Mix hagelslag bevat meestal chocoladehagelslag en witte hagelslag. Wat is het verschil tussen hagelslag en vlokken? Als je beide producten naast elkaar houdt, zie je dat het voornaamste verschil de vorm is. Hagelslag is klein, langwerpig en heeft de vorm van korte sliertjes terwijl vlokken dik, plat en gekruld zijn.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Extra puur bevat aanzienlijk minder suiker en is dus een gezondere keuze.
In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes, op één boterham liggen ongeveer 700 hagelslagjes. Per Nederlander eten we jaarlijks ongeveer één kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
Deze ingrediënten hebben we nodig: cacaomassa, persboter en cacaopoeder. Om hagelslag te maken, missen we de suiker nog. Voordat we hagelslag maken, nemen we een kijkje in de fabriek.
Voedingswaarde
Hoewel hagelslag doorgaans in kleine hoeveelheden wordt gegeten, bevatten ze relatief veel suiker, koolhydraten en calorieën .
Hagelslag in de rest van de wereld
Vaak kunt u chocoladehagelslag wel vinden bij de taartversieringen. Leuk weetje: in België noemen ze chocoladehagelslag vaak muizenstrontjes.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker.
Met zijn romige textuur en zoete smaken zal het zeker in de smaak vallen. Maar, zoals Aristoteles waarschijnlijk zou zeggen, sprinkles worden niet om zichzelf gezocht. Ze zijn niet op zichzelf lekker. Ze bestaan uit suiker, glucosestroop en voedingskleurstof en dragen nauwelijks bij aan de smaak .
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Jam, vruchtenhagel, appelstroop, honing, hagelslag of vlokken. Voorverpakte hummus. Rauwe ham, salami, ontbijtspek, bacon of runderrookvlees. Chocoladepasta en kokosbrood.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).
Hagelslag is een typisch Hollands broodbeleg dat we vroegen alleen maar in Nederland konden kopen. Tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in België, maar in Duitsland en in de overige Europese landen kom je het niet zo snel tegen. Vergeet het dus vooral niet tussen je kleren in de koffer te stoppen.
Ondanks dat de Spanjaarden van hun hartige beleg houden, zijn het vaak ook echte zoetekauwen! Hagelslag zul je in Spanje niet terugvinden op de kaart, maar gelukkig komt er veel ander zoets voor in de plaats.
Het Voedingscentrum bedacht 'n vuistregel voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: 'Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters'. Dat kan dus ook hagelslag of pindakaas zijn.
Hagelslag is een typisch Hollands product en ook alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals de Nederlandse Antillen, Suriname en Indonesië.
Elk dag worden er zo'n 750.000 boterhammen met hagelslag belegd. Jaarlijks komt dat neer op ruim 600 miljoen boterhammen met hagelslag. Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land.
Gezond broodbeleg kind
Als je op zoek bent naar gezond broodbeleg voor kinderen, kan je kiezen voor pindakaas, hummus of kleurrijke (zelfgemaakte) groentespreads. Ook (magere) kaas is een goede keuze, omdat het boordevol calcium en eiwitten zit.
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.