Geen water maar elektrolyten Sterker nog, de onderzoekers ontdekten dat het drinken van alleen water je meer vatbaar kan maken voor kramp. Dat komt omdat de elektrolyten die je verliest tijdens het sporten hiermee niet aanvult. Drink je elektrolytenwater dan ben je juist meer immuun tegen kramp.
Kramp kan allereerst betekenen dat er te weinig vocht aanwezig is in het lichaam. Het eerste advies is daarom ook om voldoende water te drinken. Een goede richtlijn is om 30 ml per kg lichaamsgewicht aan vocht per dag in te nemen.
Voldoende water drinken en magnesium of kalium innemen voorkomt krampen niet.
Tekort aan mineralen
Een andere veelvoorkomende oorzaak van kramp in de voeten is een tekort aan essentiële mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. Deze mineralen spelen een cruciale rol bij de spiercontractie en het ontspannen van spieren.
Wrijf en knijp in je spieren
Bij kramp kan je het beste proberen de verkrampte spier te rekken. Zit de kramp op een plek die je niet gemakkelijk kunt uitrekken, zoals je tenen, rug of nek? Help je spieren dan te ontspannen door te wrijven en knijpen. Ook hierdoor kan de spier uit de kramp schieten.
Spierkramp is een plotseling, pijnlijk samentrekken van spiervezels. Dit gebeurt onwillekeurig, oftewel iets wat niet door de mens beïnvloed kan worden. Gelukkig is het niet schadelijk en trekt het meestal vanzelf weer weg. Zowel een tekort aan calcium als magnesium kan kramp kan veroorzaken.
De meest voorkomende zijn stress, te zoute voeding en te weinig beweging.
Zeep in je bed. Een tip uit de oude doos: leg een stuk zeep onder je hoeslaken en je nachtelijke spierkrampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kramp ontstaat namelijk door verzuring van je spieren. Om deze verzuring tegen te gaan, heb je een tegenhanger van het zuur nodig: een base.
Deze situaties kunnen ervoor zorgen dat je 's nachts kramp in je kuit krijgt: Je hebt zwaar gesport. Je hebt te weinig gedronken. Je hebt medicijnen geslikt tegen hoge bloeddruk, bijvoorbeeld amlodipine en nifedipine.
Afhankelijk van de soort spierkrampen kan de arts medicijnen voorschrijven. Zoals botox injecties, baclofen of tizanidine. Bij spierkrampen door sterke pijnstillers kiezen artsen vaak voor clonazepam. Als dat geen effect heeft, kan de arts baclofen voorschrijven.
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Heb je last van een spierkramp tijdens het sporten? Ook dan kan een banaan helpen! De fruitsoort is rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt en dat pijnlijke gevoel vermindert. De magnesium zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten zich verwijden en je een betere doorstroming krijgt.
Door de hoge zuurtegraad zou augurkensap bepaalde zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spiercontracties afnemen. De spier ontspant zich dan weer.
Sterker nog, de onderzoekers ontdekten dat het drinken van alleen water je meer vatbaar kan maken voor kramp. Dat komt omdat de elektrolyten die je verliest tijdens het sporten hiermee niet aanvult. Drink je elektrolytenwater dan ben je juist meer immuun tegen kramp.
Je kan de verkrampte spier weer doen ontspannen door ze te stretchen. Dit doe je door je gewicht op het betreffende been te plaatsen en de knie te buigen, zodat je kuit uitgerekt wordt. Als je in bed ligt, kan je je tenen naar je toe trekken. Je kan spierkrampen in de benen voorkomen door voldoende te drinken.
Spoed: Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost bij pijn in je kuit en 1 van deze klachten: Je kuit is dik en is warmer dan normaal. Je ademt sneller dan normaal en ademen doet pijn. Dat kan komen door een bloedprop in een long.
Voetkrampen 's nachts zijn een klassiek teken van spiervermoeidheid. Andere oorzaken van nachtelijke voetkrampen zijn een laag magnesiumgehalte, hypokaliëmie of ongeschikt schoeisel . Nachtelijke voetkrampen zijn niet hetzelfde als het rustelozebenensyndroom (RLS). RLS veroorzaakt onaangename sensaties in de benen en de drang om ze te bewegen.
Patiënten met het rustelozebenensyndroom proberen alles om een goede nachtrust te krijgen.
Nachtelijke krampen zijn krampen die voornamelijk gedurende de nacht optreden. De reden daarvoor is dat in de nacht de spieren veel minder bewegen. Juist de beweging zorgt ervoor dat de spier bloed rondpompt. Doordat daarmee de circulatie op peil blijft, worden de afvalstoffen goed afgevoerd.
Sunlight koop je online bij Blokker.
Bananen zijn ook rijk aan magnesium (mineraal tegen spierkrampen), kalium (mineraal voor herstel van de spieren en de zenuwen na het sporten) en veel antioxidanten zoals vitamine C en vitamine B6.
Als het op spierkramp aankomt is er geen tekort aan volksmiddeltjes om het te verhelpen. Populaire oplossingen zijn onder andere bananen of mosterd eten, rekken en explosieve of juist rustigere bewegingen maken. Vaak kan calcium, zout of magnesium ook helpen.
In studies waarin augurkensap effectief was tegen spierkrampen, gebruikten onderzoekers ongeveer 1 milliliter per kilogram lichaamsgewicht. Voor de gemiddelde deelnemer aan de studie was dit ergens tussen de 2 en 3 fluid ounces . Om augurkensap te gebruiken tegen spierkrampen, meet u het augurkensap af en drinkt u het snel op.