Twee ingrediënten. Wat je nodig hebt voor dit ingrediënt is als volgt: één blikje gecondenseerde melk en 300 gram chocolade. Je kunt hiervoor pure chocolade, maar ook melkchocolade gebruiken. Let wel op: je gaat de chocolade mengen met de gecondenseerde melk, waardoor de chocoladesmaak al iets minder intens wordt.
Wat krijg je als je pure en melkchocolade mengt? Pure melkchocolade, oftewel absolute perfectie . Deze smaak heeft alle rijkdom en persoonlijkheid van pure chocolade met de romige zachtheid van onze melkchocolade.
Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade? Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak die een cake of taart hoort te hebben. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola. Daarmee is dan dus ook de smaak van de melkchocola die je zo lekker vindt weg.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Je hoeft alleen de pure chocolade te smelten, er wat boter en gecondenseerde melk bij te gooien en het te laten afkoelen . Het kost misschien wat tijd, maar je bent in no time de koning van het maken van melkchocolade van pure chocolade.
Melkchocolade is te zoet om pure chocolade in brownies te vervangen, die erg veel suiker bevatten. Het zal ook de chocoladesmaak missen die nodig is . Er is ook een verschil in de cacaobestanddelen, die zetmeelrijk zijn, en uiteraard wordt melkpoeder toegevoegd aan melkchocolade, terwijl dat niet het geval is bij pure chocolade.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
Voor melkchocolade heb je cacaopoeder, cacaoboter, suiker en gecondenseerde melk of melkpoeder nodig. Melkchocolade moet officieel voor minstens 25% uit cacaobestandsdelen bestaan.
Hoewel je elk type chocolade kunt gebruiken, zal pure chocolade het minst snel problemen veroorzaken . Dat komt omdat het een hoger smeltpunt heeft en iets moeilijker verbrandt dan witte of melkchocolade. Waarom wordt gesmolten chocolade korrelig?
Zet 1/3 van de chocolade apart in een aparte kom op een warme plek. Voeg de fijngehakte chocolade toe aan de resterende 2/3 van de gesmolten chocolade en blijf roeren . Voor pure chocolade moet deze een temperatuur van 28°C-29°C bereiken. Melkchocolade moet een temperatuur van 27°C-28°C bereiken, terwijl witte chocolade een temperatuur van 26°C-27°C moet bereiken.
Je kunt een combinatie van melk- en pure chocolade gebruiken . De smaak van de ganache hangt af van de kwaliteit van de chocolade die we gebruiken.
Traditioneel gezien is kookchocolade verkrijgbaar in de vorm van de meest bittere pure chocolade. Maar omdat steeds meer koks op zoek zijn naar een zoetere manier om cacao toe te voegen aan hun baksels, zijn melk- en witte kookchocolade populairder geworden . Het is normaal gesproken goedkoper dan eetchocolade en kan van een lagere kwaliteit zijn.
Je kunt niet , vanwege het percentage cacaoboter dat nodig is om de verhoudingen van bepaalde chocolade goed in balans te brengen, zal het simpelweg toevoegen van melk aan chocolade de juiste textuur en mondgevoel verliezen. De wateractiviteit in melk heeft hier ook invloed op en zal het gewoon in je favoriete chocolademelkdrankje veranderen.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Haal de gesmolten chocolade van het vuur en voeg 2 eetlepels gezoete gecondenseerde melk en 2 eetlepels boter toe. Blijf roeren terwijl je de inhoud toevoegt, zodat de chocolade gesmolten en glad is. Als de chocolade te dik is, besprenkel met volle melk. Als de chocolade niet zoet genoeg is, besprenkel met gecondenseerde melk.
Wil je de chocolade minder puur, dan kun je extra suiker, cacaoboter en zelfs melkpoeder (voor melkchocolade) toevoegen. Hele schema's met recepten voor verschillende chocolade zijn te vinden op internet. Voor deze eerste keer wilde ik het simpel houden en enkel cacaobonen en wat suiker gebruiken.
Donkere chocolade kan op twee manieren gas veroorzaken: Het stimuleert de productie van darmgas door de hoeveelheid gal in uw darmen te verhogen . Het produceert een substantie genaamd methylxanthine die de afgifte van maagzuur uit uw maag in uw darmen stimuleert, wat ook gasproductie veroorzaakt.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.