De watertest Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Wanneer het ei schuin omhoog ligt, is het ei 1 tot 2 weken oud en als het ei rechtop blijft staan, is het 3 à 4 weken oud. Drijft het ei in het water? Eet het dan niet meer op! Wanneer een ei drijft, betekent het dat het ei bedorven is.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Bacteriën kunnen eieren binnendringen via scheuren in de schaal. Koop nooit gebarsten eieren. Als eieren echter barsten op weg naar huis vanuit de winkel, breek ze dan in een schone container, dek ze goed af, bewaar ze in de koelkast en gebruik ze binnen twee dagen. Als eieren barsten tijdens het hard koken, zijn ze veilig .
Wanneer een ei een barst oploopt (bijvoorbeeld op weg van de winkel naar huis), is het gevoeliger voor bederfbacteriën. Breek het daarom volledig open, bewaar het niet langer dan twee dagen in een luchtdicht potje in de koelkast.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
De dooier wordt groenig, terwijl het eiwit doorzichtig, barnsteenachtig bruin kleurt. Het ei heeft een zoute smaak en een krachtig aroma.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Zodra de schaal is gecontroleerd, pelt u deze en verwijdert u deze. Een slecht ei geeft een onaangename geur af — dat is een duidelijk teken van een rot ei. Natuurlijk, sommige eieren geven een zwavelachtige geur af als ze hardgekookt zijn — een chemische reactie die optreedt wanneer eieren te lang gekookt zijn — maar een rot ei heeft een kenmerkende geur.
Als het eiwit roze of iriserend is, is dit een indicatie van bederf door Pseudomonas-bacteriën. Sommige van deze bacteriën kunnen ons ziek maken als we ze eten en ze produceren een groenachtige, fluorescerende, in water oplosbare kleur. Ook zal een bedorven ei (gekookt of rauw) een onaangename geur hebben als je het openbreekt.
Ongeveer 8 tot 14 dagen na besmetting krijgen mensen de eerste klachten.
Vul gewoon een kom met koud kraanwater en leg je eieren erin. Als ze naar de bodem zinken en plat op één kant liggen, zijn ze vers en goed om te eten. Een slecht ei blijft drijven vanwege de grote luchtcel die zich aan de basis vormt. Drijvende eieren moeten worden weggegooid .
Bonustip. Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.
De plaatsing van eieren in de koelkast is ook van belang. Door eieren op de binnenste planken te bewaren in plaats van in de deur, kunt u voorkomen dat de eieren verschuiven en barsten .
Karen Blakeslee, voedingswetenschapper aan de Kansas State University, zei dat het goed koken van eieren de sleutel is tot het voorkomen van door voedsel overgedragen ziekten. " Onvoldoende gekookte hardgekookte eieren kunnen de dooier en mogelijk het wit zacht laten worden en eventuele Salmonella-bacteriën kunnen overleven. Dit kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten ," aldus Blakeslee.
Er bestaat een verschil tussen een gekookt of gebakken ei, dankzij de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om te bakken. Of je beter een gekookt of gebakken eitje kan eten, hangt af van jouw gehele voedingspatroon. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei.
Het grootste risico van het eten van slechte eieren is een Salmonella-infectie, die diarree, braken en koorts kan veroorzaken . Een persoon kan het risico op Salmonella verminderen door eieren gekoeld te bewaren, eieren met een gebarsten schaal weg te gooien en ze grondig te koken voordat ze worden gegeten.
Toch zijn ze, zelfs nadat die datum verstreken is, nog steeds "volkomen veilig om te gebruiken ", aldus het ministerie van Landbouw. Het is waar dat eieren vatbaar zijn voor besmetting met salmonella, een type bacterie dat verantwoordelijk is voor duizenden gevallen van voedselvergiftiging per jaar. Maar salmonella ontwikkelt zich niet in de loop van de tijd.
Hoewel er gezegd is dat dit betekent dat de eieren bedorven zijn en weggegooid moeten worden , betekent een drijvend ei niet per se dat het een slecht ei is. Eieren hebben een luchtcel die groter wordt naarmate het ei ouder wordt en die als drijfmiddel fungeert. Een ei kan drijven in water als de luchtcel voldoende is vergroot om het drijvend te houden.