“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Groenten en fruit met schil leveren je dus best wat voordelen op. Niet elke schil is echter eetbaar en even smakelijk. De meest gebruikelijke vruchten die je prima met schil kan opeten zijn appelen en peren. Maar je eet bijvoorbeeld ook druiven, pruimen en bessen meestal gewoon met de schil.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel.
29 februari 2024
Was verse producten voor het eten of bereiden onder koud stromend water om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen . Dit vermindert de aanwezigheid van bacteriën. Als er een hard oppervlak is, zoals op appels of aardappelen, kan het oppervlak worden geschrobd met een borstel.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Echter, door het gebruik van was en andere schadelijke chemicaliën, kunnen sommige mensen ervoor kiezen om de schil van de appel te pellen voordat ze hem eten . Ze vervolgt: "Hierdoor worden veel essentiële voedingsstoffen uit de appel gehaald. Het is altijd beter om de appel met schil te eten om er maximaal profijt van te hebben." Dus stop met het schillen van bepaalde vruchten.
Hoewel 1 middelgrote appel slechts 95 calorieën bevat, bevat het veel polyfenolen (met antioxiderende eigenschappen). Deze antioxidant bevindt zich ook in de schil van de appel. Daarom is de vraag "moet je appelschillen eten?" het antwoord ja .
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021. Vroege Vogels berichtte dat er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen werd aangetroffen.
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
Appels hebben een natuurlijke waslaag die bescherming biedt tegen wind en regen. De waslaag is dun en hard bij jonge appels. Hoe langer ze bewaard worden, hoe meer de schil een stof gaat afgeven die ervoor zorgt dat de waslaag vloeibaarder wordt. Bewaar je appels koel, dan worden ze minder snel vettig.
Ongewassen fruit kan een aanzienlijke hoeveelheid pesticideresten en potentieel schadelijke bacteriën bevatten . Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de steel en de voet van de appel.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Eet de appel in zijn geheel op.
Als er een steeltje in de appel zit, draai het er dan af en gooi het weg . Het is gebruikelijk om helemaal tot aan de harde, plastic-achtige kern van de appel te eten, met zijn kleine groepje zaden, en het dan weg te gooien.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Thuiskoks hebben een geweldige doe-het-zelftruc ontwikkeld om snel de schil van een appel te verwijderen : een elektrische boormachine . De truc is om een appel op een platte boor te spiesen. Wanneer je de boormachine aanzet, begint de appel snel te draaien. Druk er dan een Y-vormige dunschiller tegenaan en zie de schil eraf vliegen.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Ook al is dat schuim misschien geruststellend, zowel de FDA als de USDA waarschuwen voor het gebruik van zeep op uw groenten en fruit . Zelfs na een goede spoeling worden er wat zeepresten door uw appels geabsorbeerd en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of in combinatie met azijn of baking soda.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Hierdoor vormt de schil mogelijk geen noemenswaardige barrière voor pesticiden, waardoor deze in het vruchtvlees kunnen doordringen .