De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal 'ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De grote boosdoener is de Bacillus Cereus, 'een bekende, notoire bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert', vertelt toxicoloog Jan Tytgat in Het Laatste Nieuws. Wanneer overschotjes spaghetti ook nog eens opgewarmd worden, gaan de giftige stoffen exponentieel toenemen.
Wanneer u restjes rijst en pasta opmaakt, zorg er dan voor dat u ze helemaal verwarmt tot 165°F en ze meteen opeet. Verwarm hele gerechten niet meer dan één keer opnieuw en bewaar ze niet langer dan een paar dagen, zelfs niet als ze goed zijn bewaard en gekoeld.
Zodra het gekookt is en begint af te koelen, kunnen toxines gevormd door Bacillus cereus hittebestendige sporen en een hittebestendig toxine vormen. Als gekookt voedsel langzaam wordt afgekoeld, kunnen de sporen ontkiemen en het opnieuw opwarmen of licht koken van het voedsel zal deze toxine niet vernietigen .
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Rijst is problematischer dan andere overgebleven voedingsmiddelen omdat het bacteriën kan bevatten die Bacillus cereus heten, en die sommige kookprocessen overleven . Deze bacterie is vaak de oorzaak van voedselvergiftiging door opgewarmde of gekookte rijst.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Wanneer u uw pasta wilt opwarmen, brengt u gewoon een pan water aan de kook, dompelt u de noedels er ongeveer 30-60 seconden in, giet u ze af en doet u de pasta en de koude saus direct terug in de hete pan om ze te mengen en de saus op te warmen .
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Als de rijst afkoelt en de voedselgevarenzone van tussen de 40 en 140 graden Fahrenheit binnengaat, beginnen de bacteriën zich snel te reproduceren . Volgens de Cleveland Clinic zijn er in de VS jaarlijks ongeveer 63.400 gevallen van voedselvergiftiging door Bacillus cereus.
Rijst is prima in de koelkast voor 4 dagen en als het goed bewaard wordt kan het langer meegaan. Ja, het is vrij gebruikelijk om 2-3 dagen oude rijst te hergebruiken in de meeste Aziatische huishoudens. Zorg er alleen voor dat het opgewarmd wordt tot het gloeiend heet is . Alleen als je het goed hebt laten afkoelen toen het voor het eerst gekookt werd!
Kortom, er is geen specifieke limiet aan hoe vaak je iets mag opwarmen , maar het is het beste om restjes binnen vier dagen op te eten.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren. Houd er rekening mee dat pasta de neiging heeft om te plakken, maar een klein scheutje olijfolie kan helpen om dat te voorkomen.
Hoewel bijna alle voedingsmiddelen ontelbare keren opgewarmd kunnen worden, is het een goede gewoonte om te voorkomen dat u dezelfde maaltijd keer op keer opwarmt. Elke keer dat u uw eten minder heet maakt, bewaart en opwarmt, neemt de kans op schadelijke bacteriën toe .
Goed bewaarde, gekookte pasta blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Gekookte pasta die in de koelkast is ontdooid, kan nog 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard voordat u het kookt; pasta die in de magnetron of in koud water is ontdooid, moet onmiddellijk worden gegeten .
Zowel de bacteriën als de toxines kunnen je ziek maken . Hoe langer je gekookte rijst of pasta laat staan, hoe groter de kans dat je deze bacteriën en hun toxines hebt. Als je het besmette voedsel eet, zul je binnen een paar uur gaan overgeven of diarree krijgen. Deze symptomen kunnen ongeveer 24 uur aanhouden.
De meeste gekookte pasta blijft in de koelkast slechts 3-5 dagen goed voordat er tekenen van houdbaarheidsdatum verschijnen. Het eten van verlopen pasta brengt risico's met zich mee die vergelijkbaar zijn met die van het eten van andere verlopen voedingsmiddelen, zoals voedselvergiftiging .
Een pasta ovenschotel of kip roerbakmaaltijd kan een geweldige lunch voor de volgende dag zijn, maar hoe lang duurt het voordat restjes onveilig worden om te eten? Over het algemeen geldt dat voedsel binnen twee tot drie dagen na het koken gegeten moet worden .
Volgens wetenschapper Dr. Denise Robertson van de Universiteit van Surrey, behandelt je lichaam pasta die je kookt en afkoelt veel meer als vezels. Hierdoor ontstaat een kleinere glucosepiek en worden de goede bacteriën in je darmen gevoed.
Alles wat bederfelijk is, moet binnen twee uur in de koelkast. Als bederfelijke waar in temperaturen van meer dan 90 °F staat, wordt de tijdslimiet om ze in de koelkast te krijgen teruggebracht tot één uur . Voorbeelden zijn restjes, gekookte of gebakken rijst, pastasalade, gesneden fruit en gevogelte, vlees en zeevruchten.