Banaan niet in de smoothie Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Probeer geen zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien , of sub-zure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering. U kunt echter wel zure met sub-zure vruchten mengen. Om een soortgelijke reden moet u guaves en bananen niet mengen.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
"We waren echt verrast om te zien hoe snel het toevoegen van een enkele banaan het flavanolengehalte in de smoothie en de flavanolengehaltes die in het lichaam worden opgenomen, verlaagde . Dit benadrukt hoe voedselbereiding en -combinaties de absorptie van voedingscomponenten in voedingsmiddelen kunnen beïnvloeden."
Het is het beste om superzoete vruchten te vermijden als je probeert af te vallen. Kies in plaats daarvan voor verse of bevroren bessen, groene appels en citrusvruchten. Zelfs "gezonde" zoetstoffen, zoals honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker en agavenectar, zijn aan het eind van de dag nog steeds suiker.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Hoe goed fruit het samen kan vinden, hangt af van het gas ethyleen. Ethyleen komt van nature voor in planten en zorgt bij veel fruit- en ook groentesoorten voor de rijping. Een banaan kan bijvoorbeeld niet rijpen zonder ethyleen. Ethyleen stimuleert de productie van een aantal enzymen.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Het is over het algemeen het beste om fruit met vergelijkbare texturen te combineren om een harmonieuze culinaire ervaring te garanderen. Fruit met verschillende rijpingstijden: Het mengen van fruit met enorm verschillende rijpingstijden, zoals onrijp en rijp fruit, kan leiden tot een ongelijkmatige spijsvertering en kan een opgeblazen gevoel of gasvorming veroorzaken.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Af en toe een smoothie drinken, zal je geen problemen bezorgen. Zeker niet als je ze zelf maakt en kiest voor een gezonde variant. Drink je daarentegen dagelijks een smoothie die boordevol suiker zit, dan kan dat op termijn leiden tot overmatige suikerinname, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
Bladgroenten, zoals spinazie, vormen een goed alternatief voor het fruit in je smoothie. De kans dat je zo te veel calorieën toevoegt is klein. Weet dat er groenten zijn die de blender niet zo goed kan verwerken vanwege hun vezelrijke en draderige structuur.
Afhankelijk van uw voorkeuren kunnen gezonde toevoegingen aan een smoothie het volgende omvatten: Fruit zoals appel, mango, banaan, avocado of ananas . Andere groenten zoals wortel, biet, komkommer of bloemkool. Noten en zaden zoals amandel- of pindakaas, hennep- of chiazaad en lijnzaad.
Een Griekse yoghurt smoothie is een geweldige manier om je ochtend te beginnen, te herstellen van een workout of om je trek in iets kouds, romigs en zoets te stillen ! Dit Griekse yoghurt proteïne smoothie recept is versterkt met notenboter, lijnzaad en chiazaad om je nog meer proteïne power te geven!
Minder verzadigd door smoothies
In een fruit- of groentesmoothie zitten meer vezels dan in de meeste sappen, zoals versgeperst sinaasappelsap of vruchtensap uit pak. Van het drinken van groenten of fruit in smoothies raak je echter minder snel vol dan wanneer je groenten of fruit in zijn geheel eet.
De onderzoekers ontdekten dat degenen die de bananensmoothie dronken 84% lagere niveaus van flavanolen in hun lichaam hadden vergeleken met de controlegroep . "We waren echt verrast om te zien hoe snel het toevoegen van een enkele banaan het niveau van flavanolen in de smoothie en de niveaus van flavanolen die in het lichaam werden opgenomen, verlaagde", aldus Ottaviani.
Een enzym in bananen zorgt ervoor dat flavanolen minder biologisch beschikbaar zijn wanneer ze met bessen worden gecombineerd .
Het toevoegen van banaan aan een bessensmoothie vermindert de flavanolen die de consument binnenkrijgt met 84% , vergeleken met de controlegroep die een flavanolencapsule nam. Flavanolen zijn bioactieve verbindingen waarvan is bewezen dat ze een goede hart- en cognitieve gezondheid ondersteunen.