Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E. Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig.
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar.
Snijd het grootste gedeelte van het wortelloof van de wortels af. Wanneer het wortelloof is verwijderd, kook je de wortels voor 10 à 15 minuten in water. Je zult zien dat een deel van het vuil tijdens het koken al loskomt van de wortels. Na 10 à 15 minuten koken, schep je de wortels over in koud water met ijsklontjes.
Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen, met oranje kleuren wordt met loof verkocht zodra ze vers uit de grond komen. Maar je ziet ze vooral zonder loof en hier in Nederland kennen we deze uiteraard omdat hij vaak wordt gebruikt in hutspot.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Of je nu graag schillen eet omdat ze vol voedingsstoffen zitten, of je gewoon geen tijd of zin hebt in het vervelende klusje: een prima keuze! Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel).
Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Waarom is de winterpeen goed voor je gezondheid:
De winterpeen bevat volop bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje waar wortels hun opvallende oranje kleur aan te danken hebben. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine is betrokken bij de goede werking van je ogen.
De structuur heeft ook invloed op de smaak: de winterpeen is volzoet maar heeft een hardere, minder fijne structuur dan de bospeen. De winterpeen bevat minder vocht dan de bospeen, dit maakt het een minder geschikte keuze om rauw te eten.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.
Ook al wilt u producten schillen voordat u ze eet, of ze uit de schil scheppen of snijden (bijvoorbeeld meloenhelften, watermeloenballetjes, stukjes ananas), dan nog is het belangrijk om ze eerst te wassen. Zo voorkomt u dat vuil en bacteriën van het mes op het fruit of de groente terechtkomen.
Begin met het afstoffen van grote stukken aangekoekte aarde. Gebruik vervolgens onder lauw stromend water een groenteborstel en wat elleboogvet om alle losse wortelharen of vuil dat diep in de spleten van de wortel zit, er stevig af te schrobben. Zorg ervoor dat je de wortel rondom schoonmaakt en oefen voldoende druk uit om hem niet kapot te schrapen.
Plaats het lemmet van je schilmesje op de bovenkant van de wortel en druk het oppervlak naar beneden, zodat je een dun laagje schil van de groente schraapt . Als je geen dunschiller hebt, kun je ook een schilmesje gebruiken. Wees alleen voorzichtig dat je niet te veel van het vlees van de wortel schilt. Een zachte schraap van de bovenkant is voldoende.
De ongepelde waarheid
Johnson, wetenschappers aan het Antioxidants Research Laboratory van de Tufts University, "is deze wortelgroente volkomen veilig om ongeschild te eten." De schil is zelfs erg gezond voor ons , omdat deze de hoogste concentraties vitamine C en niacine van alle wortels bevat.
Was de winterpeen, snijd het 'kontje' eraf en schil de winterpeen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele winterpeen is 20-25 minuten, voor plakken winterpeen ca. 7 minuten.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Wortels. Natuurlijk worden deze wortelgewassen geassocieerd met gezonde ogen, maar ze zijn ook geweldig om je bloeddruk te reguleren. Wortelen bevatten veel krachtige plantaardige verbindingen die ontstekingen verminderen en de bloedvaten ontspannen.
Vezels. Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Wortelen bevatten veel vezels. Hierdoor is het erg geschikt om mee te nemen als gezonde snack. Het geeft je een verzadigd gevoel.
'Harde' groenten zoals paprika, kool en wortel. Als je de beschimmelde stukjes wegsnijdt, kun je de rest nog prima eten.
Winterpenen bereiden en bewaren
De wortels is heel goed rauw te eten, deze is dan knapperig en stevig. Wortels kunnen ook worden gekookt, gebakken, gegrild, gepureerd en roergebakken. De winterpenen kunnen het beste op de fruitschaal worden bewaard.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
Omdat de schil van een wortel niet zo dik is als die van andere wortelgroenten (zoals aardappelen) of winterpompoenen, zijn wortels volkomen veilig en heerlijk om te eten zonder te schillen, zolang ze maar goed worden schoongemaakt . Uiteindelijk is het schillen van wortels of het laten zitten van de schil een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Dat komt waarschijnlijk doordat wortelschillen bitter en droog kunnen worden als ze gekookt worden . Voor sommigen is het smaakverschil nauwelijks merkbaar, maar voor anderen is de aardsheid een complete afknapper. De glanzende buitenkant van wortels kan ook stoffig en droog worden in de hitte van een oven.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.