De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Een afgekoeld bord pasta of rijst is gezonder dan vers gekookte sliertjes of korrels. Dat suggereren wetenschappers althans. Ze hebben ontdekt dat zetmeelmoleculen in koolhydraten tijdens het afkoelen van structuur veranderen en dat tot een reeks gezondheidsvoordelen kan leiden.
Uit een experiment in het BBC-tv-programma Trust me, I'm a Doctor, onder leiding van Dr. Denise Robertson (senior voedingswetenschapper aan de Universiteit van Surrey), bleek dat het eten van gekoelde of opgewarmde pasta – waardoor het wordt omgezet in 'resistent zetmeel' – kan helpen de stijging van de bloedsuikerspiegel te verminderen .
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Je kunt namelijk alle restjes uit je koelkast opmaken én je kunt pastasalade ook heel goed koud eten. Ideaal om al van tevoren klaar te maken dus. Lekker als lunch, maar een goedgevulde koude pastasalade is ook een goed idee om 's avonds te eten als makkelijke avondmaaltijd.
Gebruik een ondiepe bak of een Ziplock-zak om de pasta in te bewaren en zet hem binnen 2 uur na het koken in de koelkast. Om te voorkomen dat hij blijft plakken, gooi je hem om met een beetje olie. Je kunt hem opwarmen of koud eten . Je kunt pasta ook invriezen, waarvan Still Tasty beweert dat hij 1-2 maanden zijn kwaliteit behoudt.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
De volgende dag zijn sommige van de natuurlijke zetmelen in het voedsel omgezet in gezondere versies, de zogenaamde resistente zetmelen. Deze worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lagere bloedsuikerspiegel, een betere darmgezondheid en een lager risico op bepaalde vormen van kanker.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Waarom is pasta goed voor afvallen? Pasta kan goed zijn voor afvallen omdat het een lage glycemische respons heeft, wat helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van hongergevoelens. Bovendien kan de trage verteerbaarheid bijdragen aan een langer verzadigd gevoel.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Door de pasta te koken, te doen afkoelen en opnieuw op te warmen, worden de koolhydraten omgezet in zetmeel. Dat wordt niet omgezet in suiker, waardoor de stijging van de glucose in het bloed met 50 procent afneemt.
Allereerst is pasta een koolhydraatrijk voedsel, en koolhydraten staan erom bekend de serotoninespiegels in je hersenen te verhogen . Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van stemming en geluk.
Als pasta met mate wordt gegeten, kan het deel uitmaken van een gezond dieet . Volkorenpasta is voor velen misschien een betere keuze, omdat het minder calorieën en koolhydraten bevat, maar meer vezels en voedingsstoffen. Maar naast het type pasta dat u kiest, is ook wat u erop doet net zo belangrijk.
Eigenlijk is pasta ideaal op elk moment van de dag , zelfs voor het ontbijt, als je daar zin in hebt! Het is het beste om dikkere, rijkere sauzen te eten tijdens de lunch en lichtere versies tijdens het avondeten. Wat dacht je van een kleine portie pasta met Star extra vergine olijfolie, een theelepel geraspte Parmezaanse kaas en roergebakken groenten?
De meesten van ons weten dat pasta geen afslankvoedsel is, maar het is te lekker om te vermijden. Volgens verschillende onderzoeken zorgt het afkoelen en vervolgens opwarmen van pasta ervoor dat het minder dik en gezonder voor je is dan de gebruikelijke gekookte pasta .
Omdat pasta echter een simpele koolhydraat is, beperken veel mensen het in hun dieet. Het blijkt dat pasta een gezonder voedingsmiddel kan worden door het te koelen en als restjes te eten . Het veranderen van de temperatuur is een gemakkelijke manier om simpele zetmelen zoals rijst en pasta om te zetten in voedingsmiddelen met meer vezels.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Het blijkt dat je minder calorieën en koolhydraten verteert als je overgebleven pasta eet, dankzij een proces dat retrogradatie heet. Je kunt misschien niet genieten van een warme maaltijd, maar als je pasta (en rijst!) laat afkoelen, verandert de structuur. Dit maakt het voor ons gezonder om te te eten!
Goed bewaarde, gekookte pasta blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Gekookte pasta die in de koelkast is ontdooid, kan nog 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard voordat u het kookt; pasta die in de magnetron of in koud water is ontdooid, moet onmiddellijk worden gegeten .
Zolang je pasta goed in de koelkast is bewaard (4°C) en je de restjes op tijd opeet, is de kans op bacteriële besmetting klein als je de pasta koud wilt eten .
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Een pasta ovenschotel of kip roerbakmaaltijd kan een geweldige lunch voor de volgende dag zijn, maar hoe lang duurt het voordat restjes onveilig worden om te eten? Over het algemeen geldt dat voedsel binnen twee tot drie dagen na het koken gegeten moet worden .
Wanneer u restjes rijst en pasta opmaakt, zorg er dan voor dat u ze helemaal verwarmt tot 165°F en ze meteen opeet. Verwarm hele gerechten niet meer dan één keer opnieuw en bewaar ze niet langer dan een paar dagen, zelfs niet als ze goed zijn bewaard en gekoeld.