Als vuistregel kun je aanhouden dat je in de slowcooker ⅓ minder vloeistof gebruikt dan normaal. Om de saus te binden kun je ½-1 el maizena door 1 el koud water roeren en aan de slowcooker toevoegen tegen het einde van de kooktijd. Laat de saus nog ca. 15 minuten doorkoken tot hij naar wens ingedikt is.
Door de deksel even van de pan te laten kan er vocht verdampen en ook dan dikt je saus vaak al een beetje in. Binden met maizena (of mais zetmeel) -> een papje maken van een eetlepel maizena met een beetje water en toevoegen aan de slowcooker.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Je kunt maar één gerecht tegelijkertijd maken. In je slowcooker kun je alleen maar bereidingen op lage temperatuur klaarmaken. Je kunt 'm dus niet gebruiken om een steak te bakken of zo. Voor sommige gerechten, zoals stoofpotjes met vis, is een slowcooker minder geschikt net omwille van het lange garen.
Een kopje (60ml) extra vocht toevoegen per kopje (60ml) ongekookte rijst. Voor het beste resultaat langkorrelige rijst gebruiken. Minder gebruiken bij het slow cooken - meestal ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid. 250ml vocht is meestal genoeg, tenzij het recept rijst of pasta bevat.
Om ervoor te zorgen dat het diner goed gaart en niet zompig wordt, verminder je de hoeveelheid vloeistof die je toevoegt. Meestal is slechts ½ tot 1 kopje vloeistof voldoende. En voor extra smaakvolle resultaten, kun je vloeistof zoals bouillon, wijn of sap gebruiken in plaats van gewoon water.
Hoeveel vloeistof moet ik toevoegen? Water of vloeistof is nodig om stoom te creëren. Bij het koken van vlees of gevogelte moet het water- of vloeistofniveau de ingrediënten bedekken om een effectieve warmteoverdracht door de pot te garanderen. Sommige fabrikanten van slowcookers raden aan om vloeistof toe te voegen om de aardewerken pot voor de helft tot driekwart te vullen.
"Het bruinen of karamelliseren van vlees voordat het in de slowcooker wordt gedaan, is niet 100 procent noodzakelijk, maar het is de moeite waard voor het meest smaakvolle en volle eindresultaat," zegt hij. " Het gekarameliseerde oppervlak van het vlees geeft een rijke smaak en kleur aan het gerecht ."
Wat is een crockpot? Crock-Pot is een merk die slowcookers maakt. Elke Crock-Pot is dus een slowcooker, maar niet elke slowcooker is een Crock-Pot! Tegenwoordig gebruiken we beide termen voor hetzelfde product, maar wel handig om te benoemen zodat je niet in de war raakt.
Zoals hierboven benoemt verbruikt een slowcooker weinig energie. Helemaal als je dit vergelijkt met andere keuken apparaten waarmee je ook een maaltijd kan bereiden. De slowcooker verbruikt in 8 uur gemiddeld 0.8 kWh. Een kookplaat verbruikt tussen de 1,4 en 2,2 kWh per uur.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.
Blijft de saus te dun, kan je ze nog altijd binden met maïszetmeel. Kookte de saus te veel in, kan je wat water toevoegen.
Maïszetmeel .
Voeg gelijke delen maizena en koud water toe aan een kleine kom en meng grondig. Zodra de roux glad is, roer je het door je saus en verwarm je het tot het suddert. Voor elke kwart saus die dikker moet worden, begin je met ongeveer 1-2 theelepels maizena.
Een maïszetmeelslurry is een mengsel van een koude vloeistof met maïszetmeel. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en is vooral gebruikelijk in Aziatische sauzen. Als vuistregel geldt dat u 2 delen koud water en 1 deel maïszetmeel oplost. Voeg de slurry toe aan uw saus terwijl deze suddert in de slowcooker .
Als het tijd is om te serveren en je opent je slowcooker en je ziet een waterige saus, wees dan niet bang, we hebben een makkelijk antwoord. Haal het deksel eraf, zet de machine op hoog vuur en laat het 30-45 minuten staan om overtollig vocht te laten verdampen. De vloeistof zal slinken, waardoor je een dikke en heerlijke jus of saus overhoudt.
Een slurry is een mengsel van bloem en water, door elkaar geklopt tot een glad geheel en tegen het einde van het koken toegevoegd ; het is een supersimpele manier om soep dikker te maken. Voor slowcooker soepen, voeg je de slurry toe met ten minste 30 minuten kooktijd over, zodat de rauwe bloem kan koken en de soep dikker kan maken.
Een slowcooker is niet geschikt voor het aanbraden van vlees. Dus van een krokant korstje voorzien. Een korst geeft extra textuur aan eten en zorgt ervoor dat de sappen in het vlees blijven. Dit kan overigens wel in de Express, maar deze moet daarna wel weer zakken in temperatuur om te slowcooken.
Een slowcooker kookt langzaam en langdurig op laag vuur. De warmte is zo laag en verbruikt zo weinig energie - veel minder dan een oven - dat je hem kunt instellen en vele uren kunt laten staan, zelfs terwijl jij aan het werk bent. Zo veilig is het. Een slowcooker heeft geen toezicht nodig.
Koken met de slowcooker is gezond én lekker
Het grootste voordeel van koken met een slowcooker is dat het erg gezond is doordat je geen boter of olijfolie hoeft te gebruiken tijdens de bereiding. Daarnaast komen de smaken van de ingrediënten ook meer tot hun recht in een slowcooker.
Sommige slowcookers hebben een schroeifunctie, wat betekent dat u het vlees direct in de kookpan kunt dichtschroeien. Zo blijven de smaken en vleessappen behouden en krijgt u extra smaak (terwijl u ook minder pannen en afwas nodig hebt).
Het is niet absoluut noodzakelijk , maar het verbetert wel de smaak en textuur. Dat gezegd hebbende, vind je het gerecht misschien prima zonder de extra moeite te doen om het vlees te bruinen.
Vleessoorten die het goed doen zijn bijvoorbeeld runder- en sukadelappen. Maar ook lamskoteletjes, spareribs of gevogelte maak je heerlijk klaar in een slowcooker. Vlees kan je eerst kort aanbakken. Dan krijgt het een korstje.
Het verschil is de tijd die nodig is om die temperatuur te bereiken. Laag: 7-8 uur om het sudderpunt te bereiken. Hoog: 3-4 uur om het sudderpunt te bereiken.
Moet vloeistof het vlees bedekken in een slowcooker? Het is niet nodig om het vlees te bedekken met vloeistof bij het koken met een slowcooker , u hebt alleen genoeg vloeistof nodig om de bodem van de slowcooker te bedekken, aangezien het vlees en de groenten vloeistof vrijgeven tijdens het koken.
Maar alle groenten die je met de brisket kookt, voegen ook wat vloeistof toe, dus ik zou beginnen met een kopje en geleidelijk meer toevoegen als dat nodig is. Een slowcooker gebruiken is niet hetzelfde als droog roosteren in een barbecuekuil, dus wat vloeistof is echt nodig .