In de eerste 18 dagen van het broeden moeten de eieren minimaal twee keer per dag gedraaid worden. Sommige machines hebben een keerautomaat, dan wordt dit voor je gedaan. Doe je het met de hand, zorg dan dat je op het ei met potlood een kruisje zet en op de andere kant een nulletje.
Normaal gesproken draaien commerciële broederijen de eieren elk uur één keer naar elke kant van de broedmachine. Het is belangrijk om te allen tijde een consistente draaihoek van 43° tot 45° aan beide kanten te garanderen . Onderzoek heeft aangetoond dat het draaien van eieren cruciaal is in de eerste week van de broedperiode, vooral de eerste 3 dagen.
Nadat je het ei in de pan hebt gebroken en het eiwit bijna helemaal gestold is, gebruik je een spatel om het ei voorzichtig om te draaien. Laat het nog 20 tot 30 seconden bakken voor een zacht eigeel of iets langer voor een steviger resultaat.
Pas als de broedmachine gedurende minimaal 1 uur stabiel op de gewenste temperatuur heeft gedraaid leg je de eieren in de broedmachine. Doordat de eieren koud zijn zal de temperatuur in de broedmachine gaan schommelen, eerst zakt de temperatuur en daarna wordt het misschien wel even te warm.
Samengevat, eieren moeten in een broedmachine worden gedraaid om een goede ontwikkeling van het embryo te garanderen, te voorkomen dat de embryo's verkeerd worden geplaatst, dat er een kleverig membraan ontstaat en dat de embryo's niet aan de schaal blijven plakken .
Dagen 18-21: Voor het uitkomen
U kunt een paar dingen doen om het kuikentje zo goed mogelijk te helpen zich voor te bereiden: Stop met het omdraaien van het ei op dag 18 met het grotere uiteinde van het ei naar boven gericht . Op dit punt zal het kuiken zichzelf positioneren om uit te komen in het ei. Houd een temperatuur van 100,5 graden Fahrenheit aan, maar verhoog de luchtvochtigheid tot 70 procent.
Als je het gekookte ei draait dan draaien de binnenkant en de schaal van het ei samen. Bij een rauw ei is de binnenkant vloeibaar. Als je het ei draait, dan draait de vloeibare binnenkant veel langzamer. Ze werken elkaar tegen, hierdoor wiebelt het ei en draait het langzamer.
Je kunt water toevoegen aan de waterbak of een spons plaatsen om de luchtvochtigheid te verhogen. Houd de broedmachine gesloten vanaf drie dagen voor de verwachte uitkomst. Het is belangrijk om de broedmachine niet te openen tijdens dit kritieke stadium.
Als de kuikens uit het ei zijn gekomen, kun je ze het beste in de broedmachine laten tot ze helemaal opgedroogd zijn. Dit duurt soms wel 24 uur. Daarna kunnen ze in een opfokkast of bak in 7 weken opgroeien tot grote kippen.
Kuikens mogen niet uit de broedmachine worden gehaald totdat ze zijn uitgebroed en alle eieren zijn uitgekomen . Zodra alle kuikens zijn uitgekomen en uitgebroed, kunt u de broedmachine openen en de kuikens naar een broedmachine verplaatsen! De broedmachine moet worden voorbereid met warmte, voedsel en water.
Voor het leggen van eieren is het belangrijk om eiwitrijke voeding te geven. Het kippenvoer moet ongeveer 16% eiwit bevatten. Meelwormen, zowel gedroogde als levende, en sprinkhanen zijn ook goede aanvullende voeding. Verder is het goed om uw kippen goede maagkiezel en grit te geven.
Moderne broedmachines zijn ruimtes die worden verwarmd door elektriciteit. Grote elektrische ventilatoren laten de lucht circuleren om een gelijkmatige temperatuur te behouden, en de eieren worden automatisch minstens acht keer per dag gedraaid . De grotere commerciële broedmachines kunnen wel 75.000 eieren tegelijk bevatten.
Nou, dat is heel eenvoudig: dit is eigenlijk gewoon het bekijken van het ei door er licht doorheen te schijnen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Er zijn speciale apparaten voor, maar je kunt ook met de zaklamp tegen de stompe kant van het eitje schijnen.
Door de eieren tijdens het broeden om te draaien, voorkomt u embryosterfte en ongezonde uitkomsten. Eieren moeten minstens vijf keer per 24 uur worden omgedraaid. Vaker omdraaien is beter en eenmaal per uur is het beste. Houd nauwkeurige gegevens bij om ervoor te zorgen dat de eieren drie tot vijf keer per periode van 24 uur worden omgedraaid.
Wanneer een ei bevrucht is, zul je eerst een puntje zien in het ei. Ga je in de opvolgende dagen nogmaals schouwen, dan kun je de ontwikkeling van het kuiken bekijken. Je zult bijvoorbeeld bloedvaten gaan zien en de luchtkamer. Is er een ei niet bevrucht?
Een 8-inch taartvorm of petrischaal met water, geplaatst onder de schaal met eieren, zou voldoende vocht moeten bieden. De relatieve vochtigheid in de broedmachine kan ook worden gevarieerd door de grootte van de waterpan te veranderen of door een spons in de pan te doen om het verdampingsoppervlak te vergroten.
Op de 19e dag stopt u met het keren en laat u de eieren rusten totdat ze uitkomen. Zo krijgt het kuikentje goed de kans om uit het ei te komen. De eieren moeten 21 dagen verwarmd worden voordat de kuikens uitkomen.
Koude lucht trekt vocht uit de broedmachine, dus zorg ervoor dat de kamer warm is en dat de broedmachine niet wordt blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen in de kamer. Tocht is essentieel om de gewenste luchtvochtigheid te krijgen. Zorg ervoor dat de ventilatieopening van de broedmachine gesloten is.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
De voornaamste reden om een ei wél in een koud bad te plensen is het stoppen van het kookproces. Doe je dat namelijk niet, dan is de schaal van het ei zo heet dat-ie - zelfs als hij al uit het kokende water is - nog doorkookt. Dat komt doordat de warmte naar binnen trekt en het ei op die manier doorkookt.
Een gekookt ei ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een rauw ei. Maar er is een verschil: als je een gekookt ei ronddraait, draait ie veel sneller dan een rauw ei.
Eieren mogen niet continu worden omgedraaid, omdat dit de dooierzak kan scheuren en embryonale sterfte kan veroorzaken . Normaal gesproken worden eieren verticaal geplaatst met de stompe kant naar boven en omgedraaid over hun lange as. Dit zal het embryo met het hoofd naar de luchtcel richten.
Op dag 18 van de incubatieperiode moet u stoppen met het handmatig omdraaien van de eieren of de automatische draaier uitschakelen en de eieren eruit halen . De kuikens zijn bijna volledig ontwikkeld en ze zullen zichzelf in het ei positioneren om zich voor te bereiden op het uitkomen. U wilt ook de luchtvochtigheid verhogen tot ongeveer 65-70%.
Wanneer de kip op de eieren zit, verwarmt ze de eieren tot 100° F tot 101° F. De kip draait de eieren regelmatig om door haar snavel te gebruiken om onder het ei te scheppen en het naar zich toe te rollen . De vochtigheid komt van de omgeving, het lichaam van de kip en al het vocht dat ze terugbrengt naar het nest op haar veren.