6: Komkommers en het hart Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Het verlaagt uw bloeddruk .
Kalium is een elektrolyt die helpt de hoeveelheid natrium die door de nieren wordt vastgehouden te reguleren. Komkommers zijn een goede bron van kalium. Het drinken van komkommerwater helpt uw lichaam om meer kalium binnen te krijgen, wat mogelijk helpt om uw bloeddruk te verlagen.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
6: Komkommers en het hart
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Komkommers kunnen ook een rol spelen bij het reguleren van cholesterolniveaus . Ze bevatten plantsterolen, stoffen die bekend staan om hun cholesterolverlagende effecten. Door regelmatig komkommers te eten, kunt u helpen het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, vaak aangeduid als het "slechte" cholesterol.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Komkommer is water met mineralen
Je kunt daardoor zoveel komkommer eten als je wilt voor het slapen gaan. Als je vaak in je nachtrust wordt gestoord doordat je moet plassen dan is het beter om ook komkommer met mate te eten voor het slapen.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Bij darmklachten kun je darmen ondersteunen door komkommers toe te voegen in jouw voedingspatroon. Komkommers bevatten veel vocht en vocht is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Voldoende vocht werkt bevorderend voor de consistentie van de ontlasting.
Komkommers eten 's nachts verbetert de slaapkwaliteit . Komkommer bevat verbindingen zoals flavonoïden en antioxidanten die bekend staan om hun kalmerende en ontstekingsremmende effecten. Komkommers eten 's nachts helpt slaapstoornissen te corrigeren en voorkomt slapeloosheid.
U moet voorzichtig zijn met het eten van te veel komkommer als u bloedverdunners gebruikt, zoals Jantoven (warfarine), of als u een bloedstollingsprobleem hebt . Dit komt omdat voedingsmiddelen met veel vitamine K ervoor kunnen zorgen dat bloedverdunners niet goed werken.
Als je er veel van eet, zul je je zeker "vol" en opgeblazen voelen en als gevolg daarvan je slaap verstoren . Bovendien is er nog een reden waarom je komkommer alleen in beperkte hoeveelheden zou moeten eten. Dit is omdat je meer water binnenkrijgt en je blaas zich vult en meer plast tijdens je slaap.
" Een komkommer toevoegen aan je dieet kan je ook helpen om te voldoen aan de aanbeveling van de USDA van vijf tot negen porties fruit en groenten per dag . Veel mensen krijgen niet genoeg groenten binnen, dus een komkommer toevoegen aan je dagelijkse routine is een simpele en smakelijke manier om je inname te verhogen," vertelde ze aan Well+Good.
Verbetert de gezondheid van het hart
Het verlagen van de bloeddruk is niet de enige manier waarop komkommers uw hart beïnvloeden. De CuB in komkommers beschermt uw hart door atherosclerose te bestrijden - vetophoping op uw slagaderwanden. En vezels helpen cholesterol te verlagen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vezels uw risico op hartziekten kunnen verlagen.
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.