Aardbeien zijn klaar om te worden geplukt wanneer ze volledig rood zijn en je ze gemakkelijk van de plant kan losmaken. Het is belangrijk om aardbeien regelmatig te controleren en te oogsten zodra ze rijp zijn. Overrijpe aardbeien bederven snel en kunnen bovendien andere vruchten aantasten.
Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar. Zo voorkom je meteen dat je de aardbeien die nog niet helemaal rijp zijn meetrekt.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Er zijn 2 soorten aardbeien: eenmaal-dragende rassen en doordragende rassen. Eenmaal-dragende rassen geven rond juni/juli (afhankelijk van het ras) één grote oogst. Doordragende rassen spreiden die oogst over een langere periode (ongeveer van half juni tot eind september).
Hoe weet je of een aardbei rijp is? Pluk alleen bessen die rood zijn, wat aangeeft dat ze volledig rijp zijn . Bessen die nog wit zijn op de bes, inclusief de schouders, moeten worden bewaard voor de volgende pluk.
Aardbeien. Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe kun je zien welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en fris uitziende groene toppen.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Aardbeien stekken
Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner. Gelukkig zorgen ze zelf voor het nageslacht. Elke plant vormt, meestal rond eind juni of juli, meerdere uitlopers.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.
Om te weten of pitfruit plukrijp is, kijk je of het gemakkelijk loskomt als je het opzij of omhoog draait. Zodra het steeltje knakt, kun je plukken! Een andere indicator is de kleur van de pitten.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Een levendige rode kleur is de belangrijkste aanwijzing voor een rijpe, zoete aardbei. Groene kapjes bovenop zijn goed; bruine of verschrompelde, niet zozeer.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
Deze bessen zijn klaar om te plukken als minstens driekwart van de vrucht rood is geworden en ze een beetje zacht aanvoelen als je ze knijpt . Als ze te zacht zijn, zijn ze bedorven. Als ze daarentegen te hard zijn, zijn ze nog niet rijp.
Roosteren versterkt de aardbeiensmaak en maakt stevig, onrijp fruit malser . Een scheutje citroensap maakt flauw fruit helderder. Subtiel gebruik van aromaten zoals vanille en rozenwater bootst de geurige diepte van rijp zomerfruit na.
Jazeker! Niet alle vruchten moeten gegeten worden als ze nog niet rijp zijn, maar groene aardbeien zijn prima te eten .
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Dek ze losjes af en bewaar ze op 35 graden voor het beste resultaat . Verwijder de doppen niet en was de bessen niet totdat u ze gaat gebruiken. Wanneer de doppen voor gebruik worden verwijderd, verliezen de bessen wat van hun vocht. Te vroeg wassen kan ze kneuzen en de bessen verliezen hun versheid.
Aardbeien rijpen niet na het plukken, dus ze in de koelkast leggen vertraagt het rijpen niet. Het vertraagt echter wel de voortgang van schimmelgroei op of tussen de bessen als ze niet worden gebruikt om te eten of te koken kort na het plukken.
Pluktips
Vermijd bessen met witte of groene uiteinden, omdat deze niet rijpen nadat ze zijn geplukt. Voorzichtig plukken: Pak de steel ongeveer een halve inch boven de bes voorzichtig vast en trek er met een lichte draai aan . Dit helpt schade aan het fruit te voorkomen. Vermijd het overvullen van containers: Te vol vullen kan de bessen aan de onderkant verpletteren.