Zowel de bloemen, bladeren en de wortel van de plant zijn eetbaar. Wel is de wortel eerder bitter van smaak. Deze bittere smaak verdwijnt gedeeltelijk door hem tijdelijk te weken in wat water. Ook door het bakken of stoven wordt de smaak wat zoeter.
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten.
Net als bijna alle andere groente, kun je witlof goed roerbakken. Daarbij kun je hele bladeren gebruiken, maar vaak is het lekkerder om de bladeren wat kleiner te snijden.
De bitterheid bevindt zich voornamelijk diep vanbinnen in de groente. Daarom is het belangrijk om eerst de harde kern (1 tot 3 cm) met een fijn keukenmesje te verwijderen. Nadien is het een kwestie van enkele ingrediënten toe te voegen. Stoof of braiseer je witloof bijvoorbeeld in wat honing of bruine suiker.
De wortels die na de oogst van de witte stronkjes witloof achterblijven, zijn rijk aan suikers, glutenvrije voedingsvezels en bioactieve verbindingen zoals fenolverbindingen en bitterstoffen. Die componenten zijn erg stabiel, ontdekte de onderzoekster.
Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten." Voeg honing toe aan witlof voor een mildere smaak.
De witloofwortel kan na de oogst in principe ook naar de composthoop, er zit meestal maar energie genoeg in voor de groei van 1 enkele krop. Als je 'm echter nog even laat zitten dan kunnen er nog wat losse blaadjes volgens die ook nog bruikbaar zijn in salades.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Werking witlofwortel
Dit verbetert de spijsvertering en helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en versterkt het immuunsysteem. Witlofwortel heeft een goed effect op de huid en vertraagt daarmee ook de veroudering van de huid.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Je mag het loof wat afsnijden maar laat altijd 2 cm loof over. Als je te veel loof wegneemt, zal het witloof aan de kant blaadjes aanmaken en krijg je geen mooie gesloten kropjes. Bij het openen van de zak witloofwortelen is het mogelijk dat er je een 'geurtje' tegemoetkomt.
Wat is witlof eigenlijk? Het is een kropje opeengepakte bladeren. In de zomer slaan de dikke wortels voedingsstoffen/reserves op. Na het afsterven van het bovengrondse deel plant je de wortels, bijvoorbeeld in een emmer met zand of grond (en dat wordt dan 'intafelen' genoemd).
Ten eerste is het handig om altijd de harde kern te verwijderen. Die is namelijk het meest bitter. Daarna is het een kwestie van dingen toevoegen. Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Kook het daarom niet, maar braiseer het liever, met maar een klein beetje water. Laat het witloof daarna goed uitlekken, dep de stronkjes droog met keukenpapier én knijp ook nog elk stronkje afzonderlijk uit. Eventueel kun je de stronkjes witloof halveren vooraleer je dat doet, je krijgt er dan meer vocht uit.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed. In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar je witloof buiten de koelkast dan eet je die het best de volgende dag al op.
Zaaien en uitplanten van witlof. De eerste fase bestaat uit het zaaien van de zaden. Liever niet voorzaaien aangezien de plant een lange penwortel ontwikkeld. Daardoor is de plant lastig te verplanten.