiken op een huid met roodheid, verbrandingen en ontstekingen en bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Onze darmen herbergen vele soorten bacteriën, ghee vergemakkelijkt de groei van goede bacteriën, wat gunstig is voor het behoud van de gezondheid van de darmen . Dit draagt verder bij aan een gezond en evenwichtig darmmicrobioom.
Ghee onbeperkt houdbaar
Ghee is onbeperkt houdbaar en zal zelfs buiten de koelkast niet bederven. Let er wel op dat je de deksel er niet te strak opdraait, want ghee moet een beetje 'ademen'. Je kunt het goed bewaren in een glazen pot of wek pot.
Ghee of Indiase boter gebruiken is geen waarschuwingssignaal voor mensen met een hoog cholesterol en hoge bloeddruk . Ze kunnen in minimale hoeveelheden worden gebruikt, zodat de maaltijden smakelijk zijn en het lichaam niet schaadt.
Ghee en kokosolie worden al lang gezien als goede vetten. Maar volgens een bekende hepatoloog moet u de consumptie van ghee, kokosolie en andere vetten beperken om het risico op leververvetting te verminderen. Het aantal gevallen van leververvetting neemt in het hele land toe.
Sommige mensen geloven dat ghee kan helpen om urinezuurniveaus te verlagen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen . Sterker nog, sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge inname van verzadigd vet de urinezuurniveaus daadwerkelijk kan verhogen.
Geeft energie. Ghee is rijk aan middellange-keten vetzuren, die gemakkelijk verteerbaar zijn en snel door het lichaam worden gemetaboliseerd voor energie. De dag beginnen met ghee kan een aanhoudende energieboost geven, waardoor u zich de hele ochtend alerter en gefocust voelt .
Hoewel is aangetoond dat de CLA in ghee gewichtstoename bij sommige mensen vermindert, is ghee ook een calorierijk en vetrijk voedsel. Ondanks de gezondheidsvoordelen kan het eten van te veel ghee leiden tot gewichtstoename en een grotere kans op obesitas.
Ghee heeft een schrapend effect op de darmen en helpt zware metalen, ama (toxines) uit ons lichaam te verwijderen. Wanneer het in warm water wordt opgelost, beweegt het snel door het spijsverteringsstelsel . Andere voordelen zijn dat het mentale helderheid, immuniteit en gewichtsverlies ondersteunt.