Er waren een hoop koekjes die per stuk minder dan 100 calorieën bevatten. De minste calorieën zitten in een knappertje, gevolgd door een koffieleutje, een café noir en daarna een volkoren biscuitje. De gevulde en de roze koek bevatten de meeste calorieën. Daar schrikken we niet van.
Want: een 'gezonde' koek bestaat eigenlijk niet. Ongeacht hun samenstelling of voedingswaarde, worden koeken altijd ondergebracht in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. Met andere woorden: ze zijn overbodig in een evenwichtige voeding en moeten als extraatje gezien worden.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Een lange vinger of Maria koekje is de beste optie, maar let op: ook in deze koeken zitten veel suikers en vetten en haast geen voedingsstoffen. Bovendien blijft het zelden bij dat ene koekje of snoepje. Dit is waarom het zo moeilijk is om na het eten van één koekje te stoppen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Zoek naar koekjes die weinig verzadigd vet bevatten. Volkoren granen: Kies koekjes die volkorenmeel gebruiken, zoals volkorenmeel of notenmeel, dat meer vezels en voedingsstoffen bevat dan geraffineerd wit meel.
Welke koekjes zit geen suiker? Suikervrije koekjes zijn bijvoorbeeld havermoutkoekjes zonder suiker, mueslikoekjes, kokosmeelkoekjes en amandelmeelkoekjes.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen.
Peperkoek, rijstwafel, sommige granenkoeken en droge koeken (zonder suiker en met volle granen) Magere of halfvolle melkproducten of calcium verrijkte sojaproducten zonder toegevoegde suikers of zoetmiddelen: een potje yoghurt, pudding of rijstpap, een schaaltje plattekaas, smoothie of een glas melk.
De genomineerde producten zijn zogezegd 'gezond' of 'ambachtelijk'', maar bevatten in praktijk veel suikers en additieven. Volgens Foodwatch zijn de 'Belvita Breakfast Meergranen'-koekjes geen gezonde oplossing voor snelle ontbijters omdat ze 22 procent suiker bevatten.
Chocoladeletters en repen
De tandartsen rangschikten wat snoep op categorie: het beste, niet zo slecht en het slechtste. Chocoladefans zullen blij verrast zijn met wat behoort tot die eerste categorie: holle chocoladefiguren en chocoladerepen staan er allemaal in en doen dus het minst kwaad voor je tanden.
Heb je echt nood aan een koek? Kies dan wijs. Ga voor een granenkoek, mueslireep of droge koek. Het is wellicht geen verrassing dat tussendoortjes als chocoladekoeken, (suiker)wafels en cake een minder goede keuze zijn.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje.
Een handje ongezouten noten. Een volkorenboterham of volkoren cracker met gezond beleg.
Snacks zonder suiker:
rijst-, maïs of speltwafel. popcorn (naturel of met kruiden) olijven. gekookt eitje.
"De manier waarop we suiker verteren en opnemen, is overal hetzelfde", zegt Meredith Price, RDN, die gespecialiseerd is in plantaardig eten in Brooklyn, New York. Toch zijn ontbijtkoekjes meestal een gezondere optie dan suikerrijke ontbijtgranen of granolarepen , zegt ze.
Koekjes bevatten vaak veel geraffineerde suiker en verzadigde vetten . Ze worden over het algemeen als ongezond beschouwd en ze vaak eten kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van diabetes type II, obesitas en Alzheimer. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1,6 miljard mensen ouder dan 15 jaar die overgewicht of obesitas hebben.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.
Kaas, een natuurlijk tussendoortje. Kaas is uiteraard een bewerkt voedingsproduct, net als yoghurt of brood. Maar het bevat heel wat voordelen voor een gezond tussendoortje. Zo'n kaasje bevat geen toegevoegde suikers, een interessante hoeveelheid eiwitten en calcium.
Hoewel chips en chocolade allebei heerlijke smaken bieden, verschillen ze aanzienlijk in hun voedingsprofielen, waarbij chocolade doorgaans meer suiker en verzadigde vetten bevat, terwijl chips meer ongezonde vetten kunnen bevatten . Dit onderscheid is belangrijk wanneer u gezondere snackkeuzes probeert te maken.