Eet geen kwark op pootjes Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden. Staat er "te gebruiken tot", dan is de voedselveiligheid niet gegarandeerd. Die producten gooi je dus beter weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Met de toevoeging van het label 'ten minste houdbaar tot' moedigen we je aan om te kijken, ruiken en proeven. Skyr is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum.
Om de vraag te beantwoorden: "Kun je yoghurt eten die over de datum is?" is het antwoord nee. Als je yoghurt eet die over de datum is, loop je het risico een voedselgerelateerde ziekte op te lopen met symptomen als diarree, misselijkheid en overgeven.
De beste truc om te checken of yoghurt die er nog normaal uitziet nog te eten valt is om goed te ruiken. Je neus zal je zelden bedriegen. Een opvallend zure of ranzige geur is een veeg teken. Die yoghurt kieper je beter de vuilnisemmer in.
Het Department of Health and Human Services zegt dat cottage cheese die gekoeld bewaard wordt op de veilige temperatuur van 40º F of lager, binnen twee weken gegeten moet worden, als het ongeopend is , en slechts één week als het eenmaal geopend is. Maar dat betekent niet dat je het weg moet gooien op de dag dat het over de datum is.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je de melk goed schud, maar ook door het roeren met lepel. De vloeibare wei komt vrij en zal uiteindelijk aan de oppervlakte terecht komen. Dat laagje water in jouw bakje kwark of yoghurt is dus gewoon wei. Natuurlijk kun je het eruit gieten en wegspoelen.
Het product is vaak nog veilig om te gebruiken. Ongeopend en op de juiste manier bewaard zijn producten met een THT-datum vaak lang na de datum nog goed: Enkele dagen langer: cake, desserts, eieren, yoghurt, halfconserven (potjes die in de koelkast moeten).
Volgens de Foodkeeper-app van de USDA's Food Safety and Inspection Service moet yoghurt binnen 1 tot 2 weken na de aankoopdatum worden geconsumeerd . (Dit tijdsbestek gaat er overigens vanuit dat je je yoghurt in de koelkast hebt bewaard.) Daarna is er geen garantie meer dat je yoghurt nog veilig is om te eten. Het is het beste om het weg te gooien.
Symptomen van uitdroging kunnen zijn: duizeligheid, een rode huid, verminderde eetlust, donkere urine en aanzienlijke vermoeidheid, volgens de Cleveland Clinic. Neem contact op met uw arts als u moet overgeven of gerelateerde symptomen ervaart nadat u verlopen yoghurt hebt gegeten , om de juiste gezondheid en veiligheid te garanderen.
De "ten minste houdbaar tot"-datum op de verpakking geeft de maand en de dag weer waarop de yoghurt geconsumeerd moet worden voor optimale smaak, versheid en kwaliteit. We kunnen niet aanbevelen om van ons product te genieten na de "ten minste houdbaar tot"-datum die op de verpakking staat .
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Nee, wij raden u aan om alle Siggi's-producten te consumeren vóór de 'ten minste houdbaar tot'-datum die op onze verpakking staat.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Voeg toe aan gebakken producten – Yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kun je prima toevoegen aan gebakken producten, dus ga je gang en maak dat citroen-bosbessenbrood.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaren. Zure melkproducten zijn wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld een pak melk. Het zuur remt namelijk de groei van bacteriën. Zure producten zijn wel gevoelig voor bederf door gisten en schimmels.