Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Maak je moestuin winterklaar
Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes.
Aardbeien stekken
Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner. Gelukkig zorgen ze zelf voor het nageslacht. Elke plant vormt, meestal rond eind juni of juli, meerdere uitlopers.
Maar het goede nieuws is dat de planten zelf voor een volgende generatie zullen zorgen. Aardbeiplanten planten zich voort via zogenaamde uitlopers die naast de moederplant wortel schieten. Het enige dat je hoeft te doen, is jezelf behelpen met de kleine plantjes.
Nadat aardbeien van de plant zijn geplukt, stopt het rijpingsproces. Zorg er dus voor dat u aardbeien koopt die op het moment van de beste rijpheid zijn geplukt.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe kun je zien welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene toppen.
Een rijpe aardbei is volledig rood. Ook rondom het kroontje. Daarnaast moet ze een lekkere, zoete geur hebben.
Wat kun je doen met groene aardbeien? Dit recept voor ingemaakte groene aardbeien is een geweldige manier om ze te gebruiken, maar je kunt ze ook in een smoothie gooien voor een beetje zuur! Een andere optie is om ze te mengen met siroop voor een zoetzure cocktail.
Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken.
Laat de bessen macereren .
Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
Dus je stopt wat fruit dat ethyleen produceert in een papieren zak, het gas begint zich op te bouwen en het fruit rijpt sneller . Plastic zakken zijn hier niet goed voor: ze houden vocht vast waardoor het fruit kan rotten voordat het rijp is. Papieren zakken, en het maakt niet uit welke kleur, zijn het beste omdat ze niet luchtdicht zijn.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Als je dan heerlijke, sappige exemplaren verwacht, kom je bedrogen uit. In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Worden aardbeien rijp bij kamertemperatuur? Aardbeien rijpen niet bij kamertemperatuur . Aardbeien rijpen namelijk niet nadat ze geplukt zijn, daarom is het belangrijk om ze in de winkel te controleren voordat u ze koopt, en ervoor te zorgen dat uw eigen zelfgekweekte aardbeien helemaal rijp zijn – maar niet overrijp – voordat u ze oogst.
Aardbeien die een nacht in suiker worden geweekt , worden heel zacht met veel vocht, maar zelfs 30 minuten is lang genoeg om wat sap te produceren en de bessen te laten zakken. Als je je daartoe geroepen voelt, kun je wat extra's toevoegen aan de suiker.
Hoe weet je of een aardbei rijp is? Pluk alleen bessen die rood zijn, wat aangeeft dat ze volledig rijp zijn . Bessen die nog wit zijn op de bes, inclusief de schouders, moeten worden bewaard voor de volgende pluk. De smaak en het suikergehalte zijn optimaal wanneer bessen worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn.
Probeer niet om groene te plukken, maar als je een bes pakt die roze is of maar half rood, is het onze ervaring dat ze binnen 24 uur op je aanrecht rijpen. Je hoeft niets te doen – ze rijpen 's nachts vanzelf .
Ja, aardbeien blijven groeien en rijpen gedurende het hele oogstseizoen .
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Door vroege aardbeienuitlopers van uw planten te verwijderen, kunnen de planten al hun energie steken in gezond blijven en een overvloed aan fruit produceren . Houd uw ogen open voor uitlopers die zich vormen en knip ongewenste uitlopers af, zodat ze niet te veel energie van de planten kunnen wegnemen.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Er zijn twee manieren om de uitlopers te vermeerderen: meteen in de vollegrond of eerst nog even in een bloempotje. In de vollegrond is het makkelijkst, want dan laat je de uitloper aan de moederplant vastzitten en hoef je alleen maar de uitlopers weg te halen die uit de door jou gekozen stek groeien.