Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Hoewel chocolade, met name pure chocolade, zeker deel kan uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, is het cruciaal om het eeuwenoude gezegde te onthouden: matiging is de sleutel. Te veel chocolade eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, tandbederf en zelfs een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2 .
Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet: Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
" Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte niet , maar verlaagt het ook niet." Toch zou cacao, een belangrijk ingrediënt van chocolade, de volgende grens kunnen blijken te zijn in gezondheidsonderzoek, aldus Kris-Etherton.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Hoeveel chocolade kan ik per dag eten? Experts zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is. Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Chocolade bevat veel magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem. Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen, wat het risico op hartziekten vermindert . Flavonoïden in chocolade kunnen de bloeddruk verlagen en uw algehele bloedstroom verbeteren.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
De vezels in bananen zijn heel bijzondere oplosbare vezels die het cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Pure chocolade is een gezondere optie dan melkchocolade. Het bevat minder suiker en geen melk, maar aanzienlijk meer cacao. Het consumeren van pure chocolade heeft specifieke voordelen vanwege het hoge cacaogehalte. Het moet echter met mate worden gegeten (~40-50g per dag) als het elke dag wordt geconsumeerd .
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Chocolade bevat relatief veel verzadigd vet, zo'n 20 gram per 100 gram. En dat kan het LDL-cholesterol - ook wel het slechte cholesterol genoemd - verhogen. Dit is niet goed voor je bloedvaten. Daarbij bevat een reep ook nog eens veel calorieën.
Chocolade bevat vaak veel suiker en te veel consumeren kan leiden tot een suikeroverload. Dit kan een snelle piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, gevolgd door een crash, wat leidt tot gevoelens van vermoeidheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen .
Chocolade
Hoge niveaus cafeïne in chocolade maken het een slechte keuze voor late-night snacking. Tijdens de laatste stadia van de slaap kan cafeïneconsumptie ervoor zorgen dat er vaker snelle oogbewegingen (REM) optreden , wat de reden is dat u zich waarschijnlijker suf voelt de ochtend na de nacht ervoor.
Chocolade bevat bijvoorbeeld cafeïne, een stimulerend middel dat als drug wordt beschouwd. Het kan trillen, hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn . Andere mensen zijn allergisch of gevoelig voor ingrediënten in chocoladeproducten, zoals: noten, zoals hazelnoten, pinda's of amandelen.