Sperziebonen invriezen door te blancheren ,,Na het koken spoel je de sperziebonen direct af met koud water en laat je de bonen nog even afdruipen in een vergiet, waarna je ze het beste in een luchtdichte diepvrieszak of goed afgesloten bakje kunt stoppen.” Zo simpel is het, meent Van der Vossen.
Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Kook ze daarna 3 tot 5 minuten in een pan met kokend water. Even afspoelen onder koud water. Doe de bonen in een diepvriesbakje. Klaar, nu kun je de sperziebonen invriezen.
Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen. Het gaat om peulvruchten uit blik die al zijn voorgekookt, of die je zelf hebt geweekt en eventueel voorgekookt.
Zodra de bonen helemaal zijn afgekoeld, laat ze uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier. Vries de bonen in. Verdeel de sperziebonen in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat en vries ze in . Zodra de bonen individueel zijn ingevroren, doe je ze in een diepvrieszak en vries je ze maximaal drie maanden in.
Diepvriescontainers moeten luchtdicht en vochtbestendig zijn. Laat voldoende ruimte over aan de bovenkant van de container voor de uitzetting van de bonen. Vul de container tot 1 tot 11⁄2 inch van de bovenkant, zorg ervoor dat de bonen bedekt zijn met vloeistof zodat ze niet uitdrogen. Gekookte bonen blijven 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Vries de sperziebonen in: Doe de bonen in diepvrieszakken van een liter. Vul de zak ongeveer 3/4 vol, zodat u ze iets plat kunt drukken om ze in de vriezer te kunnen stapelen. Knijp overtollige lucht eruit terwijl u de seal dichtmaakt. Label en dateer elke zak en leg ze vervolgens maximaal 12 maanden in de vriezer.
Meestal mikken we de boontjes in het kokende water, wachten we tot het water weer aan de kook is en zetten we daarna de timer op 2 minuten. Boontjes kunnen schijnbaar ook ingevroren worden zonder eerst te blancheren maar in dat geval zijn ze minder lang houdbaar.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
bereidingstijd de sperziebonen goed doorroeren. (1 portie: 200g) de bevroren sperziebonen (200 g) met een beetje water aan de kook brengen, ca; 4 minuten zachtjes laten doorkoken. Afgieten en naar wens op smaak brengen.
“Je kunt de sperziebonen koken, bijvoorbeeld blancheren in kokend water gedurende enkele minuten, en ze daarna laten afkoelen. Doe ze vervolgens in een hersluitbare plastic diepvrieszak voor maximaal 8 tot 10 maanden ,” legt ze uit.
TWEE UUR is de MAXIMALE tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen op kamertemperatuur mogen zijn (EEN UUR bij temperaturen van 90 graden F en hoger). Dit IS INCLUSIEF de tijd dat ze op tafel staan tijdens uw maaltijd. Slechts ÉÉN bacterie, die elke 20 minuten verdubbelt, kan in 7 uur groeien tot meer dan 2.097.152 bacteriën!
Selder warm je best geen tweede keer op: ook hier zijn nitrieten de boosdoeners.
Sperziebonen invriezen is heel makkelijk, maar de bonen moeten wel eerst schoon gemaakt worden. De beide uiteinden er af snijden, en de bonen in kleinere stukken snijden of breken. Dan natuurlijk nog een keer goed wassen onder koud water.
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Groene bonen invriezen Dit is geheel uw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan de smaak en textuur van bonen uit blik, terwijl anderen de voorkeur geven aan diepvriesbonen. Persoonlijk? Ik geef de voorkeur aan diepvriesgroene bonen omdat ik denk dat ze een frissere smaak hebben en minder voedingsstoffen verliezen.
Voordat u daadwerkelijk met het invriezen van bonen begint, wast u verse sperziebonen voorzichtig met koud kraanwater . Werk vervolgens met een kleine handvol sperziebonen tegelijk en lijn de uiteinden van de steeltjes uit. Snijd de steeltjes eraf met een scherp koksmes. Herhaal dit met de resterende sperziebonen.
Basismethode voor het invriezen van sperziebonen
Kook gedurende 3 minuten, giet af en doe de bonen in een kom met ijskoud water. Laat ze in het koude water staan tot ze helemaal zijn afgekoeld. Dan moet je ze openvriezen, wat een methode is om de bonen uit een zak of bakje te vriezen - dit voorkomt dat ze later aan elkaar plakken.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gekookte bonen in de vriezer bewaren
Bonen kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Om gekookte bonen in te vriezen, bewaart u ze in een luchtdichte container (geen metaal). Bedek de bonen met water zodat ze niet uitdrogen en laat voldoende ruimte over voor de uitzetting van de bonen .
De meeste groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden gevriesdroogd . Deze stap van het kort koken van groenten helpt om veranderingen in kleur, textuur en smaak, veroorzaakt door enzymen, te voorkomen tijdens langdurige opslag.
Hoe weet je of gekookte bonen bedorven zijn? De beste manier om te weten of de bonen bedorven zijn, is door er goed aan te ruiken . De geur zal niet prettig zijn! Je ziet misschien zelfs een witte vloeistof om ze heen.
Groene bonen moeten ongewassen in de groentelade van uw koelkast worden bewaard . Als ze in een zak zaten, bewaar ze dan in de zak wanneer u ze opbergt. Als ze in een klein bessendoosje van de markt zaten, doe ze dan in een herbruikbare opberg- of plastic zak voordat u ze in de koelkast bewaart.
Bonen en rijst die een nacht buiten de koelkast zijn bewaard , moeten worden weggegooid omdat ze niet langer veilig zijn om te eten . Bederfelijke voedingsmiddelen die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard, kunnen bacteriegroei herbergen en kunnen leiden tot door voedsel overgedragen ziekten.