Sommige mensen vragen zich af of je een ei kunt vervangen door lijnzaad of chiazaad. Dat is zeker mogelijk. 1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water. Je kunt het beste eerst een mengsel van het zaad en het water maken en vervolgens het goedje aan het beslag toevoegen.
Als je één lijnzaadei maakt, meng dan één eetlepel lijnzaadmeel met drie eetlepels water en laat het ongeveer 5 minuten staan. Vanaf hier kun je dit ingrediënt aan je recept toevoegen, net zoals je een ei zou toevoegen! Beschouw het als de Bob's Red Mill-formule voor magie zonder eieren.
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) lijnzaad. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'lijnzaad'?
Tip 3 - vervang ei als glansmiddel
Dit bruiningsproces wordt gestimuleerd door het eiwit in het ei en kun je dus ook bereiken door de taart met ander vocht dat eiwit bevat te bestrijken, bijvoorbeeld sojamelk. Gebruik hiervoor geen rijst-, amandel-, haver- of kokosmelk, want deze bevatten minder eiwit.
1 ei staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel lijn- of chiazaad + 3 eetlepels water. Je kunt het beste eerst een mengsel van het zaad en het water maken en vervolgens het goedje aan het beslag toevoegen.
Als je alleen eiwitten wilt vervangen is kikkererwtenvocht, dat ook aquafaba wordt genoemd, erg geschikt. De reden hiervoor is het hoge eiwitgehalte van het vocht waarin de kikkererwten worden gekookt. Je kunt de kikkererwten zelf koken in water, of kant-en-klare kikkererwten uit blik gebruiken.
Lijnzaad bevat een bepaalde stof die je lichaam kan omzetten in de gifstof cyanide. Dit is een giftige stof waar je juist zo min mogelijk van in je lichaam wilt hebben. Eet dus nooit meer dan 28 gram lijnzaad per dag. Dan kun je veilig genieten van jouw gezonde voeding.
Soms kan je last krijgen van buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel of verstopping. Lijnzaad is rijk aan vezels en deze nemen veel vocht op, waardoor ze volume geven aan de ontlasting. Wanneer je last hebt van verstopping, is het dus belangrijk om goed te drinken.
Je kan het best kiezen voor gebroken lijnzaad. Door gemalen lijnzaad kunnen meer schadelijke stoffen opgenomen worden, en met het eten van hele lijnzaden heeft je lichaam meer moeite om ze te verwerken.
Chiazaad/Lijnzaad
Ei vervangen in een recept kan soms ook met chiazaad als lijnzaad. Beiden hebben een gelerende werking en kunnen goed werken als bindmiddel in bijvoorbeeld een cake of muffins. Gebruik in dat geval het liefst gemalen lijnzaad, dat gaat meer geleren dan heel lijnzaad. De verhouding is ongeveer 3:1.
Eén eetlepel aquafaba dient als één eidooier, twee eetlepels aquafaba gaan op voor één eiwit en om een heel ei te vervangen, gebruik je drie eetlepels van het vocht. Aquafaba is verrassend betaalbaar, aangezien het simpelweg om de vloeistof in een blikje bonen of kikkererwten gaat.
De perfecte lijnzaad-eiverhouding
Tenzij anders vermeld in een recept, heb ik ontdekt dat de perfecte verhouding van lijnzaadmeel tot water in een lijnzaadei 1:3 is. Je hebt dus 3 eetlepels water nodig voor elke eetlepel lijnzaadmeel om één gewoon ei te vervangen .
Lijnzaad is bijvoorbeeld lekker op een cracker met een plakje kaas. Ook kan een lepeltje lijnzaad door de salade al voldoende zijn om de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Of gebruik als dressing lijnzaadolie. Je kunt lijnzaad ook toevoegen aan je yoghurt met muesli of bij je havermout.
Ik voeg lijnzaad en sesamzaad toe aan mijn geklopte eiwitten en serveer ze op een bedje van verwelkte spinazie met plakjes tomaat. Ik ben een ochtendsporter, dus ik eet dit als ontbijt. Het kost 5 minuten om voor te bereiden en 5 minuten om te koken. Je kunt dit simpele recept natuurlijk op elk moment van de dag eten.
Heeft lijnzaad ook bijwerkingen? 'Lijnzaad bevat een stof, cyanogene glycoside, die in je lijf omgezet kan worden in de giftige stof cyanide,' vertelt Groenenberg. Als je daar teveel van eet, kun je klachten van snelle ademhaling, hoofdpijn en duizeligheid krijgen.
Het gebruik van lijnzaad is heel veelzijdig. Hier een paar voorbeelden van maaltijden en snacks waar je het kan toepassen. Meng een eetlepel door je dagelijkse havermout- of yoghurtontbijt, of door een smoothie voor extra vezels.
Afvallen door vezels
Lijnzaad bevat ontzettend veel vezels, namelijk 34 gram per 100 gram lijnzaad. Dat is belangrijk wanneer je wilt afvallen. Vezels zorgen namelijk voor een erg vol gevoel. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer vezels aan hun dieet toevoegen, tot wel 39% minder honger ervaren.
Lijnzaad gebroken biologisch en raw
Hierdoor zit je na het eten van 1 of 2 eetlepels door bijvoorbeeld yoghurt al vol en heb je dus minder snel honger. Daarnaast draagt het bij aan een betere stoelgang doordat de zaadjes zich vol zuigen met water wanneer ze in je darmen zitten.
Toch zitten er ook verschillen in gezondheidsvoordelen tussen deze twee. Lijnzaad heeft namelijk een hoog alfa-linoleenzuur (ALA), wat bijdraagt aan de gezondheid van je hart. Chiazaad bevat meer vezels en calcium, waardoor dit product extra goed is voor je spijsvertering en sterke botten.
Vezels dragen bij aan een gezond darmflora en helpen je darmfuncties te verbeteren. De zaadjes zuigen zich vol met vocht in je darmen waardoor je makkelijker voedsel kunt verwerken. Daarom wordt gebroken lijnzaad ook vaak aangeraden voor een betere stoelgang.
Eiwitten
Aquafaba is de beste optie . Gebruik 3 eetlepels (45 g) voor elk eiwit dat u wilt vervangen.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
4. De beste eiwitbronnen zijn daarom dierlijke: eieren, wei-eiwit, (mager) vlees, gevogelte, vis en zuivel.