Maar wat is goede voeding voor de ogen? Allereerst vette vis. Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten.
Bladgroenten: Bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn rijk aan antioxidanten en vitaminen die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen. Vis: Vis, zoals zalm en makreel, zijn rijk aan Omega-3 vetzuren en zijn belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.
Vitamine A is essentieel voor goed zicht. Het is een onderdeel van het proteïne rhodopsine, dat het oog in staat stelt om te zien bij weinig licht. Volgens de American Academy of Ophthalmology kan een tekort aan vitamine A leiden tot nachtblindheid.
Bananen zijn goed voor je ogen
Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond netvlies en het verbeteren van het zicht bij weinig licht. Ook kalium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen die helpen je ogen gezond te houden voorkomen dat je zicht achteruitgaat.
Bananen. Kalium is ook geweldig voor de gezondheid van de ogen, met name voor droge ogen , omdat het een van de belangrijke componenten is die de traanfilm vormen en helpen de filmdikte te behouden. Bananen zijn ook een bron van vitamine A, wat ook cruciaal is voor de gezondheid van de ogen.
Tegen ontstoken ogen
Heb je last van een ontstoken oog? Dan is kamille thee jouw beste vriend! De ontstekingsremmende eigenschappen en het kalmerende effect van deze theesmaak zorgt ervoor dat je in no time minder last hebt van je oog.
Gember heeft een positief effect op hooikoortsklachten. Het is een natuurlijk decongestivum, waardoor het de slijmvliezen helpt te ontzwellen en de ontstekingsreactie kalmeert. Gemberthee drinken is daarom een goed idee in tijden van hooikoorts. Voeg simpelweg 3 à 4 schijfjes verse gember toe aan een kopje heet water.
Absoluut niet! Het is zelfs heel goed voor uw ogen, er zit namelijk veel vitamine E in. Vitamine E heeft een vertragende werking op myopie en maculadegeneratie én kan het risico op staar verminderen.
Houd droge ogen op afstand, en verbeter uw gezichtsvermogen door het gebruik van een luchtbevochtiger, de temperatuur aangenaam te houden en rook en andere verontreinigers te mijden. Wees slim! Ga regelmatig naar uw oogarts en zorg goed voor uw ogen zodat ze gezond blijven.
Je kunt kamille, rooibos en groene thee proberen om pijnlijke of rode ogen te verfrissen. De ontstekingsremmende eigenschappen van deze theesoorten kunnen helpen om zwellingen die gepaard gaan met geïrriteerde ogen te verminderen.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Sinaasappelen en perziken
Sinaasappels zijn citrusvruchten die vitamine C bevatten, essentieel voor een gezond gezichtsvermogen. Sinaasappel- en perzikconsumptie kan het risico op glaucoom met respectievelijk 82% en 70% verminderen. Perziken bevatten vitamine A en sinaasappels zijn rijk aan vitamine C. Beide zijn belangrijke vitamines die helpen bij glaucoom.
Avocado's zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine. Dat zijn antioxidanten die belangrijk zijn voor de gezondheid van je ogen. Ze verlagen onder andere het risico op maculadegeneratie: een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt.
Noten. Hazelnoten, walnoten en pinda's zijn niet alleen een bron van vitamine B, E en omega 3-vetzuren, noten bevatten ook veel selenium en zink. Deze antioxidanten beschermen de cellen in je oog. Of je noten nu eet als een snack tussendoor of verwerkt in je maaltijd, het is altijd goed om een handje noten te eten.
Naast water hebben ook komkommer en kokosolie een hydraterend effect. Ook wortelen zijn echte superfoods voor de ogen. Ze zitten boordevol vitamine A en betacaroteen, dus knabbelen maar! Omega 3-vetzuren verbeteren de traanproductie en zijn onmisbaar voor mooie ogen.
Felle beeldschermen zijn erg slecht voor je ogen. Je moet dan denken aan het scherm van bijvoorbeeld je tablet, laptop of telefoon. Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten.
Oogaandoeningen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen in ons lichaam als geheel , maar ook tegen bijvoorbeeld ontstekingen in het oog.
Voedsel om te zien
Vee van de vitaminen en antioxidanten die het gezichtsvermogen op natuurlijke wijze verbeteren, zijn te vinden in de gewone voeding, zoals: Wortels, (boeren)kool en spinazie (vitamine-A en luteïne) Lever (vitamine-A), inclusief kabeljauwleverolie. Snijbiet, courgette en spruitjes (luteïne)
Oranjekleurige groenten en fruit, zoals zoete aardappelen, wortels, meloen, mango's en abrikozen , bevatten veel bètacaroteen, een vorm van vitamine A die helpt bij nachtzicht en het vermogen van uw ogen om zich aan te passen aan het donker.