Vuil, stof en bacteriën Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen. Bacteriën als E-coli, salmonella kunnen op gewassen komen door onder andere sproeiwater. Volgens het Voedingscentrum gebeurt dit echter niet vaak.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden .
Welke fruitsoorten hoeven niet gewassen te worden? Fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen hoeven niet gewassen te worden. Controleer echter altijd de verpakking van voorverpakte groenten; als er staat dat ze al gewassen zijn, zoals bij voorgesneden sla, dan is extra wassen niet nodig.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
,,Druiven en aardbeien kun je natuurlijk niet schillen, maar die moet je goed wassen, aangezien het net die fruitsoorten zijn die veel pesticiden bevatten.”
Aardbeien zijn de producten die het meest waarschijnlijk pesticiden bevatten , volgens de studie. Over het algemeen bevatten voedingsmiddelen die geen natuurlijke omhulsels of eetbare schillen hebben, zoals appels, bladgroenten en bessen, meer kans op pesticiden. U zult deze gewassen willen wassen of de schil eraf pellen voordat u er een hap uit neemt.
Ongewassen fruit kan een aanzienlijke hoeveelheid resten van bestrijdingsmiddelen en mogelijk schadelijke bacteriën bevatten .
Omdat de schil regelmatig wordt gegeten, is het wassen van deze vruchten essentieel . Als u de schil gebruikt als onderdeel van uw maaltijd of drankje, is het belangrijk om te wassen om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke bacteriën achterblijven voor consumptie.
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Veel soorten fruit en groente worden voor de verkoop gewassen door de fabrikant, maar toch is dit geen goede reden om je fruit of groente niet zelf te wassen. Wanneer het afgespoelde voedsel eenmaal in de supermarkt ligt, wordt het namelijk vaak aangeraakt door verschillende mensen.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
Minister Schippers van Volksgezondheid adviseert mensen komkommers goed te wassen en te schillen. Ze doet dat naar aanleiding van het nieuws dat in Duitsland honderden mensen zijn besmet door de EHEC-bacterie, een variant van de E. coli-bacterie.
Je eet appels verkeerd — fruit wassen verwijdert geen pesticiden, zo blijkt uit onderzoek. Een appel per dag … zou je lichaam kunnen vullen met pesticiden. Een nieuw onderzoek suggereert dat het wassen van fruit, een voorzorgsmaatregel die veel consumenten nemen, niet voldoende is om giftige chemicaliën en pesticideresten te verwijderen .
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Deskundigen op het gebied van voedselveiligheid zijn het erover eens dat u uw producten altijd moet wassen voordat u ze eet of serveert .
De roodroze bessen zijn zoet, zuur en heerlijk sappig. Het enige addertje onder het gras: verse frambozen zijn extreem delicaat, dus het is noodzakelijk om ze met zorg te wassen . Anders kan het fruit gemakkelijk bederven voordat je ze kunt eten.
De EWG benadrukte de aanwezigheid van pesticiden, waaronder fungiciden, in 75% van de geteste conventionele producten. Vijfennegentig procent van de 'dirty dozen' geteste groenten en fruit bevatten pesticideresiduen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”